Energielabels: wat zeggen die over mijn woning

Geschatte leestijd: 2 minuten
Energielabels

Goede isolatie, dubbel glas en zonnepanelen zijn alle drie kenmerken van een energiezuinig huis. Heeft je woning veel van zulke duurzame kenmerken, dan heeft deze een hoog energielabel. 

Met zo’n label kun je dus in één oogopslag bij het kopen of huren van een woning zien hoe energiezuinig die is. Dat is handig, want een zuinige woning zorgt voor meer woningcomfort en is meer waard.

In deze blog heb je al kunnen lezen dat je bij de verkoop of verhuur van je woning een definitief energielabel moet aanleveren. Heb je alleen een indicatief label? Kijk dan hier hoe je een definitief label kunt aanvragen.

Met de klassen A tot en met G wordt aangegeven hoe energiezuinig jouw woning is vergeleken met soortgelijke huizen. Zo’n label werkt heel simpel: het is een document waarin verschillende kenmerken op een rij staan. Als je een definitief label aanvraagt wordt dit vaste lijstje door een onafhankelijke deskundige, die je zelf hebt gekozen, op afstand getoetst. De eindsom hiervan bepaalt je definitieve label. Onderaan het document is beschreven met welke maatregelen je het beste je energielabel kunt opkrikken, en dus je energierekening kunt verlagen.

De toetsing van jouw label gebeurt aan de hand van de bewijsstukken die jij levert. Als woningeigenaar moet je dus wel eerst zelf deze kenmerken controleren, om vervolgens gegevens en bewijsstukken te verzamelen. Dit gaat onder meer over de beglazing op de woon- en slaapetage, tapwatervoorziening, verwamingstoestel en de aanwezigheid van zonnepanelen.

Je label wordt opgenomen in een landelijke database als de deskundige akkoord is. Als huiseigenaar krijg je een digitaal document dat je kunt uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning. Om jouw energielabel of die van je buren te controleren, kun je in de database van de Rijksoverheid terecht.

Achter energielabels zit dus een simpele structuur. Daarom is het ook niet al te moeilijk om je woning naar een hoger label te tillen. De woning in dit voorbeeld heeft HR-glas beneden, maar niet in de slaapkamers. Ook maakt deze geen gebruik van zonne-energie. Het advies bestaat daarom onder meer uit het installeren van zonnepanelen en de installatie van HR-glas in de slaapkamers.

Wil je een huis kopen maar heeft deze geen energielabel? Dan kun je daar de koper of makelaar om vragen. Het is je recht om te weten hoe energiezuinig de woning is. Wil je jouw huis verkopen? Maak dan zeker dat je een definitief energielabel aanlevert. Hoe hoger dat label, hoe meer je woning waard is en hoe sneller deze wordt verkocht.

Als je eenmaal een definitief label hebt, is deze voor tien jaar geldig.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter