4 Redenen waarom het financieel rendement van zonnepanelen lager is dan beloofd

Geschatte leestijd: 3 minuten
financieel rendement zonnepanelen

Ben je ook aan het kijken of zonnepanelen voor jou (financieel) interessant zijn? Wellicht heb je al enkele offertes opgevraagd of ben je dat van plan. Grote kans dat je dan gouden bergen worden beloofd als het aankomt op het financieel rendement van zonnepanelen. Op zich is het helemaal waar dat investeren in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen zoals isolatie voor de meeste woningeigenaren zeer lucratief is. Je behaalt absoluut een hoger rendement vergeleken met de rente die je op je spaarrekening krijgt. Bij GreenHome juichen we dit daarom natuurlijk ook van harte toe. Toch is het belangrijk om wel kritisch te blijven op de rendementen die je worden beloofd. In dit artikel geven we je 4 redenen waarom het rendement van zonnepanelen wat je beloofd wordt vaak niet realistisch is.

1. Onrealistische/twijfelachtige aannames m.b.t. inflatieverwachtingen

Sommige bedrijven gaan uit van een jaarlijkse stijging van de stroomprijs van 5%. Hoe hoger dit inflatiepercentage, hoe sneller je de zonnepanelen terugverdiend en hoe hoger het financiële rendement. Logisch dus dat de bedrijven graag uitgaan van hoge inflatiecijfers, immers, dan kunnen ze jou vertellen dat de zonnepanelen zich bijvoorbeeld niet in 7 maar in 5 jaar terugverdienen. Wees daar zelf dus kritisch op, bij GreenHome hanteren we een inflatiepercentage van 2% in onze berekeningen.

2. Negeren van toekomstige uitgaven, zoals het vervangen van de omvormer

Om een eerlijke rendementsberekening te maken is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de initiële aanschafkosten van de zonnepanelen maar ook naar toekomstige uitgaven gedurende de looptijd van de zonnepanelen (25 jaar). We weten dat na 10 – 15 jaar de omvormer vervangen moet worden. Deze uitgave dien je dus mee te nemen in het bereken van het rendement. Wanneer dit niet gebeurt, is het rendement natuurlijk hoger, terwijl dat niet in lijn is met de werkelijkheid.

3. Degradatie van zonnepanelen wordt niet meegenomen in berekening

Zoals eerder aangegeven geldt dat de opbrengst (in kWh) van de meeste zonnepanelen jaarlijks afneemt met zo’n 0,5%-0,8%. Na 25 jaar leveren zonnepanelen dus nog zo’n 80% van het oorspronkelijke vermogen. Dit betekent dat de totale kostenbesparing van de zonnepanelen lager is dan als je deze degradatiefactor niet zou meenemen. Helaas negeren veel bedrijven de degradatie van zonnepanelen, waardoor er een te rooskleurig beeld wordt geschetst.

4. Bedrijven hanteren een IRR-berekening in plaats van de standaard rekenmethode rendementen.

Om het financieel rendement van zonnepanelen te bereken zijn er een aantal methodes. Twee veelgebruikte methodes zijn de zogenaamde IRR (internal-rate-of-return) methode en de zogenaamde standaard rekenmethode rendementen van Milieu Centraal. Deze laatste rendementsberekening leidt tot een percentage dat vergelijkbaar is met de jaarlijkse rente op je spaarrekening. Deze berekening heeft daarmee onze voorkeur om dat de investering vaak vanuit spaargeld wordt gefinancierd en moet ‘concurreren’ met de daar geldende spaarrente. Anderzijds geeft het ook een realistischer rendement dan de IRR methode. Dat heeft met het volgende te maken:

Wat nu volgt is vrij technisch. Voor de financiële nerds, lees verder voor een uitleg. Voor alle anderen, skip dit;).

Wanneer er uit een IRR-berekening komt dat het rendement 7% is, dan geldt niet dat dit betekent dat je jaarlijks een soort van jaarlijkse rente krijgt van 7%. Het geeft puur aan dat 7% het rentepercentage (discontovoet) is waarbij de contante waarde van alle inkomsten precies gelijk is aan de contante waarde van alle uitgaven.De IRR is enkel te vergelijken met een rendement van 7% op je spaarrekening, indien je de tussentijdse opbrengsten (lees: de besparing op je energierekening) zou kunnen  herinvesteren tegen 7%. Dit is de zogenaamde ‘reinvestment assumption’ en je kan je afvragen hoe realistisch die aanname is voor woningeigenaren. Dit artikel van McKinsey geeft een uitstekende uitleg over de ‘reinvestment assumption’ die verborgen zit in de IRR en waarom dat betekent dat de IRR niet altijd het juiste instrument om investeringen te beoordelen.

Wil je meer weten? Vraag het ons of kijk op de kennisbank

Vragen over het rendement van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Of twijfel je nog over het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen? Neem contact op met ons, we vertellen je graag het eerlijke verhaal. Het ‘echte’ rendement van zonnepanelen verschilt per dak en per installatie. Het rendement schommelt tussen de 5% en 8% voor de meeste installaties. Nog steeds veel aantrekkelijker dan de huidige rentestand op jouw spaargeld, dus zonnepanelen zijn in dat geval zeker een goede investering. Daarnaast zijn de opbrengsten ook zeer stabiel over een periode van 25 jaar. Dat is dan ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld de beurs waar het rendement elk jaar sterk kan wisselen.

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

2 reacties

Laat een reactie achter