Eenvoudige tips Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: 5 handige tips

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen

Valt er schaduw op je dak? Wil je binnenkort een spiksplinternieuwe elektrische auto aanschaffen? Of gaan je kinderen op kamers? Dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden voordat je zonnepanelen aanschaft. Een overzicht van een aantal punten om bij stil te staan.

In onze andere blogs kun je lezen dat je goed moet kijken of de zonnepanelen die jij op het oog hebt opbrengen wat ze claimen. En of je niet eerst een vergunning aan moet vragen als je panelen op je dak wilt plaatsen. Maar er is meer. GreenHome zet vijf aspecten voor je op een rij.

Tips voor kopen van zonnepanelen

1. Beslis eerst of je volledig in je eigen energieverbruik wilt voorzien. Of dat mogelijk is, hangt af van de grootte van je dak. Is je dak groot genoeg, dan is het de investering waard om genoeg panelen te laten plaatsen om je totale energiegebruik te dekken. Kijk ook dan goed naar je situatie in de nabije toekomst. Als je kinderen op kamers willen gaan wonen of je van plan bent binnenkort een elektrische auto aan te schaffen, zul je een enorm verschil in je energieverbruik ervaren. Speel daar op in, anders kan het voorkomen dat je te veel of te weinig panelen op je dak hebt staan.

2. Bekijk of de leverancier zonnepanelen verkoopt die het Duitse TÜV-keurmerk hebben. Dit geeft aan dat de panelen aan belangrijke kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Deze test omvat alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel:  zonlicht, UV-straling, klimaatveranderingen, koude, warmte en meer. Deze goedkeuring wordt wereldwijd aanvaard als een van de meest betrouwbare.

Wat echter niet wordt getest zijn de prestaties van zonnepanelen op de korte en lange termijn. Als je zonnepanelen koopt is het belangrijk dat ze een groot deel van de maximale energieopbrengst opwekken onder normale omstandigheden. Daar zijn speciale tests voor, onder meer van het Duitse vakblad Photon. Meer informatie daarover vind je hier.

3. Zonnepanelen en bevestigingsmaterialen wegen niet veel, maar het dak moet nog wel flink wat jaren kunnen meegaan. Als het door rot of andere pijnpunten over een aantal jaar al aan vervanging toe is, kun je beter eest je dak renoveren en isoleren

Ook moet je vooraf onderzoeken of er geen schaduw op je dak valt. Jouw dak moet de potentie bieden om genoeg stroom op te wekken. Als de zon maar gedurende een paar uur per dag op jouw dak weet te schijnen door overhangende takken of een ander gebouw dat de zon belet haar werk te doen, dan is dit van grote invloed op de opbrengst van je panelen. Ook de oriëntatie van de panelen is belangrijk. Idealiter is die richting het zuiden, want een afwijking naar oost of west heeft een lager rendement tot gevolg.

4. Ga na of je het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker kunt maken met de steun van gemeentelijke of provinciale subsidies. Soms subsidiëren gemeenten, onder bepaalde voorwaarden, de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Bekijk of dit op jouw situatie van toepassing is door te kijken op energiesubsidiewijzer.

5. Als de installateur langskomt om jouw nieuwe zonnepanelen te plaatsen, zie je natuurlijk graag dat er veilig gewerkt wordt. Bekijk daarom of de installateur waarmee je in zee gaat beschikt over keurmerken die aangeven dat hij veilig te werk gaat en de kennis heeft om dergelijke installaties aan te leggen.

Als jouw installateur een VCA-keurmerk heeft, is hij getoetst op veilig werken en treft hij voorbereidingen om ongelukken te voorkomen. Het SEI-keurmerk geeft aan dat een installateur weet hoe hij kwaliteitswerk moet leveren bij het plaatsen van elektrotechnische installaties. Ook dit bewijst dat hij veilig te werk zal gaan.

Op GreenHome kun je gemakkelijk zien over welke keurmerken installateurs beschikken en wat ze precies betekenen. Twijfel je over of het nu handig is om zonnepanelen te kopen of dat je beter kan wachten? Lees dan onze blog over of het nu handig is om zonnepanelen te kopen of niet!

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter