Energie besparende maatregelen voor een gezellig huis

Geschatte leestijd: 4 minuten
Gezellig duurzaam

Wil je graag energie besparen en tegelijkertijd je huis gezellig maken? Dat kan! In dit artikel geven we tips waarmee je een win-win creëert voor jezelf, je portemonnee en het milieu!

Tip 1: Gebruik vloerkleden – Vloerkleden bieden een goede oplossing tegen koude voeten als je de verwarming lager zet. Daarnaast hebben ze een isolerende werking waardoor je minder snel warmte verliest. Kies voor een katoenen of wollen kleed in plaats van tapijt. Losse kleden zijn makkelijker te reinigen en daarnaast zijn deze materialen biologisch afbreekbaar en daarom milieu vriendelijker dan andere materialen. Je hebt kleden in allerlei verschillende designs, genoeg keuze om een gezellige sfeer te creëren.

Leg een kleed in je slaapkamer zodat je geen koude voeten hebt als je uit bed stapt. Hierdoor is de temperatuur voor je gevoel hoger. Zet verder de verwarming een uur voordat je naar bed gaat alvast op 15 graden. Het duurt even voor het afkoelt. Zo bespaar je al snel 12% op je energierekening. Je kunt hier ook rekening mee houden als je de deur uit gaat. Zet de verwarming alvast uit een uur voordat je weg gaat. Als je wel thuis bent kun je eens proberen de temperatuur een graag lager te zetten dan je gewend bent. Als je de verwarming één graad lager zet, scheelt dit op jaarbasis al snel zo’n 85 euro.

Tip 2: Plaids en dekentjes – Wat is er gezelliger dan ’s avonds lekker met een warme kop thee op de bank te kruipen onder een dekentje. Een plaid aan het voeteneinde van je bed doet trouwens ook wonderen voor de look van je slaapkamer, maar werkt ook heel goed tegen koude voeten. Voor elke graad die je de thermostaat lager zet, bespaar je ongeveer 6% op de energierekening.

Als je thee zet, kook dan niet meer water dan je nodig hebt. Hoe meer water je verwarmt, hoe meer energie dit kost. Je kunt ook investeren in een goede thermoskan. Als je water direct in de thermoskan doet na het koken hoef je maar één of twee keer per dag water te koken voor thee.

Tip 3: Wandkleden – Wandkleden ouderwets? Nee hoor, helemaal niet! Tegenwoordig weer helemaal hip en te verkrijgen in alle soorten en maten. Online bieden verschillende designers handgemaakte kleden aan als je echt op zoek bent naar iets unieks. Voordeel is dat de kleden een isolerende werking hebben en daarnaast geluid dempen. Lambrisering en behang hebben dit effect in mindere mate ook. Voordeel is dat je interieur door deze maatregelen gelijk klasse uitstraalt!

Heb je een huis dat gebouwd is tussen 1930 en 1980 en is jouw spouw nog niet geïsoleerd? Je kunt veel energie besparen door je spouw te laten isoleren. GreenHome kan je helpen bij het opvragen van offertes bij vakspecialisten.

Tip 4: Pannen met glazen deksels – Heb je nieuwe pannen nodig? Kies dan voor pannen met een glazen deksel. Behalve dat deze mooi zijn, blijft de warmte in de pan ook beter behouden dan bij pannen met een metalen deksel waardoor je water sneller kookt. Dit scheelt energie.

Let erop dat je een kleine pan op een kleine pit of plaat zet. Het kost minder energie om een kleine pit of plaat te verwarmen dan een grote en bij een grote pit gaat er veel warmte aan de zijkant verloren.

Tip 5: Handdoekenrek – Je badkamer kun je eenvoudig opleuken met een handdoekenrek. Als je handdoeken op de verwarming laat drogen, houden deze de warmte tegen waardoor het meer energie kost de badkamer te verwarmen. Als je kiest voor handdoeken in verschillende kleuren kleed dit je badkamer gelijk een beetje aan. Je hebt metalen rekken, maar je kunt ook kiezen voor een houten trapje om een landelijke uitstraling te creëren. We hebben het hierboven al gehad over kleden. Een kleedje in je badkamer is ook erg fijn tegen koude voeten.  Je badkamer ziet er gelijk een stuk gezelliger uit en je kunt voor een kleedje kiezen dat past bij je handdoeken.

De badkamer is een ruimte die je op een dag relatief kort gebruikt. Het kan daarom interessant zijn om infraroodpanelen in je badkamer te plaatsen. Ze warmen je badkamer snel op en je kunt er energie mee besparen.

Tip 6: LED verlichting – Vervang je bestaande verlichting door LED verlichting. Een LED gebruikt zo’n 75% minder energie dan een gloeilamp. Tegenwoordig zijn er LED lampen die eruit zien als gloeilampen en die zacht licht afgeven. Dit zorgt voor een prettige sfeer in je huis en je bespaart er energie mee. Verder kun je LED lampen ook dimmen dus hier kun je ook mee spelen om sfeer te creëren.

Tip 7: De kleur van je muur – Speel ook eens met de kleur van je muur. Lichte muren reflecteren meer licht waardoor er vaak minder lampen nodig zijn. Je kunt ook kijken of je de lampen in de hoeken van de kamer kunt zetten waardoor het licht op twee muren gereflecteerd wordt. Verder houden lichte kleuren je huis koel in de zomer.

Tip 8: Verwijder stof – Een schoon huis is een fijn huis. Op sommige plekken kan stof of ander vuil zorgen voor een toename in het energiegebruik. Veel stof op lampen kan bijvoorbeeld zo’n 50% van het licht blokkeren. Daarnaast houdt stof ook warmte tegen op bijvoorbeeld stoffige radiatoren.

Zorg er ook voor dat je de radiatoren af en toe ontlucht. De lucht zorgt er namelijk voor dat het meer energie kost om de verwarming op te warmen.

Tip 9: Gordijnen openen en sluiten – Gebruik je gordijnen. Ze zijn er niet alleen voor de sier of om ervoor te zorgen dat niet iedereen naar binnen kijkt. Gordijnen hebben een isolerende werking en houden de warmte binnen. Daarom is het goed ze ’s avonds te sluiten. Doe ze in de ochtend weer open zodat de warmte van de zon naar binnen kan komen.

Tip 10: Gebruik een stekkerdoos – Bundel losse snoeren in een stekkerdoos met schakelaar. Dit oogt opgeruimd. Bijkomend voordeel is dat je zo alles ’s avonds in één keer uitzetten. Zo voorkom je dat apparaten ’s nachts onnodig energie gebruiken. Veel apparaten gebruiken onopgemerkt energie wanneer ze stand-by staan.

Laat laptops en telefoons niet langer aan de oplader zitten dan nodig. Ze blijven energie verbruiken. Haal de stekker dus uit het stopcontact als je apparaat is opgeladen.

Tip 11: Gebruik kookwarmte – Als je de oven hebt gebruikt kun je de oven daarna open zetten om je huis te verwarmen in plaats van de warmte te laten afvoeren door het ventilatiekanaal. Vooral fijn als je net een lekkere taart gebakken hebt. Je huis ruikt daarna heerlijk.

Tip 12: Samen eten – Probeer samen te eten. Dit is niet alleen gezellig, maar als je met meer mensen eet bespaar je energie door samen te koken. Als je een taart bakt kun je er bijvoorbeeld gelijk twee bakken als je de oven toch aanzet. Daarnaast hoef je minder te stoken als er meer mensen in één ruimte zijn.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om energie te besparen in jouw woning? Doe onze gratis online huisscan!

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter