Energierekening 2018: wat gebeurt er met jouw energierekening?

Geschatte leestijd: 5 minuten
Subsidie energiebesparende maatregelen 2018

Het is 2018 en met een nieuw jaar komt ook nieuwe wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jouw energierekening? Helaas betaal je in 2018 flink meer voor energie, gemiddeld al gauw 100 euro. Dat betekent dat het steeds aantrekkelijker wordt om te investeren in energiebesparende maatregelen. In dit artikel geven we je daarom enkele tips die je helpen een hoge energierekening te voorkomen en te profiteren van aantrekkelijke subsidies. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel.

Energieprijzen per 1 januari 2018

De energieprijzen zijn sinds 1 januari aangepast. Zowel voor elektriciteit als gas zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd door de Nederlandse overheid. De belangrijkste reden is om energiebesparing te stimuleren. Dit allemaal volgens het “de verbruiker betaalt” principe. Daarnaast is de verkoopprijs van energieleveranciers voor gas en elektriciteit aangepast.

Gasprijs stijgt met €0,05 van €0,60 naar €0,65 per m3 aardgas

Door een verhoging van de energiebelasting op gas en de stijging van de verkoopprijs van gas, betaal je binnenkort flink meer voor het gasverbruik. De overheid vraagt ruim €0,02 meer aan energiebelasting per m3 aardgas vergeleken met 2017. Deze verhoging is te wijten aan een verhoging van de belasting en toeslag voor de opslag van duurzame energie.

De prijs van gas is daarnaast ook ten opzichte van 2017 met een vergelijkbaar bedrag omhoog gegaan. Daardoor is de totale prijs van aardgas met €0,05 omhoog gegaan. In plaats van €0,60 betaal je nu €0,65 per per m3 aardgas in 2018. In percentages uitgedrukt betekent dit een stijging van ruim 8%.

Investeren in energiebesparende maatregelen die het gasverbruik omlaag brengen is nu nog rendabeler! Kijk dus of je jouw huis beter kan isoleren of gebruik kan maken van een elektrische (hybride) warmtepomp! 

Elektriciteitsprijs blijft ongeveer €0,20 per kWh

De prijs voor elektriciteit blijft in 2018 gelijk aan de prijs die je in 2017 betaalde. De gemiddelde prijs voor elektriciteit ligt daarmee nog steeds op €0,20 per kWh. De verwachting was dat deze prijs omlaag zou gaan door de verlaagde energiebelasting op elektriciteit. Dit is helaas niet het geval want de kosten voor energiebelasting en de opslag van duurzame energie zijn juist omhoog gegaan. De overheid vraagt per kWh nu iets meer belasting. Doordat de prijs van elektriciteit (dus zonder de energiebelasting) iets gedaald is blijft de totale prijs per kWh nog steeds €0,20.

Minder compensatie voor energiebelasting

Jaarlijks krijg je een vast bedrag van de overheid ter compensatie van de betaalde belasting over je elektriciteitsverbruik. Dit staat vaak als de “vermindering energiebelasting” of “heffingskorting energiebelasting” vermeld op je energierekening. Dit betekent dat je over een deel van de elektriciteit geen belasting betaald. Dit noemt men de basisbehoefte en dit bedrag is niet afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik. Per dag krijg je daarvoor een basisbedrag van de overheid. In 2017 was dit bedrag €377,33 per jaar en in 2018 blijft dat bedrag hetzelfde.

Kosten netbeheerder gemiddeld met €10 omhoog.

De kosten voor de netbeheerder gaan dit jaar ook iets omhoog. Deze kosten verschillen per netbeheerder en dus per regio. Gemiddeld stijgt jouw energierekening daardoor met ongeveer €10 per jaar. Ook als je een vast contract hebt stijgen je kosten vanaf dit 1 januari. Jouw energieleverancier heeft hier namelijk geen invloed op. Er zijn wel grote verschillen te zien tussen de verschillende netbeheerders. Sommige netbeheerders houden dezelfde prijzen aan terwijl je bij andere netbeheerders een flinke verhoging van de kosten mag verwachten.

Overzicht kosten per jaar gemiddelde huishouden

Voor een gemiddeld huishouden met een elektriciteitsverbruik van 3,300 kWh en gasverbruik van 1.500 m3 per jaar. Wat zijn dan de verschillen ten opzichte van vorig jaar? In onderstaand overzicht zie je de verschillen tussen de kosten in 2017 en die van 2018.

KostenpostBedragen 2017Bedragen 2018Je betaalt meer:
1.500 m3 aardgas€900€975€75
3.300 kWh elektra€660€660€0
Netbeheer gas€2001€2101€101
Netbeheer elektra€2001€2101€101
Vermindering energiebelasting-€377,33-€377,33€0
Totaal€1.586,67€1.681,67€95
1 Op basis van de gemiddelde kosten voor netbeheer. Deze kosten varieren per regio en netbeheerder. Hierdoor kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

In 2018 betaal je gemiddeld €95 meer voor je energieverbruik. Dit betekent een forste verhoging van de energierekening dit jaar. Omgerekend betekent dit een stijging van ongeveer 6% op je energierekening. Wanneer je meer gas verbruikt zal dit verschil zelfs nog groter zijn! Bij elke 200m3 aardgas die je per jaar verbruikt betaal je nog eens €10 met de nieuw energieprijzen.

TIP: met deze 50 gratis tips kan je honderden euro’s besparen op je rekening!

50 gratis tips voor een lagere energierekening

Wat is de reden van deze kostenverhoging?

Veel mensen vragen zich af waarom de prijzen voor het opwekken en leveren van energie enorm stijgen. Een stijging van 1 of 2% is makkelijk te verklaren door economische ontwikkeling en de bijbehorende inflatie. Een stijging van 5% of meer heeft een andere oorzaak of misschien wel meerdere. Dat klopt inderdaad, er zijn meerdere redenen waarom de prijzen voor energie zo extreem stijgen. Hieronder een aantal redenen waarom dit zo is.

Stimuleren energie besparen

De overheid wil dat jij energie gaat besparen. Het is erg simpel maar dat is één van de belangrijkste redenen om de prijzen te verhogen. De productie van energie leidt tot CO2 uitstoot. Vooral door het gebruik van kolen- en gascentrales is de CO2 uitstoot voor elektriciteitsproductie hoog. Dit wordt deels voorkomen door te investeren in wind- en zonne-energie maar dit brengt ook een negatief milieu-effect met zich mee.

Het meest duidelijk wordt door het verlagen van de vermindering energiebelasting. De overheid stelt een bedrag beschikbaar om huishoudens in een bepaalde basisbehoefte te voorzien van energie. Hier krijg je de belasting over terug. Deze vermindering van de energiebelasting is per 1 januari verlaagd. Dit betekent dat de overheid vindt dat jouw basisbehoefte lager moet zijn geworden in 2018.

Investeringen elektriciteitsnetwerk

Elk jaar worden er investeringen gedaan in het verbeteren van het elektriciteitsnetwerk. Wat er op dit moment ook gebeurt is dat de investeringen zich ook richten op het moderniseren van het elektriciteitsnetwerk om een aantal belangrijke problemen te voorkomen met het terugleveren van energie. Steeds meer woningen gaan elektriciteit terugleveren. Dat is goed voor het milieu maar betekent ook dat hier rekening mee gehouden moet worden op het elektriciteitsnetwerk. Er moet onderling meer elektriciteit uitgewisseld worden waardoor er op sommige plekken dikkere elektriciteitskabels aangelegd moeten worden.

Op dit moment is het zelf opwekken van elektriciteit niet erg gunstig voor de netbeheerder. In de toekomst zal dit wellicht gaan veranderen wanneer steeds meer mensen energie opslaan in huis. Dit kan bijvoorbeeld met een thuisbatterij of elektrische auto. Hierdoor hoeft een huishouden minder energie uit te wisselen met het net en hoeft er niet meer zoveel geld geinvesteerd te worden in het elektriciteitsnetwerk.

Een andere reden waarom de netaansluitingen vergroot moeten worden is de vraag naar elektriciteit. Doordat Nederland van het aardgas af moet, stappen we over op elektriciteit en dat betekent ook een grotere vraag daarnaar. Als jij bijvoorbeeld overstapt van een cv-ketel naar een het gebruik van een warmtepomp dan betekent dit een forse verandering in jouw energievraag. Op grote schaal betekent dit een veel grotere vraag en capaciteit op het elektriciteitsnetwerk.

Groningen

Het is inmiddels duidelijk voor iedereen dat goedkoop Gronings aardgas geen zekerheid meer is. Door de recente aardbevingen en de al verminderde gaswinning is de prijs van aardgas omhoog gegaan. Gas wordt nu steeds meer uit het buitenland geïmporteerd. De prijs voor dit gas is onderhevig aan prijsschommelingen en kost duurder door het transport en opslag ervan.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Ook op het gebied van subsidies is er wat verandert. De ISDE (investerings subsidie die beschikbaar is gesteld door de Rijksoverheid. In 2016 is de ISDE subsidie van start gegaan met een subsidiepot van 70 miljoen euro. Dit bedrag is beschikbaar gesteld voor het verstrekken van subsidies voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. In 2017 was er een bedrag van 90 miljoen euro beschikbaar en in 2018 is dit bedrag verhoogd naar 100 miljoen euro. Lees hier meer over de veranderingen op het gebied van subsidies, leningen en BTW regelingen in 2018.

Energie besparen loont nog meer!

Wat je van deze veranderingen ook vindt, het loont om energiebesparende maatregelen toe te passen. In de afgelopen jaren wilde de meeste mensen vooral investeren in zonnepanelen. Het aankomende jaar zal deze focus meer komen te liggen op het verminderen van het gasverbruik. Dit betekent dat Nederland massaal zal gaan isoleren en kijkt naar de investering in een warmtepomp ter vervanging of aanvulling(hybride) van cv-ketel. Wacht dus ook niet langer met investeren in energie besparen, elk jaar verlies je meer geld aan energie en dat krijg je niet meer terug!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter