Energie besparen met een slimme thermostaat

Geschatte leestijd: 2 minuten
Slimme Thermostaat

De meeste mensen hebben al wel gehoord over de slimme thermostaat.  Het helpt je om de warmte en elektriciteit in jouw huis te reguleren. Op het moment dat je niet thuis bent, staat de verwarming automatisch laag. Ook de lampen worden automatisch bediend met behulp van een lichtsensor. Dat is erg handig voor de verlichting in huis. Op het moment dat je niet in een bepaalde kamer bent dan gaan automatisch de lichten uit. Het ligt voor de hand dat dit bijdraagt aan een energie zuinig huis. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een slimme thermostaat. Hoeveel scheelt je dat maandelijks op het energieverbruik bijvoorbeeld? Dat is lastig te zeggen, omdat het ook afhangt van de verschillende instellingen van je thermostaat en het huidige gebruik.

De slimme thermostaat

Volgens de Consumentenbond hoeft een slimme thermostaat niet perse energie besparend te zijn. Had je voorheen de radiatoren continu volledig open staan? Dan zal een slimme thermostaat waarschijnlijk wel besparen. Maar deed je de verwarming pas aan bij binnenkomst? Dan zal de slimme thermostaat niet meer  energie besparend zijn, want door de thermostaat wordt de kamer nu al eerder voorverwarmd.

Gemiddeld genomen is de besparing van een slimme thermostaat ongeveer 10-15% op je gasverbruik. Daarbij geldt natuurlijk wel dat als je al zuinig en bewust stookt je een dergelijke besparing niet zal halen.

Energieverbruiksmanager

Een andere manier van bewust met je energie om gaan zijn de energieverbruiksmanagers. Daarmee zie je direct je besparingsmaatregelen. Maar ook worden de verschillende apparaten thuis in kaart gebracht. Op die manier word je niet alleen bewust van je eigen ‘energie-gedrag’ maar ook van die van je apparaten.  Daarnaast kan je je eigen doelen instellen. Die helpen je stap voor stap zuiniger te gaan leven. Je kan de energieverbruiksmanagers dus zien als je persoonlijke energie besparingscoach in huis.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter