Duurzaam Wonen voor ouderen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Duurzaam wonen

Oudere doelgroep: andere motivaties voor duurzaam wonen

Ouderen denken vaak dat verduurzamen voor hen niet interessant is. Hoewel zij vaak in oudere woningen wonen en dus flink kunnen besparen, is rendement voor hen meestal niet de belangrijkste drijfveer. En daar wordt nou juist vaak de nadruk op gelegd. Uit onderzoek komt naar voren dat andere zaken veel belangrijkere drijfveren zijn voor ouderen om met de woning aan de slag te gaan. Zo zijn milieuvriendelijkheid en verhoging van het wooncomfort belangrijke motivaties om maatregelen te nemen. Belangrijker dan het verlagen van de energierekening. Daarnaast vormen voor ouderen ook ‘gezondheid en binnenklimaat’ belangrijk thema’s. Een vochtige en slecht geventileerde woning kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Ouderen hebben daar bovengemiddeld last van. Bijna 50% van de huizen gebouwd voor 1945 hebben last van een slecht binnenklimaat. Vaak kunnen kleine verbeteringen, zoals ventilatieroosters hierin al een groot verschil maken.

Indien financiële motieven wel een rol spelen, dan is het goed om te weten dat het niet alleen om de terugverdientijd van maatregelen gaat. Investeringen in duurzame maatregelen verhogen namelijk het energielabel van de woning. En uit onderzoek blijkt dat duurzame woningen met een goed label tegen hogere waarde en bovendien sneller verkopen, dan vergelijkbare woningen met een slecht label. Wij verwachten dat de impact van duurzame maatregelen op woningwaarde alleen maar gaat toenemen komende jaren. U hoeft zich dus niet blind te staren op de terugverdientijd. U ziet (een deel van) de investering namelijk direct terug in de waarde van de woning.

Langer thuis blijven wonen

Omdat steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen* neemt het belang en het nut van een comfortabele en duurzame woning toe. Maar veel ouderen weten niet goed waar ze moeten beginnen. Ze weten niet wat er allemaal mogelijk is in hun woning, welke subsidies er beschikbaar zijn en welke bedrijven hen kunnen helpen met bijvoorbeeld het isoleren van de vloer of het dak.

Snel inzicht in duurzaamheidskansen met de HuisScan

Met de online HuisScan laten we snel zien hoeveel een energiebesparende maatregel oplevert en geven we informatie over verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Ook kunnen woningeigenaren direct offertes aanvragen bij bedrijven in de buurt. We zien dat voor ouderen de kwaliteit van informatie en betrouwbaarheid van de vakspecialist erg belangrijk zijn. Hier houden we dan ook rekening mee. Door het gebruik van reviews is snel duidelijk of een bedrijf goede voorlichting geeft en betrouwbaar is in de uitvoering. Daarnaast biedt GreenHome natuurlijk ook informatie aan over de verschillende subsidieregelingen.

Telefonische support en bewonersavonden

Tot slot: ouderen worden graag geïnformeerd via andere kanalen dan een website. Daarom biedt GreenHome ook telefonische support aan, zodat we met name de oudere doelgroep goed kunnen helpen. Ook organiseren we regelmatig bewonersavonden in gemeenten waar GreenHome partner is van het Regionaal Energieloket. Juist op dit soort avonden zien we buitengewoon veel ouderen, die het zeer op prijs stellen om via een persoonlijk gesprek aan de slag te gaan met duurzaamheid.

*Meer weten over langer zelfstandig wonen?

Meer weten over langer zelfstandig wonen en wat daar allemaal bij komt kijken? Op zoek naar informatie over andere woonvormen, financieren van verbouwingen of aanpassingen aan huis ? Kijk dan eens op IkWoonLeefZorg.nl. Op deze website van onze partner Rabobank vind je specifieke informatie over langer zelfstandig wonen, mantelzorg, sociale contacten en financiën.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter