Verschil tussen dubbel glas en isolerend glas

Geschatte leestijd: 2 minuten

Veel mensen denken dat ze met dubbel glas tevens goed isolerende beglazing in huis hebben. Dat is vaak niet het geval. De U-waarde geeft de mate aan waarin het glas warmte doorlaat. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte er doorgelaten wordt en hoe slechter daarmee de isolerende werking.  ‘Normaal’ dubbel glas heeft een isolatie U-waarde van 2,7. Goed isolerend HR(++) glas, wat nu de standaard is, heeft een isolatie U-waarde van ~1,3. Dit type glas laat dus twee keer minder kou het huis binnen dan normaal dubbel glas. Dit voorkomt tocht en een onnodig hoge energierekening. Comfort en kassa dus!

Het verschil tussen dubbel glas en isolerend HR(++) glas

Een belangrijk verschil tussen gewoon dubbel glas en HR(++) glas is dat bij gewoon dubbel glas de spouw gevuld is met lucht. Bij HR(++) en triple glas is de spouw gevuld met edelgassen zoals argon. Deze edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Verder zit bij alle HR glassoorten aan de binnenzijde een soort van coating die de warmte weerkaatst, waardoor de isolerende werking groter is.

Beste keuze voor isolerend glas

Voor de beste isolerende werking en de grootste besparing op de energiekosten, is het raadzaam dat u kiest voor isolerend glas met de laagste U-waarde. Dit is triple glas. In de praktijk zien we dat dit eigenlijk alleen wordt toegepast in woningen waar het doel is om zoveel mogelijk energie te besparen. De kosten van triple glas zijn vrij hoog. Met HR(++) glas heb je bijna dezelfde mate van energiebesparing maar tegen lagere kosten.

Voorzetramen in oudere woningen

Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel- dubbel glas te maken. Een raamconstuctie wordt aan de binnen of buitenzijde van een bestaand raam geplaatst. Hierdoor ontstaat er een luchtspouw tussen het bestaande raam en het voorzetraam, die voor een isolerende werking zorgt. Voorzetramen worden veel gebruikt bij oudere en monumentale panden. Het oude karakter van de woning kan hiermee namelijk behouden worden doordat het bestaande raam blijft zitten terwijl het comfort wel toeneemt. Een bijkomend voordeel van voorzetramen is dat de woning hiermee brand- en inbraakveiliger wordt.

Monumentenglas
Voor monumenten is er speciaal monumentenglas beschikbaar. Dit glas heeft het uiterlijk van oud glas en heeft een geringe dikte zodat het goed te plaatsen is in bestaande kozijnen.

Overweeg je isolerend glas aan te schaffen? Bekijk de GreenHome marktplaats om een betrouwbare glaszetter te vinden.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

3 reacties

 • Reageren
  Cees Zuiderwijk
  18 januari 2016 at 10:04

  LEUK STUKJE OM TE LEZEN!
  gROET cEES

 • Reageren
  Maria de Bonk
  22 september 2016 at 09:15

  Ik wist helemaal niet dat er zoveel verschil zat tussen dubbelglas en isolerend glas. Bedankt voor de tip dat je moet letten op de U-waarde. Ik wil binnenkort ook isolerend glas gaan aanschaffen dus dan weet ik in ieder geval waar ik op moet letten.

 • Reageren
  Maickel de Ruijter
  21 november 2016 at 13:06

  Ik heb een vraag over het verschil tussen triple en hr+++ glas. Ik probeer in mijn huis zo energie neutraal mogelijk te maken en wil daarom mijn ramen en kozijnen vervangen. Mijn glaszetter uit Den Haag vertelde mij dat er wel verschil zit tussen triple en hr++, maar dat dit niet tegen de kosten op weegt. Geld dat ook voor triple glas en hr+++?

  Groet,

  Maickel de Ruijter

 • Laat een reactie achter