Financieel rendement energiebesparende maatregelen

Geschatte leestijd: 4 minuten
Financieel rendement energiebesparende maatregelen

Ben je ook aan het kijken of zonnepanelen (of een andere maatregel) voor jou financieel interessant zijn? Wellicht heb je al enkele offertes opgevraagd of ben je dat van plan. Grote kans dat je dan gouden bergen worden beloofd als het aankomt op het financiële rendement van zonnepanelen. Tijd voor wat nuance. In deze blog leggen we je uit hoe wij met een realistische bril naar het financiele rendement van energiebesparende maatregelen kijken.

Financieel rendement berekenen

Voordat we dat doen is het verstandig eerst eens te kijken op welke manieren we het ‘rendement’ van zonnepanelen kunnen berekenen. Als het gaat over zonnepanelen worden verschillende rendementen namelijk nog wel eens door elkaar gehaald.

Optie 1: Terugverdientijd

De terugverdientijd is een zeer simpele en (helaas) veelgebruikte berekening. Om de terugverdientijd te berekenen deel je simpelweg de totale investering in zonnepanelen door de jaarlijkse kostenbesparing op je energierekening.

Voorbeeld:
De investering is EUR 4.800. en de jaarlijkse besparing op je energiekosten is EUR 600. De terugverdientijd is dan 8 jaar (4.800 / 6). Kan je stellen dat je na 8 jaar dan al je kosten echt hebt terugverdiend? Niet helemaal…het geld voor de investering in zonnepanelen had je namelijk ook op de bank kunnen laten staan. In 8 jaar tijd had je daar dan rente over opgebouwd. Stel dat de rente 3% was. Dan had je na 8 jaar een bedrag gehad van EUR 4.800 * 1,03 ^ 8. (deze berekening gaat uit van het rente-op-rente effect). Oftewel, na 8 jaar had je dan EUR 6.080,50 op je spaarrekening staan. De terugverdientijd is daarom erg effectief voor een snelle back-of-the-envelopee berekening maar te beperkt voor een goede indicatie van je rendement. Er worden veel aspecten niet meegenomen en de terugverdientijd zegt ook niet direct iets over het rendement op de investering.

Optie 2: Internal rate-of-return (interne rentabiliteit van een investering)

De zogenaamde IRR berekening is in de financiële wereld een gebruikelijke methode om te bepalen wat het rendement is van een bepaalde investering is. Veel mensen denken dat een IRR van 7% betekent, dat je een jaarlijks rendement behaalt dat vergelijkbaar is met een rente van 7% op je spaarrekening. Dit klopt echter niet. De IRR van een investering is het rentepercentage (ook wel bekend als de disconteringsvoet) waarbij het disconteren van alle inkomsten en alle uitgaven gedurende de gehele levensduur van de investering (bij zonnepanelen dus alle uitgaven en inkomsten gedurende een periode van 25 jaar) tot een netto contante waarde van ‘nul’ leidt. Het is dat rentepercentage waarbij de contante waarde van alle inkomsten precies gelijk is aan de contante waarde van alle uitgaven. Grootste tekortkoming van het gebruiken van IRR voor woningeigenaren: in de IRR-berekening wordt er van uitgegaan dat de rente die je ontvangt weer direct geïnvesteerd kan worden tegen 7% rente. Voor (grote) bedrijven kan dat het geval zijn, voor woningeigenaren is dat minder realistisch. Dat maakt dat het daadwerkelijke rendement iets lager ligt dan een traditionele IRR berekening.

Optie 3: Rendementsberekening
De laatste methode is gebaseerd op de zogenaamde standaard rekenmethode rendementen van Milieu Centraal. Deze rendementsberekening leidt tot een percentage dat vergelijkbaar is met de jaarlijkse rente op je spaarrekening. Deze berekening voor het bepalen van het financiële rendement heeft daarmee onze voorkeur. Het is een realistischere berekening dan de IRR methode. Het is bruikbaar om het financieel rendement van zonnepanelen te berekenen, maar ook van isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Hij staat ook centraal in de rekenmethodiek en cijfers die wij op GreenHome.nl gebruiken. Om het jaarlijkse rendement te bepalen bij deze berekening gebruik je de volgende formule:

[jaarlijks  rendement] = ( (totale opbrengst – totale uitgaven) / aanschafkosten) (tot de macht (1 / looptijd)) -1

Totale opbrengst – totale uitgaven:

  • onder totale opbrengst vallen de verlaagde energiekosten voor 25 jaar. Stel dat je door je zonnepanelen nu jaarlijks EUR 350 minder kwijt bent aan energielasten. Als we uitgaan van een prijsstijging van energie van 2%, dan geldt dat je het 2e jaar, EUR 350 * 1,02 = EUR 357 minder kwijt bent. Nog een jaar later is het EUR 350 * 1,02^2…Zo kan je uiteindelijk berekenen wat je in 25 jaar in totaal bespaart op je energierekening. Dit bedrag vormt je totale opbrengst.
  • Onder totale uitgaven vallen eventuele uitgaven die je gedurende de looptijd van de zonnepanelen maakt. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een omvormer in jaar 15.

Let op:

  • Wanneer je deze berekening echt zorgvuldig wilt doen, dan neem je in je berekening alle aspecten mee. Dus ook dingen zoals onderhoudskosten (als die er zijn). En in het geval van zonnepanelen zou je bij het bereken van de opbrengst ook mee moeten nemen dat het rendement van de panelen jaarlijks een klein beetje afneemt (de zogenaamde degradatiefactor).
  • In dit voorbeeld gaan wij uit van 2% prijsstijging. Maar stel nou dat je uitgaat van 5%, dan zijn de toekomstige opbrengsten natuurlijk een stuk hoger… Hiermee heb je gelijk het probleem te pakken: veel installateurs gaan graag uit van hoge inflatiecijfers omdat dat het rendement een flinke boost geeft. Echter, je kan jezelf afvragen hoe realistisch een inflatie percentage van 5% op dit moment is. Bij GreenHome rekenen we het liefst conservatief maar realistisch.

Aanschafkosten:

Dit zijn simpelweg de aanschafkosten van de panelen. Let op dat je hier wel eventuele subsidies en de (in het geval van zonnepanelen) BTW-teruggave vanaf trekt.

Rekenvoorbeeld

Totale opbrengsten – uitgaven = EUR 25.000
Totale aanschafkosten =
EUR 5.000
Looptijd =
25 jaar

Rendement = [(25000 / 5000)] ^ (1/25) -1

–> dit geeft een financieel rendement van 6,65%. 

Heb je vragen over deze rekenmethode of hoe je zelf het rendement kan berekenen van energiebesparende maatregelen? Neem gerust contact met ons op!

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter