Diederik Samsom: van milieuactivist naar politiek ingenieur

Geschatte leestijd: 2 minuten

Diederik Samsom durft het gelukkig toe te geven. In een uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels (15 nov ’15) erkent de partijleider dat Nederland het verschrikkelijk slecht doet als het gaat om het behalen van de klimaatdoelstellingen: “we staan als Nederland helemaal achteraan in Europa.” Binnen een minuut na deze erkenning volgt een bekend politiek patroon. Er worden wat cijfers de ether in geslingerd en de voormalig Greenpeace activist predikt dat er wel een stabiel beleid is gemaakt. “Het is slechts volhouden”, aldus Samsom, ook complimenteert hij het eigen beleid: “we zijn nu goed bezig”. Ik vraag me af of zijn oud-collega’s bij Greenpeace er ook zo over denken.

Want hoewel de energietransitie in gang is gezet, gaat deze nog niet snel genoeg. Als we afgaan op de  voorspellingen dan zal de aarde deze eeuw 4 graden Celsius opwarmen. Er wordt al 21 jaar lang gepraat over de grote gevolgen die dit teweeg zal brengen. Maar men kan zich na al die jaren amper een voorstelling maken van de enorme impact die dit zal hebben op onze maatschappij. Het is deels de taak van de politiek mensen daarover wakker te schudden én verantwoordelijk te maken voor het versnellen van de energietransitie. Kortom: het is nu tijd voor actie.

De felle reactie van Marjan Minnesma, een van de belangrijkste kartrekkers van de energietransitie in Nederland, is dan ook heerlijk: “Diederik, het wordt tijd dat jullie er de beuk in zetten.” De programmamakers drijven de discussie vaardig naar een hoogtepunt toe. Dan volgt het verbluffende slotpleidooi van Samsom. De voormalig milieuactivist (ooit actief bij Greenpeace onder de vleugels van Minnesma), de man die voor veel mensen de groene hoop is in de linkse helft van onze regeringscoalitie, komt met de volgende tekst op de proppen: “ik denk dat we heel binnenkort -misschien wel binnen een half jaar- een sleutel vinden naar een snelle revolutie richting een duurzame maatschappij. Er zullen knappe koppen zijn die batterijen gaan uitvinden en zonnecellen zullen maken die we allemaal kunnen betalen. (…) Ik verwacht dat we binnenkort heel erg veel technische vooruitgang zullen boeken.”

Zowel Minnesma als de twee radiomakers ruiken bloed en serveren Samsom af op de letterlijk waardeloze opmerking. Opgewonden stemmen schallen over de radio om Samsom te vragen of hij zijn pleidooi echt zo bedoelt. Tot twee keer toe jammert Samsom er doorheen: “Maar ik ben ingenieur!”. Ook mijn oren klapperen van ongeloof. Wat een domper! Dit is niet wat we bedoelen met ‘de beuk er in’, Diederik. Hier hebben we dus niks aan. Ik ben het volledig met het standpunt van Minnesma eens: als wij willen, dan kunnen we de energietransitie nu al versnellen door gebruik te maken van de reeds beschikbare technieken. Wachten op technische innovatie is een politiek synoniem voor achterover leunen.

Maar wanneer gaan politici beseffen dat we niet op technologische innovatie kunnen wachten? Dat er bovendien technologisch gezien al zo verschrikkelijk veel mogelijk is, maar dat slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking gebruik maakt van de beschikbare (en betaalbare) technieken? Wanneer gaat Samsom beseffen dat er sociale innovatie nodig is om mensen over te laten stappen op dergelijke technieken? En heeft Samsom dan niet door dat een verschil maken ook bij hemzelf begint?

De activistische, proactieve mentaliteit van Samsom lijkt te zijn verruild voor een politiek correcte, afwachtende houding. Het is vijf voor twaalf en we hebben dus geen woorden- maar concrete acties nodig. Afwachtende politici kunnen we ons absoluut niet permitteren. Als de houding van Diederik “maar-ik-ben-ingenieur” Samsom representatief is voor de houding van de wereldleiders tijdens de klimaattop in Parijs, dan heb ik er weinig vertrouwen in. We hebben al te lang gewacht, en hebben nu proactieve leiders nodig. De beuk er in!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter