De energierekening van 2019 uitgelicht

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het is inmiddels 2019 en dat betekent: nieuwe energietarieven. Net als vorig jaar stijgt ook in 2019 de gemiddelde energierekening. Deze stijging komt met name doordat de energiebelasting op gas flink toegenomen en de opslag voor duurzame energie is verhoogd. Ook zijn de leveringstarieven voor elektriciteit en gas gestegen en is de heffingskorting verlaagd. Hoeveel jij extra kwijt bent hangt af van je verbruik en je energiecontract. Een gemiddeld huishouden (3.000 kWh elektriciteit en 1.470 mgas) is in 2019 al snel €270 euro meer kwijt. De stijgende energieprijzen maken het steeds aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie.

Introductie: energietarieven, hoe zat dat ook alweer?

Eerst even het geheugen opfrissen. Hoe zat het ook alweer met die ingewikkelde energietarieven? Hieronder zie je hoe de prijs van elektriciteit en gas zijn opgebouwd. De tarieven voor elektriciteit en gas zijn onder te verdelen in 4 categorieën:

  1. Variabele leveringskosten: dit zijn de kosten die je maakt voor de hoeveelheid elektriciteit of gas die je verbruikt. Hierover betaal je per kWh of per m3 gas een tarief aan je energieleverancier.
  2. Overheidsbelastingen/heffingen: hieronder valt de energiebelasting die je betaalt, de opslag voor duurzame energie en de BTW.
  3. Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je betaalt aan de energieleverancier voor het leveren van energie. Dit is een vast bedrag per aansluiting.
  4. Netbeheer kosten: dit zijn de kosten die je betaalt aan je netbeheerder (bijvoorbeeld Alliander of Stedin) voor het onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk.

 

1. Variabele energietarieven gaan omhoog

De variabele energietarieven voor elektriciteit en gas zijn gestegen. Gas is met 1,8 eurocent en elektriciteit met 3 eurocent (inclusief BTW) per eenheid omhoog gegaan. Een gemiddeld huishouden is ongeveer €90 tot €180 meer kwijt aan de variabele energiekosten. Dit is de prijs die je voor de productie van gas en elektriciteit betaalt.

Let op: dit geldt alleen voor mensen met een variabel contract. Heb jij je energietarief voor meerdere jaren vastgezet? Dan heb je geen ‘last’ van de stijgende variabele tarieven. Tegen de stijgende energiebelastingen en de opslag voor duurzame energie kun je echter niets doen.

2. Stijgende energiebelasting op gas en opslag duurzame energie

Per 1 januari 2019 is de energiebelasting op aardgas verhoogd terwijl de energiebelasting op elektriciteit is verlaagd. let op! Dit is niet hetzelfde als de BTW. Het idee hierachter is dat ons verbruik van (fossiel) gas omlaag moet. Daarom wordt dit in 2019 zwaarder belast. De energiebelasting op gas stijgt met €4 cent per m3 gas. De energiebelasting op elektriciteit daalt tegelijkertijd met €0,7 cent per kWh. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat je zo’n €60 meer betaalt aan de energiebelasting op gas en ongeveer €20 minder aan de energiebelasting op elektriciteit.

Daarnaast stijgt ook de opslag duurzame energie of ODE. Dit is een extra heffing vanuit de overheid die wordt gebruikt om te investeren in duurzame energie. De afgelopen jaren is de ODE flink gestegen en dat is ook in 2019 het geval. Voor elektriciteit stijgt dit met €0,7 cent per kWh en voor gas met €2,9 cent per m3.  Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar zo’n €60 extra aan ODE.

Investeren in energiebesparende maatregelen die het gasverbruik omlaag brengen is nu nog rendabeler! Kijk dus of je jouw huis beter kan isoleren of gebruik kan maken van een elektrische (hybride) warmtepomp! 

Tot slot geldt dat je jaarlijks een vast bedrag krijgt van de overheid ter compensatie van de betaalde belasting over je elektriciteitsverbruik. Dit staat vaak als de “vermindering energiebelasting” of “heffingskorting energiebelasting” vermeld op je energierekening. Dit betekent dat je over een deel van de elektriciteit geen belasting betaald. Dit noemt men de basisbehoefte en dit bedrag is niet afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik. Per dag krijg je daarvoor een basisbedrag van de overheid. In 2018 was dit bedrag €377,33 per jaar. In 2019 daalt dit naar € 311,62 inclusief btw. Hierdoor stijgt je jaarafrekening dus met ongeveer €60.

3. Kosten vaste leveringskosten blijven vrijwel gelijk.

Alle energieleveranciers vragen naast een variabel bedrag voor energie (afhankelijk van het verbruik) ook een vast tarief voor het leveren van energie. Dit bedrag verschilt flink per energieleverancier. Van €9 voor het leveren van gas bij leverancier X tot €90 bij leverancier Y. Gemiddeld genomen zijn deze bedragen niet omhoog gegaan dus dat is goed nieuws. Gemiddeld betaal je €50 voor leveringskosten van gas en €50 voor elektriciteit. Let wel op dat je bij het afsluiten van een vast contract je deze vaste leveringskosten goed bekijkt. Zeker wanneer je een meerderjarig contract tekent en je daarvoor in het eerste jaar een mooie korting krijgt is dat verstandig om na te kijken.

4. Kosten netbeheerder bijna gelijk.

De kosten voor de netbeheerder blijven dit jaar bijna iedere netbeheerder gelijk. Deze kosten verschillen per netbeheerder en dus per regio. Bij sommige netbeheerders kan er een kleine verlaging of verhoging plaatsvinden. Ook als je een vast contract hebt kan dit effect hebben op de kosten voor netbeheer vanaf 1 januari. Jouw energieleverancier heeft hier namelijk geen invloed op.

Kosten energierekening in 2019 voor een gemiddeld huishouden

We gaan uit van een gemiddeld huishouden met een elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh en gasverbruik van 1.470 m3 per jaar. Wat zijn dan de verschillen ten opzichte van vorig jaar? In onderstaand overzicht zie je de verschillen tussen de kosten in 2018 en die van 2019.

KostenpostBedragen 2018Bedragen 2019Je betaalt meer:
1.470 m3 aardgas€985€1.113€128
3.000 kWh elektriciteit€609€699€90
Vaste leveringskosten gas€501€501€01
Vaste leveringskosten elektriciteit€501€501€01
Netbeheerkosten gas€1722€1722€02
Netbeheerkosten elektriciteit€2382€2382€02
Vermindering energiebelasting-€373,33-€311,62€61,71
Totaal€1.730,67€2.010,38€269,71
Op basis van de gemiddelde kosten voor levering van gas en elektriciteit. Deze kosten variëren per energieleverancier. Hierdoor kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.
Op basis van de gemiddelde kosten voor netbeheer. Deze kosten variëren per regio en netbeheerder. Hierdoor kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

 

TIP: met deze 50 gratis bespaartips kan je honderden euro’s besparen op je rekening!

50 gratis tips voor een lagere energierekening

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Ook op het gebied van subsidies is er wat verandert. De ISDE (investerings subsidie die beschikbaar is gesteld door de Rijksoverheid. In 2016 is de ISDE subsidie van start gegaan met een subsidiepot van 70 miljoen euro. Dit bedrag is beschikbaar gesteld voor het verstrekken van subsidies voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In 2018 is daar 100 miljoen euro beschikbaar voor gesteld en ook in 2019 is er een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar. 

Warmtepomp

Ook voor warmtepompen is in 2019 de ISDE Subsidie weer beschikbaar.

Energie besparen loont nog meer!

Wat je van deze veranderingen ook vindt, het loont om energiebesparende maatregelen toe te passen. In de afgelopen jaren wilde de meeste mensen vooral investeren in zonnepanelen. Het aankomende jaar zal deze focus meer komen te liggen op het verminderen van het gasverbruik. Dit betekent dat Nederland massaal zal gaan isoleren en kijkt naar de investering in een warmtepomp ter vervanging of aanvulling(hybride) van cv-ketel. Wacht dus ook niet langer met investeren in energie besparen, elk jaar verlies je meer geld aan energie en dat krijg je niet meer terug!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter