Duurzaam wonen: de voordelen

Geschatte leestijd: 2 minuten
duurzaam wonen ouderen

Energiezuinig en duurzaam wonen is niet alleen goed voor de planeet, het biedt jou zelf ook veel voordelen. In deze blog leggen we uit waarom het slim is om te kiezen voor een energiezuinige en duurzame woning:

1. Duurzaam wonen bespaart je geld

Met een goed geïsoleerde woning ben je stukken minder geld kwijt aan stookkosten. Op jaarbasis kan het isoleren van je vloer, dak of gevel je honderden euro’s besparen. Een investering in vloerisolatie of spouwmuurisolatie verdien je in minder dan 5 jaar terug en is in 1 dag geregeld. Bovendien verhoogt het ook nog eens je woningwaarde. Benieuwd hoeveel je kan besparen op jouw energierekening door je woning te verduurzamen? Doe de gratis HuisScan van GreenHome en ontdek in 2 minuten de beste opties. 

2. Duurzaam wonen is comfortabeler

Ken je het gevoel dat je s’ochtends lekker onder je dekens wil blijven liggen omdat het zo koud is binnen? Of heb je wel eens last van koude voeten en tocht in huis? Door je woning goed te isoleren zorg je ervoor dat warmte minder snel uit de woning ontsnapt waardoor je comfort enorm toeneemt.

3. Duurzaam wonen is gezonder

De gezondheidsvoordelen van een duurzame woning zijn vaak onderbelicht. Gek eigenlijk want we brengen een groot deel van onze tijd binnenshuis door. We zijn nooit gemaakt om 23 uur per dag binnen te zijn, toch is dat hoe we ons leven doorbrengen. Gezondheidsklachten als allergieën, hoofdpijn en verkoudheid ontstaan regelmatig door een ongezond binnenklimaat. Geschat wordt dat de binnenlucht een factor 2 tot 5 vervuilender (!) is dan de buitenlucht. Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan het binnenklimaat van je woning. Vaak is het binnenklimaat in de woning van lage kwaliteit, doordat er teveel vocht in de woning aanwezig is in de aanwezige lucht, wat door gebrekkige ventilatie onvoldoende wordt afgevoerd. Hierdoor neemt de kans op kans op schimmelvorming, huisstofmijt en bacteriën toe. Door je woning goed te ventileren los je vochtproblemen op, worden vervuilende stoffen afgevoerd en is er een constante aanvoer van verse lucht. Dit zorgt voor een aangenaam en gezonder binnenklimaat.

4. Duurzaam wonen maakt je minder afhankelijk van externe partijen

Door je woning te isoleren, of door een zonneboiler of zonnepanelen op je woning te plaatsen gaat je energieverbruik drastisch omlaag. Hiermee maak je jezelf minder afhankelijk van prijsstijgingen van elektra of gas. Voor steeds meer woningen is het mogelijk ze geheel energieneutraal te maken (je wekt evenveel energie zelf op als dat je nodig hebt) zodat je niet langer gebonden bent aan een energiemaatschappij. 

5. Duurzaam wonen is goed voor het milieu

Last, but zeker not least is een duurzame woning natuurlijk stukken beter voor het milieu: je verbruikt immers veel minder fossiele brandstoffen. Woningen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo’n 20% van onze CO2 uitstoot als maatschappij.

Een eerste stap zetten met duurzaam wonen? Doe de HuisScan om te kijken wat er in jouw woning mogelijk is.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter