Dit is waarom we aardgasvrij gaan wonen | Hoe gaan wij aardgasvrij #1

Geschatte leestijd: 4 minuten
hoe gaan wij aardgasvrij

Isolatie, inductie, biogas, all-electric. Het zijn zaken waar je vast wel eerder over hebt gehoord en gelezen of misschien heb je er zelfs wel iets van in je eigen huis. Maar waar gaat het nou eigenlijk precies over? Ze hebben allemaal te maken met het gasverbruik in huis. Niet alleen voor je gasfornuis maar ook voor je CV die je huis verwarmt én het warme water uit de kraan.

Veel mensen die willen besparen in huis, maakt het niet uit of ze dat doen op gas of elektriciteit. Maar weet jij hoeveel procent van je jaarlijkse energierekening gebaseerd is op gas? Volgens MilieuCentraal rond de 60%, de rest van die kosten is voor je stroomverbruik. Het loont dus best om wat aardgas te besparen in huis!

Na de korte introductie over de schrijvers van deze blogserie, duiken we nu in onze motivatie om van het gas af te gaan. Er worden ook regelmatig bezwaren tegen aardgasvrij wonen geleverd. Deze bezwaren lichten we ook toe in deze blog.

Steeds meer mensen weten dat we van gas los gaan

Uit onderzoek van peil.nl in opdracht van HIER Klimaatbureau in 2016, bleek dat slechts 14% van de bijna 3.200 ondervraagden weet dat we in de toekomst geen gas meer gebruiken voor koken en stoken van verwarming en tapwater. In 2017 werd hetzelfde onderzoek onder een andere groep uitgevoerd en van die bijna 1800 mensen, wist maar liefst 51% dat we van gas los gaan! Volgens datzelfde onderzoek is 58% van de ondervraagden het eens met deze overstap van gas naar alternatieven. Uit onderzoek van de Telegraaf in augustus 2017 onder bijna 4.500 van haar lezers bleek dat 38% snel wil afstappen van aardgas.

Waarom willen mensen van gas los?

Ruim 12.000 mensen hebben de HuisScan van GreenHome ingevuld. De resultaten laten zien dat de drijfveren voor het nemen van verduurzamende maatregelen in huis vooral van economische aard zijn. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat een lagere energierekening en een hogere woningwaarde voor hen de belangrijkste drijfveer is. Duurzaamheid staat bij hen op de tweede plek, gevolgd door wooncomfort.

Maar er zijn ook mensen die bezwaren zien natuurlijk

Op de vraag “Waar kijkt u het meest tegenop in de aanloop naar gasloos wonen?” in de jaarlijkse onderzoeken van HIER, geeft steeds een kwart van de mensen aan nergens tegenop te kijken. Maar er zijn ook mensen die bezwaren zien natuurlijk. In zowel het onderzoek van HIER als dat van GreenHome blijkt dat de kosten het grootste obstakel te zijn. Meer dan een kwart van de mensen geeft dat aan. In veel mindere mate, rond de 12% van de ondervraagden, geeft aan op te kijken tegen het niet meer kunnen koken op gas. Dit bezwaar wordt op de voet gevolgd door de verbouwing.

Daarom hieronder een aantal tips om deze drie bezwaren te overwinnen!

Bezwaar A: “het kost zoveel geld”

 1. Tip #1: Vraag subsidie aan! Er zijn landelijke subsidies voor bijvoorbeeld zonneboilers en isolatiemaatregelen die je aan kunt vragen. Die vergoeden tot wel de helft van jouw kosten. Ook zijn er vaak lokale subsidies aan te vragen, bij je gemeente of de provincie. Ook mag je de BTW van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je zo 21% in de kosten! Nog meer informatie over het omlaag brengen van je kosten, vind je bijvoorbeeld hier.
 2. Tip #2: Ga in stapjes van gas los! Hoe? Daarvoor werkt Pascal van GreenHome aan een stappenplan #vangaslos. Zo kun je de kosten een uitspreiden en wordt je energierekening tegelijkertijd wel steeds een stapje lager. Daardoor kun je steeds sneller geld sparen voor een nieuwe stap richting van gas los. Op die manier ben je klaar tegen de tijd dat het gas uit jouw wijk verdwijnt. Wil je weten wanneer wat de plannen voor jouw wijk zijn? Vul hier eens je postcode in.

Bezwaar B: “de verbouwing is zoveel gedoe”:

 1. Tip #1: Combineren is accelereren! Als je toch gaat verhuizen, stap dan gelijk van gas af in je nieuwe huis door te kiezen voor alternatieve manieren van koken en stoken. Vraag daarvoor eens bij je aannemer of neem contact op met jouw regionale energieloket op postcode.
 2. Tip #2: Slim verbouwen! Heb je toch al plannen voor een nieuwe keuken? Vervang je gasfornuis gelijk voor een inductiekookplaat. Vergeet daarbij niet de elektricien te vragen daar een aanpassing voor te maken in je meterkast. Zijn je radiatoren toe aan vervanging? Kijk eens verder naar alternatieven zoals infraroodpanelen aan de muur of een warmtepomp.
 3. Tip #3: Kies voor een tussenoptie! Is je CV stuk gegaan? Zonde om een nieuwe aan te schaffen die weer een jaar 10 mee gaat. Misschien ga je in de tussentijd wel van gas los. De oplossing is slim: huur of lease er eentje voor de tussentijd!

Bezwaar C: “hoe kan ik nou koken zonder gas”:

 1. Tip #1: Volg een leuke kookworkshop! Er zijn genoeg kookworkshops te vinden waar je op een leuke manier leert koken op inductie en kunt proeven wat de invloed is op de smaak van je gerechten. Leuk feitje: weet je dat je een inductieplaat die aan staat gewoon aan kunt raken? Het werkt namelijk niet met warmte maar met magnetisme!
 2. Tip #2: Goed voorbeeld doet volgen! Weten wat er allemaal bij komt kijken als je overstapt van gas naar inductie koken? Verstokte gas-koker Francesca van Berk van de blog FrancescaKookt! maakte voor VanGasLos een drieluik vlogjes over haar proces naar inductie koken. Zeker de moeite waard!

Nu kan je alle argumenten die tegen aardgasvrij wonen worden aangehaald makkelijk weerleggen. Met subsidies kunnen een groot deel van de kosten die daarbij komen kijken worden opgevangen, met wat handigheden hoeft de verbouwing helemaal niet zo’n gedoe te zijn en er is genoeg informatie op het internet te vinden over koken op inductie.

Houd deze blog in de gaten, volgende editie gaan we het namelijk hebben over de verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw verduurzamen. In 7 delen wordt iedere twee weken uitgelegd waarom het belangrijk is en wat ervoor nodig is om Nederland van het gas af te halen. Deze blogserie is een samenwerking tussen programmabureau WarmteKoude ZH en GreenHome en is onderdeel van de VanGasLos-campagne.

Lees ook:

2 reacties

 • Reageren
  J. Siderius
  19 december 2017 at 12:06

  We gebruiken sinds eind oktober geen gas meer. Het enige wat nog moet, is de gasaansluiting te laten verwijderen. Ik betaal nu voor iets wat ik niet gebruik. Helaas onze netbeheerder Liander vraagt nu al ruim 600,- euro voor het verwijderen, van af januari 2018 ruim 680,- euro. Dus als het Liander ligt, gaan we niet van het gas af. En ik heb geen keuze voor mijn netwerkbeheerder. Jammer dat hier nog weinig aandacht voor is.

  • Reageren
   Theodoor
   19 december 2017 at 18:06

   Hallo meneer/mevrouw Siderius,

   Ja dat is inderdaad iets waar niet aan voorbij gegaan moet worden. In nieuwbouw situaties is het in veel gevallen niet meer verplicht om een gasaansluiting te nemen. Dat is een goede eerste stap. Of de gasaansluiting in bestaande huizen in de toekomst kosteloos verwijderd kan worden is de vraag. Het is te hopen dat dit in de toekomst aangepast wordt. Het blijft een klus die niet standaard in het dienstenpakket zit van de netbeheerder. Overigens vragen andere netbeheerders ook afsluitkosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.

  Laat een reactie achter