CW Waarde: wat is dat precies?

Geschatte leestijd: 2 minuten
cv-ketel sticker (1600x600)

Met het grote aanbod van verschillende soorten ketels van nog meer verschillende merken, is het onduidelijk wat de ene ketel van de andere onderscheidt. Het belangrijkste is de capaciteit van ketels. Hoe groter de ketel, hoe meer warm water je per minuut kunt tappen. Om orde in de chaos te scheppen zijn de CW-klasses in het leven geroepen. 

Comfort Warmwater is waar CW precies voor staat. De klassen gaan van CW 1 tot en met CW 6. En hoe werkt dat precies? Met een klasse 1-ketel tap je zo’n vier liter warm water per minuut van 38 graden Celsius. Een ketel van CW-klasse 6 daarentegen levert bijna vier keer zo veel: 22 liter. Als je tijdens het douchen ook de vaatwasser en de wasmachine wilt laten lopen, heb je een hogere klasse nodig. De meestgebruikte ketels vallen binnen categorie 4 en 5. Voor wie op verschillende plekken tegelijkertijd water wil hebben, is een lage klasse vaak niet genoeg.

Hoeveel warm water levert een ketel?

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen twee warmwaterbronnen: doorstroomapparaten en ketels met een boiler. Doorstroomapparaten zijn te vergelijken met de ouderwetse keukengeiser. Op het moment dat je de kraan openzet, ontsteekt de vlam en is er een oneindige stroom aan warm water.

Een boiler is niks meer dan een opslagvat voor warm water. De ketel verwarmt het water en leidt dit naar een goed geïsoleerd opslagvat. Zodra je de warm water kraan aanzet, wordt het water uit dit vat getrokken. Zodra de voorraad op is, valt de hoeveelheid warm water terug. De ketel stookt dan bij, maar dat gaat op een lager tempo dan je gewend bent.

CV-combiketels

Behalve ketels die alleen voor warm water worden gebruikt, is er de populairdere cv-combiketel die ook de verwarming van het huis op zich neemt. Zo worden beide taken door één apparaat uitgevoerd.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter