Groen dak: wat is het?

Geschatte leestijd: 4 minuten
Groen dak

Je hoort steeds vaker de term ‘groen dak’. Maar wat is dat eigenlijk? In dit artikel leggen we dat uit en laten we zien wat de voordelen zijn van een groen dak voor jou en je omgeving.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een daksysteem dat bedekt is met planten. Begroeiing op daken wordt al sinds de oudheid toegepast, maar in de afgelopen jaren zijn de moderne versies van groene daken weer in opkomst. De huidige technieken zijn eigenlijk niet meer te vergelijken met die uit het verleden. Tegenwoordig zijn we in staat om groene daken in licht gewicht uit te voeren. Moderne groene daken bestaan uit een drainagelaag, filterdoek, substraatlaag en een vegetatielaag. De beplanting vormt een duurzame dakbedekking die bovenop de bestaande dakbedekking wordt aangelegd.

De voordelen van een groen dak voor jezelf

Een groen dak heeft ontzettend veel voordelen. Naast dat het er mooi uit ziet zijn er tal van andere redenen om een groen dak te nemen.

 1. Bespaar op je energierekening – Een groen dak heeft een hoge isolatiewaarde. Hier doe je zowel in de zomer als in de winter je voordeel mee. In de winter bespaar je met een groen dak al snel zo’n 23% aan stookkosten. Dit komt neer op ongeveer 100 euro op jaarbasis.
 2. Houd warmte tegen – Wist je dat de temperatuur op een plat dak zonder groen in de zomer kan oplopen tot zo’n 70 ⁰C? Met een groen dak wordt de temperatuur echter niet hoger dan 37 ⁰C waardoor het binnen stukken koeler blijft. Een airco is niet nodig en het blijft lekker koel in huis.
 3. Houd geluid tegen – Nog een prettige bijkomstigheid: groene daken dienen ook als geluidsisolatie. Je hebt bijvoorbeeld geen last meer van contactgeluiden van hagel, regen en vogels.
 4. Brandwerend – Wanneer een groen dak goed onderhouden is, kan het de verspreiding van vuur vertragen bij brand. Het risico dat een bitumen dak vlam vat is bijvoorbeeld zo’n 18 tot 24 keer groter dan met een vegetatiedak.
 5. Verhoogt de waarde van je huis – Een groen dak verhoogt over het algemeen de waarde van je huis omdat je efficiënter met energie om gaat en kosten bespaart op de energierekening. Daarnaast onderscheid je je met een groen dak in de markt. Verder zorgt een groen dak ervoor dat je dakbedekking langer mee gaat: Ultra Violet stralen en temperatuurschommelingen zijn de twee meest schadelijke dingen voor je dakbedekking en het groen beschermt hiertegen. Door een groen dak gaat de dakstructuur zo’n 30-40 jaar mee in plaats van 10-15 jaar zonder groen dak.

De voordelen van een groen dak voor de omgeving

Een groen dak is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je omgeving. Groen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de mens. Wereldwijd verhuizen er ieder jaar meer dan 15 miljoen mensen van het platteland naar de stad. Naar verwachting woont in 2050 ongeveer 75% van de wereldbevolking in de stad waar vaak een gebrek aan groen is door ruimtetekort. Groene daken gaan de volgende problemen tegen:

Het “stedelijk hitte-eiland effect” – Het gebrek aan groen in de steden veroorzaakt een hitte probleem. De temperatuur kan er in de zomer vaak zo’n 5-7⁰C hoger liggen dan op het platteland. Dit komt doordat gebouwen de warmte absorberen en vervolgens afgeven. Dit wordt ook wel het “stedelijk hitte-eiland effect” genoemd. Meer groen in de stad zorgt ervoor dat de warmte beter gereguleerd wordt waardoor de temperatuur lager blijft. Ook zorgen planten voor verkoeling van de lucht doordat ze vocht uitstoten. Met een groen dak kun je bijdragen aan de oplossing voor dit probleem en een prettiger leefklimaat in jouw omgeving.

Luchtvervuiling –Veel dichtbevolkte gebieden kampen met een slechte luchtkwaliteit. Planten filteren de lucht en ontdoen deze van verontreinigende gassen zoals koolstofdioxide.

Afvoer van regenwater – Veel steden hebben problemen met de afvoer van regenwater. Uit onderzoek is gebleken dat je de regenafvoer met 60% kunt verminderen door op grote schaal groene daken toe te passen.

Soort groene daken

Groene daken zijn er in allerlei soorten en maten. Vaak worden ze onderverdeeld in categorieën die refereren aan het type beplanting of de functie. Je hebt groene daken voor particulieren maar de technieken kunnen ook toegepast worden op bedrijfspanden of flatgebouwen. Om je een idee te geven van de verschillende toepassingen zijn hier een aantal voorbeelden:

 1. Grassen – In Noord-Europa komen veel turfdaken voor. Deze worden vaak met siergrassen bedekt.
 2. Heidedaken en duindaken – Je ziet vaak dat daken worden genoemd naar de toegepaste beplanting. Deze kan streekgebonden zijn.
 3. Sedumdaken / vegetatiedaken – Een dak met sedumplanten (vetplanten) als begroeiing. Een voordeel is dat deze daken simpel te onderhouden en licht in gewicht zijn.
 4. Kruidendaken – Vaak toegepast in combinatie met sedumplanten.
 5. Energiedaken – Dit zijn groene daken met een extra functie zoals daken met zonnepanelen of voor wateropslag.
 6. Tuindaken en Verkeersdaken – Deze worden benut als extra ruimte in geval van ruimtegebrek. Ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt, van moestuin tot voetbalveld of speeltuin. Een verkeersdak is sterk genoeg om bijvoorbeeld bomen en auto’s te kunnen dragen.
 7. Daktuinen – Deze bestaan uit planten, struiken en in sommige gevallen worden er zelfs bomen gebruikt. Dit kan uiteraard alleen als de daken stevig genoeg zijn en dit komt eigenlijk niet voor bij particuliere woningen.
 8. Groengrasdaken of greenunits – (bouw)concepten met een groendak of tuindak erop.

Een groen dak aanleggen?

Ben je overtuigd door het bovenstaande en wil je zelf een groen dak? In veel gevallen kan er zonder aanpassingen in de constructie een licht groendak aangebracht worden. Omdat een groen dak water absorbeert kan het gewicht behoorlijk toenemen. Let er ook op dat je dak een wortelbestendige ondergrond heeft. We adviseren om de aanleg altijd over te laten aan een expert.

Over het algemeen zijn de volgende daken geschikt:

 1. Een dakconstructie met EPDM of Bitumen (ook dakleer of mastiek genoemd)
 2. Daken met een helling tot 45 graden
 3. Betondaken

De volgende daken zijn niet geschikt:

 1. Golfplaten (kunststof of bitumen)
 2. Zinken daken

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter