De voordelen van een definitief energielabel

Geschatte leestijd: 2 minuten
De voordelen van een definitief energielabel

Je had je woning al flink aangepast en verduurzaamd, maar kreeg in het begin van 2015 een brief op je deurmat met je indicatieve energielabel die je enorm verbaasde? Dat kan! Dit voorlopige label was namelijk puur een schatting van de overheid op basis van enkele standaardkenmerken van je woning, zoals bouwjaar en woningtype.

Als je in een vrijstaande woning van 1960 woont, gaat de overheid er automatisch van uit dat jouw muren en vloeren niet zijn geïsoleerd, terwijl je misschien wel duizenden euro’s hebt besteed aan het beter isoleren van je woning. Dat komt doordat de overheid de labels heeft opgesteld door naar de bouwnormen uit de tijd  van het bouwjaar te kijken. Onder veel huiseigenaren was er verbazing over het voorlopige label, dat hoger of lager was dan verwacht.

Via een internetpagina van de overheid kun je je voorlopige energielabel laten omzetten in een definitief label. Hier kun je de gegevens van jouw indicatieve energielabel aanpassen en actualiseren. Een onafhankelijke deskundige controleert vervolgens op afstand of jij de juiste gegevens hebt ingevuld. Vervolgens wordt je energielabel geregistreerd in een landelijke database. Jouw definitieve energielabel kan dus hoger of lager uitvallen dan het voorlopige label dat je hebt gekregen.

Verplichting definitief label

Je bent verplicht je definitieve energielabel te registreren bij het te koop zetten van je woning en moet deze bij de overdracht aanleveren. Als je dit niet doet, word je gewaarschuwd. Indien je vervolgens alsnog verzuimt een label aan te vragen, krijg je een boete van 405 euro.

Natuurlijk wil je deze boete niet ontvangen. Vooral niet omdat het veel minder kost om zo’n officieel label aan te vragen: twee tot drie tientjes. Door het sturen van offertes, koopbewijzen en foto’s naar een deskundige, wordt bepaald of jouw woning een hoog of laag label krijgt.

Hoger energielabel: de voordelen        

 1. Het verhoogt de woningwaarde
  Hoe hoger het energielabel, hoe meer je woning waard is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Een huis met energielabel G verkoopt gemiddeld voor veertienduizend euro minder dan een huis met label D. Een woning met label A kan de opbrengst met nog eens een extra zevenduizend euro verhogen. Bovendien blijken woningen met een hoog energielabel sneller te worden verkocht dan die met een lager label.
 1. Een lagere energierekening
  Energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van zonnepanelen of het isoleren van je woning, kunnen je energierekening flink laten dalen. Het geld dat je bespaart kun je vervolgens investeren in het kopen van meer panelen, zodat je energierekening nog verder zakt. Bereken met onze HuisScan wat deze verschillende maatregelen je jaarlijks kunnen opleveren.
 1. Een hoger comfort
  Energiebesparende maatregelen kunnen je huis een stuk behaaglijker maken. Je zult merken dat je minder last hebt van koude voeten, vocht en tocht.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

2 reacties

 • Reageren
  Hoger energielabel, stijging woningwaarde - Bleeve Blog
  25 september 2015 at 07:56

  […] geldende bouwnormen. Vervolgens is het aan jou de taak om je energielabel definitief te maken. Lees hier hoe je dat […]

 • Reageren
  Energielabels: wat zeggen die over mijn woning - Bleeve Blog
  27 september 2015 at 18:47

  […] deze blog heb je al kunnen lezen dat je bij de verkoop of verhuur van je woning een definitief energielabel […]

 • Laat een reactie achter