De Groene Paal: een mix van greentech en eeuwenoude funderingstechnologie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Fusion cooking: pak een eeuwenoud recept en blend dit met een moderne twist. Het Amsterdamse bedrijf De Groene Paal past een vergelijkbare cocktail toe binnen de greentech. Het heeft een ‘groene’ paalfundering gemaakt. Door de heipaal stroomt water die een warmtepomp van haar bronwarmte voorziet.

Een vernuftig idee. Want met een normale bodem-warmtepomp wordt een (kostbaar) gat geboord waar een gesloten buizensysteem in wordt gelegd. In dit buizensysteem stroomt water of ‘brine’. Brine is vaak mengsel van water en antivries. Het boren van een dergelijk bodemput is soms vrij kostbaar en niet overal mogelijk. Zeker in de binnenstad van een stad als Amsterdam is een dergelijke grondboring lastig te realiseren.

De Groene Paal heeft een slimme oplossing. Zij slaan heipalen met daarin geïntegreerd het buizensysteem. Zo heb je geen extra grondboring nodig. De vloeistof in de buizen wordt naar beneden gepompt, warmt op, en levert op deze manier een warmtebron voor de warmtepomp die in de woning staat. Het is zeer vergelijkbaar met de werking van een bodem-water warmtepomp. Een warmtepomp is de duurzame variant op een gasgestookte verwarmingsketel. Met een warmtepomp kan je in sommige gevallen zelfs volledig van het aardgas af. In andere gevallen kan een warmtepomp naast de huidige HR-ketel komen te staan. Je spreekt dan over een hybride oplossing.

Een van de voorwaarden voor het effectief toepassen van een warmtepomp is dat de woning goed geïsoleerd is. Anders vliegt de duurzaam opgewekte energie gemakkelijk weer de woning uit. Daarnaast is het belangrijk dat de woning op een lage temperatuur verwarmd kan worden. In vakjargon spreekt men over een laagtemperatuurs verwarmingssysteem. Een warmtepomp is het meest effectief als deze de woning kan verwarmen met temperaturen die onder de 50 graden liggen. Zie het als een auto op de snelweg: je benzineverbruik ligt het laagst rond een snelheid van 80 km/uur, ga je 150 km/uur rijden dan is dat geen probleem maar zal je wel flink meer benzine verbruiken. De motor (warmtepomp) draait minder efficiënt met die snelheid (temperatuur). De meest toegepaste variant van laagtemperatuursverwarming is vloerverwarming. Daar stroomt water doorheen met een temperatuur die lager ligt dan 50 graden. In veel traditionele radiatoren ligt die temperatuur hoger, waardoor de warmtepomp te hard moet werken voor een goed rendement. Twijfel of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Lees dan dit kennisartikel.

Ga jij dus de fundering van je (historische) woning aanpakken? Overweeg dan zeker een groene fundering!

Geïnteresseerd in deze groene heipalen? Bekijk dan hier de website van De Groene Paal. Het voordeel van een bodemwarmtepomp is dat je er ook de woning mee kan koelen. In de zomer kan de installatie koud water rondpompen.

TIP: Nog niet overtuigd? Weet dan dat je met deze warmtepomp ook de woning op comfortabele manier tegen lage energielasten kan koelen.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter