10 tips voor een lagere energierekening

Geschatte leestijd: 3 minuten
10 tips voor een lagere energierekening

Als je optimaal duurzaam wilt wonen, is het van belang om geen energie te verspillen. Want wie meer verbruikt dan die duurzaam opwekt, heeft alsnog elektriciteit van het net nodig. GreenHome zet tien goedkope bespaartips op een rij om gemakkelijk je energierekening te verlagen en een drietal slimme kleine investeringen.

De 10 tips om energie te besparen

1. Thermostaat 1 graad lager:

Het bespaart je gemiddeld 7% op je gasrekening als je de thermostaat één graad lager zet.

2. CV inregelen.

Een CV ketel wordt door de installateur op standaard voorschrift vaak ingesteld. Het water wordt tot 80 graden verwarmd en gaat dan naar de radiatoren. Vaak kan dit een stuk lager (65 graden) en wordt het huis ook warm. De CV maakt een aanzienlijk beter rendement. Dit kan echt fors schelen. Er zijn huizen die 40% zuiniger zijn gaan stoken na een goede inregeling van de CV. Vraag uw ketelinstallateur tijdens de onderhoud beurt er eventueel na, of ga er zelf mee aan de slag.

3. Check je koelkastdeur:

Sluit die niet goed? Als er lucht ontsnapt langs de sluit strips verbruikt de koelkast (en CV!) meer energie dan nodig is. Een nieuwe koelkast consumeert jaarlijks voor ongeveer 30 euro aan energie. Een oude is nog veel onzuiniger: die kunnen wel 100 euro per jaar kosten. Zorg er dus voor dat je koelkast goed zijn werk doet.

4. Hang je kleren te drogen:

Drogers zijn energieslurpers. Hang liefst zoveel mogelijk was te drogen ipv in de machine. Het houdt je kleding langer mooi en het bespaart je flink wat energie. Een droger gebruikt al gauw ruim 400 kWh, wat neerkomt op 90 euro per jaar.

5. Zet computers, telvisies en spelcomputers uit die je niet gebruikt:

Echt uit, en dus niet op stand-by. Haal apparaten die je zelden gebruikt uit het stopcontact of schaf stekkerblokken aan. Zo kun je met één druk op de knop meerdere apparaten helemaal uitzetten als je slaapt of op vakantie gaat. Dit bespaart je al gauw een paar tientjes per jaar.

6. Laat de vaatwasser het vieze werk doen:

Spoel je vieze borden en bestek niet af met warm water voordat je ze in de vaatwasser zet, maar het schraap het eraf boven de prullenbak om water te besparen.

7. Open ’s winters volledig je rolluiken en gordijnen als de zon schijnt:

Zo kan je goedkoop je huis verwarmen en bespaar je op je gasverbruik. Dit geldt omgekeerd natuurlijk ook: laat de rolluiken zakken en doe de gordijnen dicht gedurende warme zomerdagen. Vooral handig op bovenetages. Zo hoef je de airco zo min mogelijk te gebruiken, want die hapt naar stroom.

8. Kook zuinig.

Gebruik de kleinere pitjes als die groot genoeg zijn voor de pan. De grootste pit verbruikt logischerwijs het meeste energie. Kookt het water? Draai dan het vuur lager. Kook ook altijd water met een deksel op de pan. Dat scheelt tijd en energie.

9. Leg op de vloer een tapijt of kleed neer:

Tapijten en kleden zorgen ervoor dat er minder warmte via de vloer het huis verlaat.

10. Ontlucht je radiatoren:

Als er lucht zit in de leidingen neemt de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie af. Met name bij oudere verwarmingsinstallaties kan dit het geval zijn. Het ontluchten is in een paar minuutjes gepiept. Wel de moeite waarde dus. 

Slimme kleine investeringen om energie te besparen

1. Vervang je gloei- en spaarlampen door ledverlichting:

Ledlampen verlichten al lang niet meer met koel of blauwig licht, maar zijn er in alle kleuren en maten. Het gezellige licht van een gloeilamp kan daar goed mee worden nagebootst. Misschien verwacht je het niet, maar ledlampen besparen je enorm veel geld. Vijftien procent van het jaarlijkse energieverbruik gaat gemiddeld genomen op aan verlichting. Vervang je gloeilampen door led, dan gaat je verbruik gedeeld door 10!

2. Schaf wat tochtstrippen aan:

Om kieren en gaten te dichten, bijvoorbeeld onder de deur of in de gleuf van de brievenbus. Tochtstrippen kosten niet veel en zijn zeer eenvoudig aan te brengen. In een gemiddeld woning kan je al gauw zo’n 45 euro per jaar besparen op de stookkosten door het huis te voorzien van tochtstrippen. Je verdient de investering in een aantal maanden terug en voorkomt een gure wind in huis.

3. Radiatorfolie:

Bij veel radiatoren gaat een aanzienlijk deel van de warmte verloren via de buitenmuren waar hij tegenaan staat. Hij verwarmt aan twee zijde, waarvan de achterkant maar weinig warmte in huis oplevert. Om dat tegen te gaan kan je radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator bevestigen. Doordat het folie de stralingswarmte weerkaats gaat er minder warmte verloren. Radiatorfolie kost zo’n 7 euro per m2. Je verdient een investering in radiatorfolie gemiddeld genomen in 1 jaar terug.

50 gratis tips voor een lagere energierekening

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter