Geen geschikt dak voor zonnepanelen maar wel duurzame stroom opwekken?

Geschatte leestijd: 2 minuten
Regeerakkoord

Ben jij iemand die dolgraag (zijn eigen) duurzame energie wil opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen maar simpelweg geen geschikt dak heeft? Dan hebben wij een paar oplossingen voor je zodat je alsnog (zelf) duurzame energie op kunt wekken. De belangrijkste opties op een rijtje:

Zelf energie opwekken via zonnepanelen in je tuin

Als je geen geschikt dak hebt dan kan een grote tuin of tuinhuisje nog wel eens uitkomst bieden. Ook daar kan je prima (onder de juiste voorwaarden), zonnepanelen plaatsen. Let wel op dat dit over het algemeen wat duurder is dan het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Lees alle ins & outs uit over zonnepanelen plaatsen in je tuin.

Duurzame stroom opwekken via een postcode roos project

Een ander alternatief om duurzame energie op te wekken, op een externe locatie, zijn de zogenaamde postcode-roos projecten. Via een postcode-project kan je als woningeigenaar korting krijgen op de energiebelasting wanneer je energie duurzaam opwekt. Hieraan zijn echter wel verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet de productie-installatie worden geëxploiteerd via een coöperatie of een vereniging van eigenaren. Ook geldt dat iedereen die deelneemt aan het project woonachtig moet zijn in:

  • hetzelfde viercijferige postcodegebied als de locatie van de productie-installatie of
  • in een van de viercijferige postcodegebieden die geografisch aan dat gebied grenzen.

Meer informatie over postcoderoos projecten vind je op de website van Hieropgewekt.

Duurzame stroom opwekken via zonnepanelen op andermans dak

Geen geschikt dak en ook geen geschikte tuin? Geen enkel probleem, genoeg gebouwen die wel een geschikt dak hebben! Tegenwoordig kopen steeds meer mensen zonnepanelen op andermans dak (of ze lenen geld uit voor de aanschaf van de panelen), bijvoorbeeld het dak van een middelbare school. Wanneer je een of meerdere panelen hebt gekocht of gefinancierd dan ontvang je vervolgens jaarlijks een bedrag voor de opgewekte stroom. Niet alleen goed voor het milieu maar ook financieel is dit vaak aantrekkelijker dan wat je momenteel aan rente op je spaarrekening ontvangt. Wil je meer weten over het kopen van zonnepanelen op daken van anderen? Kijk dan eens op bijvoorbeeld zonnepanelendelen.nl. Hier vind je verschillende projecten waar je je voor kunt inschrijven.

Duurzame stroom opwekken via een (eigen) windmolen

Naast het plaatsen van zonnepanelen op andermans dak kan je ook denken aan het kopen van een deel van een windmolen. Dit kan via vele partijen. Kijk bijvoorbeeld eens naar coöperatie de Windvogel waar je samen met anderen kan investeren in een windmolen en in ruil voor je lening jaarlijks rente ontvangt. De Windcentrale is ook zo’n partij waarbij je eenvoudig zelf een deel van een windmolen kunt kopen.

Duurzame stroom inkopen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om groene stroom in te kopen bij je energieleverancier. De meeste energiebedrijven bieden deze mogelijkheid. Wil je weten welke energieleverancier het ‘groenst’ is? Bekijk de ranglijst van Greenpeace (let op: deze is van eind 2015 en wordt jaarlijks geupdate).

Tip: start met energie besparen

Natuurlijk is je eigen energie opwekken heel erg gaaf ! Echter, voordat je aan de slag gaat met energie zelf opwekken kan je het beste eerst starten met energie besparen. De duurzaamste energie is de energie die je niet verbruikt. Immers, alle energie die je niet langer verbruikt hoef je ook niet meer duurzaam op te wekken. Bovendien levert energie besparen, door bijvoorbeeld woningisolatie, vaak een beter rendement op dan zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Wil je een energieneutraal huis dan zal je beiden moeten doen: zoveel mogelijk energie besparen en de resterende energievraag duurzaam opwekken.

Wil je weten waarop jij energie kan besparen of opwekken? Start de HuisScan en ontdek in 2 min. de beste maatregelen voor jouw woning.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter