Energiebesparende maatregelen in huis

Geschatte leestijd: 3 minuten
Energiebesparende maatregelen in huis

Wil jij ook graag energie besparen en duurzaam wonen? Mooi, in deze blog posts zetten we op een rijtje hoe je dat aanpakt. Grofweg zijn er 3 manieren waarop je energie kan besparen in huis: door je gedrag aan te passen, door kleine slimme investeringen en als laatste door grotere energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Kortweg: gedrag, gadgets en maatregelen.

Gratis energiebesparende maatregelen

Je kan je energierekening al gauw met 10-20% verlagen door je gedrag een klein beetje aan te passen, zonder dat het je veel moeite kost. Makkelijk een paar honderd euro verdiend. Enkele tips:

Zet je thermostaat 1 graad lager: dit bespaart al gauw 7% op je stookkosten. Voor een gemiddelde woning bespaart dit al gauw een kleine 100 euro per jaar

Regel je CV goed in: in veel woningen is de CV niet goed ingeregeld. Het water dat naar de radiatoren gaat is vaak ingesteld op 80 graden terwijl dit ook lager kan (65 graden). Ook zijn in de meeste woningen de pompen over gedimensioneerd. Dit is vaak onnodig, de pompsnelheid kan in bijna alle huizen omlaag zonder dat dit consequenties heeft. Door het verlagen van de pompsnelheid stroomt het water trager door het CV-systeem waardoor het meer warmte af kan geven in de radiatoren. Kortom, vraag bij een onderhoudsbeurt van de CV-ketel aan de monteur om hier naar te kijken. Sommige woningen besparen door dit soort ingrepen tot wel 40% op hun stookkosten.

Buiten je kleren ophangen: heb je een tuin of balkon waar je de kleren te drogen kan hangen? DOEN! Een gemiddelde droger kost zo’n 90 euro per jaar.

Verlaag je sluipverbruik: een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is jaarlijks 90 euro. Van dit sluipverbruik kan je 75% vermijden door apparaten daadwerkelijk uit te zetten in plaats van op stand-by.

Kleine slimme energiebesparende maatregelen

Er valt ook veel energie te besparen met kleine investeringen, die niet veel meer kosten dan honderd euro:

Standby-killer: heb je geen zin iedere keer de stekker uit het stopcontact te halen of is de aan/uit knop lastig te vinden? Door een bespaarstekker tussen het apparaat en stopcontact te plaatsen zorg je ervoor dat de stand-by stand niet meer actief is. Er zijn verschillende bespaarstekkers voor televisie en computer met randapparatuur. De prijzen liggen vaak tussen de 20 en 50 euro.

Waterbesparende douchekop: met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 45 euro per jaar.

Schaf LED lampen aan: een gloeilamp van 60W vervangen door een ledlamp bespaart zo’n 12 euro per jaar. Een LED lamp heb je al vanaf zo’n 5 euro waardoor je deze investering in een half jaar tijd al hebt terugverdiend. Oftewel: direct vervangen.

Grotere energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbel glas of zonnepanelen

Wil je fors meer energie gaan besparen en je comfort verhogen? Overweeg dan eens de onderstaande energiebesparende maatregelen:

Enkel glas vervangen door HR(++) glas: enkel glas vervangen door HR(++) glas zorgt niet alleen voor een gigantische toename in het wooncomfort (geen tocht en kou meer), het bespaart je ook al gauw 200 euro per jaar aan stookkosten.

Je woning isoleren: heb je een woning gebouwd voor 1980? Grote kans dat het dak, de vloer of spouwmuur nog niet zijn geïsoleerd. En dat is meer dan de moeite waard. Het isoleren van je woning levert je per jaar (afhankelijk van de gekozen maatregelen) een paar honderd euro op aan bespaarde gaskosten. Zeker als je de maatregelen gezamenlijk doorvoert lopen de besparingen flink op. Je vloer of spouwmuur isoleer je al voor een bedrag tussen de 1500 en 2000 euro. Los van een toename in wooncomfort (geen last meer van koude voeten en tocht), zorgt woningisolatie ook voor een hogere woningwaarde ten tijde van verkoop.

Zonneboiler: met een zonneboiler maak je gebruik van de warmte van de zon om je woning te voorzien van warm tapwater (en eventueel ook voor verwarming van de woning). Een zonneboiler bespaart zo’n 50% op je warm water kosten. Een zonneboiler kost tussen de 2.250 – 4000 euro, afhankelijk van het type boiler en inhoud. In 2016 is er een subsidie beschikbaar voor zonneboilers van minimaal 500 euro. Een mooi moment dus om een zonneboiler aan te schaffen, want de terugverdientijd is daardoor flink verkort. Lees meer over de zonneboiler subsidie in dit artikel op de kennisbank.

• Zonnepanelen: waren zonnepanelen enkele jaren geleden vooral nog een speeltje van duurzaamheidspioniers, inmiddels worden ze door steeds meer Nederlanders op het dak gelegd. En dat is niet zo gek: een investering in zonnepanelen levert al gauw een financieel rendement op van 7%, terwijl je spaarrekening amper 1% oplevert. Het is een betrouwbare en rendabele investering. Daarnaast is het natuurlijk gaaf om je eigen duurzame energie op het dak op te wekken.

We kunnen ons voorstellen dat je nu denkt: wat is er in mijn woning allemaal mogelijk en welke maatregelen leveren het meeste op? Doe de gratis HuisScan van GreenHome en krijg in een paar minuten een indicatie van de beste maatregelen voor jouw woning, inclusief een overzicht van kosten en opbrengsten. Weet je al wat je wil en zoek je een goede vakspecialist voor een vrijblijvende afspraak bij jou thuis? Ga dan naar de GreenHome om een offerte op te vragen bij een of meerdere vakspecialisten.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter