GreenHome wint Open Data Award

Geschatte leestijd: 2 minuten

GreenHome wint de eerste Stuiveling Open Data Award

Vorige week werd duidelijk dat onze HuisScan genomineerd was als één van de 7 finalisten voor de Stuiveling Open Data Award (SODA). De SODA Awards zijn bedoeld om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met open-data en om het gebruik van open data te bevorderen. Aangezien onze HuisScan – die woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht geeft in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning – veel gebruik maakt van open data werd de tool genomineerd voor de award.

Gisteren (12 december 2016) stonden Lieke en Paul namens GreenHome op het podium om onze HuisScan te presenteren. En met succes. Aan het einde van de dag werden wij door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse zaken uitgeroepen als winnaar van de Stuiveling Open Data Award. Een resultaat waar we met het hele team hartstikke blij en trots op zijn.

“GreenHome komt als beste uit de bus door de innovatieve combinatie van verschillende open data bronnen, zoals CBS data, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).”

Wat doet de HuisScan?

De GreenHome HuisScan geeft voor alle woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning. Dat doen wij op basis van Open Data, die o.a. uit het CBS, Kadaster en Actueel Hoogtebestand Nederland komt. Met behulp van de open data kunnen we o.a. het type woning bepalen waarin je woont en een schatting maken van jouw elektra en/of gasverbruik. Op basis van de open data en vragen die je als woningeigenaar zelf invult, maken wij vervolgens een (indicatieve) berekening welke energiebesparende maatregelen (isoleren, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen etc.) voor jouw woning het meeste op leveren in termen van energiebesparing en financieel rendement.

Paul: “Dit energiebesparingsadvies is bedoeld als trigger. Investeringen in het verduurzamen van de woning leveren een erg interessant rendement op. Iets wat veel woningeigenaren zich niet beseffen. Met deze op-maat quick scan proberen we dit inzichtelijk te maken voor woningeigenaren. Op basis van open data kan je als woningeigenaar via GreenHome vervolgens eenvoudig offertes opvragen bij vakspecialisten.”

Gewonnen! En nu?

Hoe gaan jullie het prijzengeld (€20.000) besteden? Nou, ideeën genoeg. Wat we in elk geval gaan doen is de huidige HuisScan verbeteren. We ontsluiten al aardig wat bronnen, maar dit kan verder worden uitgebreid. Dat helpt in het accurater krijgen van het besparingsadvies.  Daarnaast willen we extra functionaliteit ontwikkelen zoals het opslaan en deelbaar maken van de HuisScan.

Kortom, het prijzengeld zal goed gebruikt worden. Wij bedanken minister Plasterk voor deze erkenning en kijken met veel plezier terug op onze deelname.

Op de hoogte blijven van nieuwe producten die GreenHome lanceert? Volg ons dan op Twitter en Facebook en mis geen enkele update!

Paul en Lieke

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter