Ervaringen met (stap voor stap) aardgasloos wonen | Hoe gaan wij aardgasvrij? #6

Geschatte leestijd: 5 minuten
aardgasvrij

De afgelopen weken hebben we veel geschreven over de steeds grotere wens om aardgasvrij te wonen. We hadden het bijvoorbeeld over de toekomstplannen van het kabinet, de stappen die je kunt zetten om jouw woning van het aardgas af te halen en manieren om een duurzame woning te financieren. In deze blog staan we stil bij de ervaringen van andere bewoners met het duurzaam en (stap voor stap) aardgasvrij maken van hun woning. Zo zie je hoe Bert zijn vloer heeft geïsoleerd, wat Dorine vindt van haar infrarood panelen en hoe Sebastiaan zijn woning van het aardgas heeft gehaald. En tenslotte – en niet geheel onbelangrijk – lees je meer over hoe je kan koken zonder aardgas.

Woningisolatie

Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt in blog 2, is de eerste stap naar een aardgasvrije woning altijd het goed isoleren van de woning. Door je huis goed in te pakken, blijft de warmte binnen en heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Dit kan je een gasbesparing tot wel 70% opleveren! Je huis verliest warmte door vier verschillende gebouw elementen die in contact staan met buiten: de vloer, muren, ramen en het dak. Om warmteverlies te voorkomen is er voor elk huis en gebouw element wel een passende manier van isolatie te vinden, de ene met meer rendement dan de ander. Voor de verschillende isolatiemogelijkheden en meer tips over het isoleren van je woning raden we je aan het 5-stappenplan naar een aardgasloze woning uit blog 2 nog eens te lezen.

Ben je benieuwd naar de ervaringen met muur- en vloerisolatie? Bekijk dan onderstaand filmpje van Bert:

Bert: “Die mannen zijn met een behoorlijke slang vanuit de auto hier onder de grond gekropen en hebben dat gewoon onder de vloer geblazen. En ik denk dat ze een uur bezig zijn geweest.”

Lees meer over muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Een alternatieve manier om je woning te verwarmen of het maken van warm tapwater zonder gas, is met een warmtepomp. Dit is een veelgebruikte techniek die zich vrij makkelijk laat omschrijven als een omgekeerde koelkast. Een koelkast verplaatst namelijk met behulp van een koelvloeistof de warmte van binnen naar buiten en is daarom ook warm aan de achterkant als hij aan staat. Een warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde alleen is het proces dan omgekeerd. Het koudemiddel gaat langs een warmtewisselaar om zo het water in je centrale verwarming op te warmen en te gebruiken in huis. In feite vervangt een warmtepomp hiermee dus je gasgestookte HR ketel en blijft de rest van het verwarmingssysteem in huis hetzelfde.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen omdat er meerdere warmtebronnen gebruikt kunnen worden: buitenlucht, ventilatielucht, (grond)water en bodem. Er zijn ook hybride soorten, die werken in combinatie met je cv-ketel. Als je voor deze laatste optie kiest raden we je aan om eerst te kijken wanneer verwacht wordt dat het gasnet uit jouw wijk verdwijnt. Kijk daarvoor op www.hierverwarmt.nl.

Ben je benieuwd hoeveel ruimte een warmtepomp in huis in neemt? Bekijk dan onderstaand filmpje over de ervaringen van Jeroen met een warmtepomp:

Jeroen: “Ik sta nooit onder een koude douche! Ik hou juist van een goede warme douche.”

Duurzaam verwarmen met infrarood panelen

Een hittecamera laat de (onzichtbare) warmtestraling van een infrarood paneel zien.

Infrarood verwarming (misschien ken je het wel uit bijvoorbeeld de sauna) verwarmt ons net als de zon. Het geeft een veilige vorm van infraroodstraling af waarmee objecten (en personen) direct worden verwarmd. De straling verwarmt niet de lucht in ruimtes zoals dat met radiatoren gebeurt. Je voelt de warmte direct en meubels, vloeren en wanden worden langzaam warm. Die geven de warmte vervolgens weer af aan de lucht in de ruimte. Dat is anders dan een radiator, die de lucht in de kamer zelf verwarmt, waardoor jij het indirect warmer krijgt. Er zijn verschillende manieren om met behulp van infrarood je huis te verwarmen. Zo kun je panelen ophangen aan muur of plafond, of je plaatst elektrische vloerverwarming onder de vloerbedekking. Vaak worden infrarood panelen gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld voor het verwarmen van een studeerkamer of badkamer. Ben je benieuwd hoe infrarood panelen in huis er eigenlijk uit zien? Bekijk dan dit filmpje van Dorine

Dorine: “Eigenlijk al voor we het huis hadden gekocht dachten we: ons eerste koophuis willen we meteen goed doen. Dus het eerste weekend dat we de sleutel hadden, hebben we de CV’s eruit gehaald. Meteen een goede stok achter de deur!”

Lees meer over infrarood panelen op de kennisbank van GreenHome.

Zonneboiler & helemaal van het gas los

Een zonneboiler is een groot vat met water (van 80 tot 300 liter) dat verwarmd wordt door een zonnecollector op het dak van je huis. Zonnecollectoren lijken een beetje op zonnepanelen maar het betreft een totaal ander systeem. Door de panelen loopt een vloeistof die door de zon verwarmd wordt. Die vloeistof loopt via een leiding naar het vat met water om dat op te warmen. In de zomer is dit systeem vaak voldoende voor warm tapwater, in de winter is er een naverwarmer (een cv-ketel of warmtepomp bijvoorbeeld) nodig om het water voldoende te verwarmen.

Ben je benieuwd naar de ervaringen met zonneboilers? Kijk dan even dit filmpje van Sebastiaan, die zijn woning helemaal van het aardgas heeft afgehaald!

Sebastiaan: “Als ik er geld op toe zou leggen, had ik het niet gedaan!”

Lees meer over zonneboilers op de kennisbank van GreenHome.

Elektrisch koken

Gas wordt natuurlijk niet alleen gebruikt voor de centrale verwarming, maar ook om op te koken. Als we in de toekomst geen gas meer willen gebruiken, moeten we dus gaan koken op een elektrisch toestel. Alternatieve opties zijn bijvoorbeeld een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Inductie koken lijkt het meest op koken op gas: de kookplaat is snel opgewarmd en afgekoeld in tegenstelling tot andere elektrische kooktoestellen. Het is daarmee ook de meest efficiënte manier van elektrisch koken. Daarom gaan we hieronder vooral in op inductie.

Een inductiekookplaat werkt eigenlijk zoals een magneet: de elektriciteit wekt een magnetisch veld op in de plaat en bij contact met de metalen pan ontstaat er dan warmte. Je kunt dus gerust je hand op de plaat leggen als hij aanstaat want je hand is geen metalen pan die stroom geleidt. Ook kun je de pan op bijvoorbeeld suikerklontjes zetten: de pan warmt dan op maar de klontjes smelten niet omdat ze niet van metaal zijn gemaakt! In het filmpje hieronder zie je dat mooi:

Belangrijk is wel dat je pannen plat zijn aan de onderkant en dus niet wiebelen op de plaat want dan wordt de stroom niet goed gebruikt en dat is natuurlijk zonde. De meeste pannen die nu verkocht worden in de winkel zijn geschikt voor inductiekookplaten.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat kost dat nou zo’n plaat? Er zijn veel platen te koop van verschillende kwaliteit. Een draagbare 1-pits kookplaat heb je al voor rond de €50, een prima 4-pits plaat is bij een keukenspecialist te vinden voor tussen een bedrag van €250 tot ongeveer €400. Ben je benieuwd hoe koken op inductie eraan toe gaat? Kijk dan even dit filmpje van foodblogger FrancescaKookt!:

Francesca: “Ik was zo’n verstokte gaskoker. Dat ík dan op een gegeven moment ben overgestapt en ook tot de conclusie ben gekomen dat het echt super fijn koken is, zo’n inductieplaat! En een aantal voordelen waar ik van te voren niet bij stil had gestaan zoals schoonmaken.”

Dit was alweer de op één na laatste blog van onze serie Hoe gaan wij #aardgasvrij? In onze laatste blog in deze blog serie gaan we in op de vraag: “gaan we het halen om in 2050 klimaatneutraal te zijn?”

Wil je meer weten over hoe jij het beste een woning aardgasvrij kan maken? Lees dan blog 2 nog eens. Ben je benieuwd hoe je het verduurzamen van je woning kan financieren? Lees dan blog 5 over het financieren van een duurzame woning.

Over deze VanGasLos blog serie

In 7 delen wordt iedere twee weken uitgelegd waarom het belangrijk is en wat ervoor nodig is om Nederland aardgasvrij te maken. Deze blogserie is een samenwerking tussen programmabureau WarmteKoude ZH en GreenHome en is onderdeel van de VanGasLos-campagne.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter