Financieren van een duurzame woning

Geschatte leestijd: 2 minuten
Subsidie ISDE

Je wil graag je huis verduurzamen, bijvoorbeeld door je woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Maar hoe moet je zoiets financieren? Er zijn verschillende opties, afhankelijk van welke maatregel je wilt uitvoeren, de gemeente waar je woont en je persoonlijke situatie. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Vaak kun je verschillende financieringsmogelijkheden combineren. Overweeg in ieder geval de volgende opties:

Zelf (gedeeltelijk) financieren

Wanneer je de financiële middelen hebt, is het vaak slim om de maatregelen (gedeeltelijk) zelf te financieren. Uiteindelijk levert dit je namelijk een hoger financieel rendement op vergeleken met bijvoorbeeld een duurzaamheidslening. Check wel altijd of er subsidies zijn voor de maatregelen die je wilt laten uitvoeren, en lees hieronder van welke andere voordelen je gebruik kunt maken.

Subsidies

 1. Landelijke subsidies: Voor sommige maatregelen gelden landelijke subsidies.
  • Zonnepanelen: Voor zonnepanelen zijn er momenteel helaas geen (landelijke) subsidies.
  • Ook voor warmtepompen, zonneboilers, palletkachels en biomassaketels is er in 2018 een subsidie. Meer informatie vind je hier.
 2. Gemeentelijke subsidies: Naast de landelijke subsidies bieden sommige gemeenten ook subsidies aan om energiezuinig wonen te stimuleren. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kan je dit makkelijk controleren voor jouw gemeente. Is jouw gemeente aangesloten bij het Regionaal Energieloket? Daar staan ook alle up-to-date subsidieregelingen.

BTW terugvragen

 • Zonnepanelen: Als je zonnepanelen koopt kun je de BTW terugvragen. Zo bespaar je al gauw zo’n €800. Je moet je hiervoor wel eerst inschrijven als ondernemer bij de belastingdienst. Meer hierover lees je op onze Kennisbank.
 • Isolatie: Bij isolatie geldt voor arbeidsloon een laag tarief van 6%. Check altijd in de offerte of hier rekening mee is gehouden. Meer over deze regeling lees je hier.

Lening

 1. Duurzaamheidslening gemeente: sommige gemeenten hebben een eigen duurzaamheidslening. Check hier of dit voor jouw gemeente het geval is. Voordeel van een duurzaamheidslening is dat de rente relatief laag is vergeleken met een lening bij de bank.
 2. Energie bespaarfonds: Je kunt als inwoner van Nederland terecht bij het Energie bespaarfonds. Ook hier geldt dat de rente vaak een stuk lager is dan bij de bank.
 3. De Bank: Voor financiering boven de €7.500 adviseren we om contact op te nemen met je bank.

Tip: Vaak worden maatregelen zoals zonnepanelen, zonneboilers of isolatie gezien als verbetering van je huis. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit kun je de rente hierover opvoeren als aftrekpost. Verder kun je in je bestaande of nieuwe hypotheek vaak ook extra ruimte opnemen voor energiebesparende maatregelen. Ook deze rente is aftrekbaar.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter