Goedkope zonnepanelen, laag financieel rendement

Geschatte leestijd: 3 minuten
Goedkope zonnepanelen, laag financieel rendement

Als je zonnepanelen gaat kopen, wil je natuurlijk graag een zo hoog mogelijk rendement behalen op je investering. “Hoe goedkoper mijn installatie, hoe hoger mijn rendement” is een veelgemaakte denkfout van particulieren die een zonnepanelen installatie overwegen. Hoe zorg je er voor dat je wel degelijk een hoog rendement behaalt? Enkele tips op een rijtje:

Tip 1. Denk lange termijn.

Ja, een lage investering verkort misschien de terugverdientijd op papier. Maar een zonnepanelen installatie moet langer mee gaan dan die 6 a 7 jaar. Een goed aangelegde installatie draait rustig 25 jaar. Dus bekijk panelen ook als een lange termijn investering. Ook als je er geen 25 jaar blijft wonen. Als je ten tijde van verkoop gaat kijken naar het effect van je zonnepanelen systeem op de woningwaarde, dan is de opbrengst van het systeem op dat moment en in de jaren die nog volgen leidend. Een zonnepanelen systeem dat goed is gemonteerd met de juiste materialen geeft je dan nog jaren plezier in de vorm van een goede elektriciteitsopbrengst.

Tip 2. Denk na over kwaliteit.

De marges op zonnepanelen zijn dun in Nederland. De installateurs kopen allemaal tegen vrijwel dezelfde kostprijs in. Waar zit dan het prijsverschil in? Goede bedrijven investeren in vakopleidingen en certificaten voor hun personeel. Ze zorgen dat de veiligheid op orde is ten tijde van installatie om ongelukken te voorkomen. Dit kost geld. Als consument is het belang daarvan soms lastig in te schatten. Wij zien genoeg voorbijkomen om jullie daar op te wijzen middels een blog als deze. Een veilige werkomgeving en goed personeel is van groot belang op de kwaliteit van de installatie.

Tip 3. Denk logisch na.

Veel bedrijven in de zonnepanelen industrie werken tegen een ongezonde marge. Dat wil zeggen dat ze de klus in minder tijd moeten afronden om er nog wat aan te verdienen. Dan weet je wat je kan verwachten. De klus wordt afgeraffeld, de kabels worden niet netjes weggewerkt of de omvormer wordt onzorgvuldig aangesloten. Consumenten die met de installateur onderhandelen tot bodemprijzen kunnen er donder op zeggen dat vroeg of laat de rekening alsnog wordt gepresenteerd. Hetzij in een disfunctionerende installatie of een veel lagere opbrengst na zo’n 10 jaar.

Kortom, een zonnepaneleninstallatie is een lange termijn investering. Een groot deel van het lange termijn (financieel) rendement op de investering wordt bepaald door de vakkundigheid waarmee de installatie wordt geïnstalleerd. Veel mensen leggen in onze ogen te veel nadruk op het type zonnepaneel (merk A vs. merk B) en onderschatten het belang van een gekwalificeerde installateur. Ga dus niet voor de laagste prijs, maar kies voor kwaliteit. Kies voor kwaliteit in de vorm van goede producten maar ook in de vorm van een gedegen installateur. Dat levert uiteindelijk een top rendement. En niet alleen op papier.

Wat zijn goede zonnepanelen vakspecialisten?

Hoe bepaal je dan of een installateur gedegen is? Je kan op een paar zaken letten die je een indicatie geven van de kwaliteit van de installateur.

 1. Certificaten en keurmerken
  Bekijk welke keurmerken en certificaten het bedrijf heeft. Hieronder zie je de belangrijkste keurmerken en certificaten:

  • VCA – Certificering rondom veilig werken
  • SEI Zonne-energie – Certificering voor het ontwerpen en installeren van een zonnepaneleninstallatie
  • Zonnekeur – Keurmerk dat zich richt op hoogwaardige installaties en materialen
 1. Reviews
  Lees reviews over verschillende zonnepanelen bedrijven om te horen wat andere mensen ervan vinden. Natuurlijk geven reviews geen volledig beeld. Iemand kan een review schrijven, waarin hij of zei aangeeft een bedrijf geweldig te vinden omdat het bedrijf geholpen heeft met bijvoorbeeld het terugkrijgen van de BTW op zonnepanelen. Hartstikke leuk en goed, maar dit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit waarmee het bedrijf installeert. Desalniettemin krijg je na het lezen van 10 reviews al wel gauw een indruk of het bedrijf klantvriendelijk is, snel reageert en zijn beloften nakomt. Ook dat is onderdeel van kwaliteit.
 2. Garanties
  Wat voor garanties biedt de installateur? Vaak krijg je zo’n 10 jaar fabrieksgarantie op de zonnepanelen en omvormer en ongeveer 0,5-3 jaar garantie op de installatie. De installatiegarantie betekent dat de installateur aangeeft in die periode verantwoordelijk te zijn voor het gehele functioneren van de installatie. De lengte van de periode waarop de installateur een garantie af geeft, zou je kunnen zien als een indicatie van hoe veel vertrouwen hij heeft in zijn eigen werk. Kijk dus ook goed naar de garanties die de installateur je biedt.

Al met al zie je dus, dat je bij het zoeken van een goede vakspecialist, naar meerdere zaken moet kijken. Snap je het belang van een goede installatie door een goed bedrijf maar heb je geen zin in al het uitzoekwerk? Via GreenHome vind je eenvoudig betrouwbare bedrijven bij jou in de omgeving.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter