De 11 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Geschatte leestijd: 5 minuten
Zonnepanelen groen dak

Zonnepanelen zijn populair. Steeds meer mensen besluiten hun dak te gebruiken om zelf energie op te wekken en daarmee een flinke besparing te realiseren op de energierekening. Bij het aanschaffen van zonnepanelen ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Veel mensen hebben een hoop vragen voordat ze besluiten in zonnepanelen te investeren. Wij zetten de 11 meest gestelde vragen over zonnepanelen door GreenHome-klanten op een rijtje:

1. Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Om je een idee te geven: zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36o. Desondanks krijg je ongeveer hetzelfde rendement als je een dak hebt dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20o – 60o. De opbrengst is dan nog steeds minimaal 90% in vergelijking met een zonnepaneel op het zuiden. Zowel op platte als op schuine daken kan je prima zonnepanelen plaatsen.

Advies op maat over zonnepanelen

Ontdek of (betere) zonnepanelen voor jouw huis een goed idee is. Hoeveel zonnepanelen zijn geschikt, wat bespaar je en wat kost het?

Start zonnepanelen-analyse

2. In hoeveel jaar verdien ik zonnepanelen terug?

Gemiddeld genomen verdien je zonnepanelen terug binnen 6-8 jaar. Aangezien zonnepanelen minimaal 25 jaar mee gaan, profiteer je daarna nog ruim 15 jaar van gratis energie. And last but not least: wist je dat zonnepanelen ook een gunstig effect hebben op de woningwaarde?

3. Wat houdt salderen in?

Salderen houdt in dat je de energie die je opwekt met je zonnepanelen (en terug levert aan het elektriciteitsnet) mag verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier.

Rekenvoorbeeld:

  • Je wekt met je zonnepanelen 3.500 kWh op. Daarvan gebruik je 2.000 kWh direct in huis en lever je 1.500 kWh je terug aan het elektriciteitsnet.
  • Van je energieleverancier neem je 4.000 kWh af.

Je betaalt dan aan het einde van het jaar 4.000 kWh (wat je afneemt van het elektriciteitsnet) – 1.500 kWh (wat je terug levert aan het elektriciteitsnet) = 2.500 kWh aan je energieleverancier.

4. Wat gebeurt er met de salderingsregeling na 2020?

Salderen zoals dat bij vraag 3 is uitgelegd is onderdeel van de salderingsregeling. De looptijd van deze salderingsregeling is onlangs verlengd van 2020 tot 2023. Dat betekent dat je in ieder geval tot en met 2023 de stroom die je met je panelen opwekt en terug levert aan het elektriciteitsnet kan verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier.

Daarna is het nog onduidelijk. Minister Kamp heeft echter aangegeven dat de regeling na 2023 zo moet worden vormgegeven dat het alsnog aantrekkelijk blijft om in zonnepanelen te investeren. Lees meer over de salderingsregeling in deze blog.

5. Zijn er subsidies voor zonnepanelen?

Helaas zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. De simpele reden hiervoor is dat zonnepanelen al een tijdje ook zonder subsidie een aantrekkelijke investering zijn. Het financiële rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. Kortom, wil je een aantrekkelijk rendement behalen, heb je wat spaargeld over, en heb je een geschikt dak? Steek je geld dan vooral in zonnepanelen!

Ondanks dat er geen subsidie beschikbaar is kun je wel de BTW terugvragen die je betaalt over de investering in zonnepanelen. Via de belastingdienst kun je een formulier opsturen en wordt je tijdelijk als ondernemer gezien. Daardoor kun je de BTW terugvragen en na afloop van het jaar wordt je ondernemerschap weer opgeheven. Meer informatie over deze regeling en hoe dit in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

6. Wat is een omvormer?

De zonnepanelen op je dak genereren gelijkstroom. Dit moet worden omgezet naar wisselstroom die je uit het stopcontact haalt. Daarvoor heb je een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom.

7. Wat is een power optimizer of micro-omvormer?

Valt er gedurende de dag schaduw op enkele zonnepanelen op jouw dak, dan kan dit de opbrengst drastisch verlagen. Met een stringomvormer en zonnepanelen in een stringaansluiting zou dat ‘schaduwpaneel’ de opbrengst van de gehele serie panelen verlagen – net als met ouderwetste kerstverlichting waar 1 kapot lampje ervoor zorgt dat de andere lampjes het ook niet meer doen.

In deze gevallen is het handig om te kiezen voor een micro-omvormer of power optimizer. Met micro-omvormers wordt er een omvormer per paneel geplaatst achter het paneel. Een alternatief is een aansturing en optimalisatie per paneel met een centrale omvormer met power optimizers. Achter elk zonnepaneel zit dan een zogenaamde MPP tracker die de opbrengst per paneel maximaliseert. De gelijkstroom wordt dan, net als bij stringomvormers, pas omgezet naar wisselstroom bij een centrale omvormer. Zo wordt de opbrengst per paneel geoptimaliseerd. Een ander voordeel van deze oplossing is dat je per paneel kan monitoren.

8. Werken zonnepanelen ook in de winter?

Jazeker. Het is een misverstand dat zonnepanelen in de winter amper wat opleveren. Zonnepanelen werken op basis van licht; ook in de winter wekken zonnepanelen dus energie op. Van maart tot oktober is dat zo’n 30% van de jaarproductie. De overige 70% wordt in de periode april-september opgewekt.

9. Zit er veel onderhoud aan zonnepanelen?

Nee, dat valt erg mee. In principe geldt dat als je zonnepanelen plaatst onder een hoek van 30 graden of meer, deze door de regen schoongemaakt worden. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden is het aan te raden deze ieder jaar vrij te maken van vuil. Zo zorg je voor een optimale opbrengst. Lees onze 5 tips voor zonnepanelen schoonmaken.

10. Kan ik ook een zonnedak of zonnedakpannen plaatsen in plaats van dakpannen?

Jazeker. Er zijn eigenlijk twee opties:

Optie 1 is een zogenaamd ‘zonnedak’, waarbij de (gehele) dakbedekking bestaat uit zonnepanelen in plaats van dakpannen. Dit is een vrij omvangrijke klus. Het is met name interessant als je het dak gaat vervangen of bij nieuwbouw.

Optie 2 is dat je jouw huidige dakpannen vervangt door zonnedakpannen. Esthetisch is dit een mooie oplossing omdat de zonnecellen mooi geïntegreerd zijn met het bestaande dak. Normale dakpannen zijn één-op- één te vervangen met zonnedakpannen waardoor je nauwelijks een verschil ziet met een normaal dakpannen dak.

Nadeel van beide opties zijn de hoge kosten voor de installatie. Tenzij je gelijktijdig het dak van je huis gaat renoveren ben je goedkoper uit met traditionele zonnepanelen. Wil je meer weten over zonnedakpannen of een zonnedak?
Lees hier meer over zonnepanelen als dakbedekking
Lees hier meer over zonnedakpannen

11. Moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren?

Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering. Ze zitten namelijk vast aan je huis (dit wordt ook wel aard-en-nagelvast genoemd). Je bent daarmee verzekerd tegen schade door o.a. hagel, sneeuw, bliksem, storm en brand. Overigens kunnen zonnepanelen veel meer verduren dan je denkt. Als je op een zonnepaneel gaat staan met je volle gewicht is er niets aan de hand. Je bent echter niet verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door een mankement in het zonnepaneel. Het is wel aan te raden om aan je verzekering door te geven dat je zonnepanelen op je huis hebt geplaatst. Zonnepanelen verhogen namelijk de woningwaarde. Hierdoor moet wellicht de verzekerde waarde van de woning opnieuw worden bepaald.

Let op: het bovenstaande geldt als je eigenaar bent van de woning. Als je zonnepanelen hebt op een huurwoning dan geldt dat de opstalverzekering op naam van de verhuurder staat.

Tot slot: sommige mensen vragen zich af of ze slim is om nu zonnepanelen te kopen of dat ze beter kunnen wachten. Lees onze blog over nu zonnepanelen kopen of wachten voor het antwoord!

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter