Goed ventileren voor een optimaal wooncomfort

Geschatte leestijd: 3 minuten
Goed ventileren voor een optimaal wooncomfort

Volgens MilieuCentraal heeft 1 op de 10 woningen last van schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel woningen is er binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Voordat we onze woningen gingen voorzien van isolatie ging luchtverversing vrijwel vanzelf via naden en kieren. Nu we onze huizen echter steeds beter isoleren is het belangrijk om goed te blijven ventileren. Een goede ventilatie is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Een (te) vochtige omgeving is een ideaal klimaat voor huisstofmijten, die allerlei allergische reacties veroorzaken. Daarnaast kan slechte ventilatie leiden tot klachten als hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en astma. In dit artikel geven we je daarom enkele tips hoe je kan zorgen voor een goede ventilatie in huis.

Tips voor het ventileren van je woning

 1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters. Ook op de slaapkamers van het huis.
 2. Zorg dat lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
 3. Zorg voor extra ventilatie bij koken en douchen. Zet een raam open na het douchen en kook met de deksels op de pannen. Na het koken kan je de afzuigkap nog een kwartiertje langer aan laten om vocht op te zuigen. Of  zet even een raampje open.
 4. Maak na het dweilen de vloeren droog.
 5. Rook niet in huis.
 6. Hang de was bij mooi weer buiten te drogen.
 7. Ga je schilderen in huis? Voorkom teveel schadelijke stoffen door gebruik te maken van oplosmiddelarme verf.
 8. Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
 9. Maak je gebruik van mechanische of balansventilatie? Laat dit regelmatig onderhouden en maak de ventilatiebox elk half jaar schoon voor zover mogelijk.

De meeste woningen in Nederland (7 op de 10) hebben alleen natuurlijke ventilatie. Heb jij balansventilatie of mechanische ventilatie? Dan hebben we hieronder nog wat extra tips!

Mechanische ventilatie (type C)

 • Laat eens in de 2 jaar een installateur langskomen voor onderhoud aan de ventilatie-unit.
 • Vervang ieder half jaar de filters. De filters vangen veel stof af. Laat je dit lang zitten dan kan dat voor een ongezond binnenklimaat zorgen. Kijk maar eens naar het filter van je stofzuiger, daar wordt je niet blij van.
 • Zorg dat de ventilatieroosters open staan om voldoende buitenlucht naar binnen te laten.
 • De mechanische ventilatie heeft niet voor niks 3 standen. Veel mensen gebruiken standje 3 nooit vanuit een verspillingsgedachte. Maar gebruik stand 3 wel. Je hebt extra ventilatie nodig wanneer je: de was in huis droogt, douchen, koken en/of veel mensen in huis hebt. Dit is niet nodig als het systeem vraaggestuurd is.
 • Er komt een nieuw type warmtepomp op de markt. Omdat je warme lucht afzuigt en naar buiten ventileert, gaat er veel energie verloren. Onnodig. De ventilatie warmtepomp haalt 85-90% van de warmte uit de lucht en voert deze naar de CV-ketel. De warmte blijft binnenshuis: zo bespaar je flink op de stookkosten. Heb jij een mechanische ventilatiebox? Bel ons gerust om de mogelijkheden door te spreken.

Balansventilatie (type D)

 • Heb je balansventilatie? Je hoeft de ramen dan niet open te doen voor verse lucht. Houd de ramen gesloten als de kachel aan staat of als het buiten juist warmer is dan binnen.
 • Reinig ieder jaar de ventielen (in- en afvoer van lucht) en plaats ze in dezelfde stand terug.
 • Vervang ieder half jaar de filters. De filters vangen veel stof af. Laat je dit lang zitten dan kan dat voor een ongezond binnenklimaat zorgen. Kijk maar eens naar het filter van je stofzuiger, daar wordt je niet blij van.
 • Laat eens in de 2 jaar een installateur langskomen voor onderhoud.
 • Gebruik stand 3 voor extra ventilatie wanneer je: de was in huis droogt, douchen, koken en veel mensen in huis hebt.

Wat verder handig is om te weten over ventileren

 1. Ventileren leidt niet tot hogere stookkosten: dit is een fabel. Het tegendeel is juist waar: goed ventileren leidt tot een huis met relatief droge lucht. Droge lucht opwarmen kost veel minder energie dan vochtige lucht opwarmen. S’ochtends als iedereen gedoucht heeft bevat de lucht in huis veel vocht. De verwarming moet dan hard werken om vochtige lucht op te warmen. Ventileer de vocht uit huis en je zal zien dat het veel sneller op temperatuur is binnen. Experimenteer zelf maar eens: doe nadat iedereen heeft gedoucht en ontbeten de ramen wijd open. Laat de lucht goed circuleren en sluit de ramen. Het zal nu sneller dan normaal weer op temperatuur zijn. De kachel hoeft minder hard te werken omdat de lucht droger is.
 2. Ontvochtigers en vochtvreters zijn niet geschikt voor grotere ruimten: een ontvochtiger is een elektrisch apparaten dat vocht uit de lucht haalt. Dit helpt alleen om in een kleine, afgesloten ruimte, de luchtvochtigheid te verlagen (zoals een kelder). Verder is een nadeel van ontvochtigers dat ze veel stroom gebruiken. Vochtvreters werken zonder stroom en werken alleen bij lichte vochtproblemen in een kleine afgesloten ruimte zoals een kast. Helaas werken ze maar kortdurend.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter