Koploper in duurzaam wonen: Cor Broeders

Geschatte leestijd: 3 minuten
Cor Broeder Brouwers

Situatie: Getrouwd en een dochter van 11 jaar oud
Huis: Drive-in woning
Plaats: Ridderkerk
Energielabel: Begon op energielabel G en heeft nu energielabel A.
Laagste energie rekening: In de zomermaanden heeft hij inmiddels een negatief verbruik bereikt.
Koplopers activiteit: Het is Cor zijn doel om een energieneutraal huis te krijgen. Dat doet hij ondanks de hoge investeringen, omdat hij van mening is dat je ergens moet beginnen.

Cor en duurzaamheid

De fascinatie van Cor voor duurzame energie komt met name voor vanuit zijn interesse in techniek en innovaties. Ooit is hij begonnen aan de machinisten school in den Briel. Vanuit daar is hij door gerold in de industrie en hij werkt nu als procesoperator bij Shell Pernis. Opvallend is dat Cor absoluut geen ‘geitenwollensokken’ persoon is, maar dat hij wel het initiatief heeft genomen om zijn huis te verduurzamen.

“Je moet ergens beginnen. Ik kijk om me heen en ik zie dat het hard nodig is om de wereld te verduurzamen. Om een voorbeeld te geven: Ondanks mijn eigen maatregelen in huis is mijn ecologische voetafdruk nog steeds te groot. Die is namelijk 3,8 ‘aardbolletjes’. Ik vraag me dus af hoe groot de voetafdruk van mensen zonder duurzame maatregelen is. Voor mij is het duidelijk dat het ergens niet goed gaat.”

(Bereken je eigen ecologische voetafdruk bijvoorbeeld via deze website: http://voetafdruktest.wnf.nl/).

In 2001 is Cor begonnen om zijn huis te verduurzamen. We vroegen hem wat zijn reden hiervoor was? “In eerste instantie voornamelijk omdat zijn kozijnen aan vervanging toe waren. Daarnaast was comfort een belangrijke drijfveer. En ik ben van mening dat je kan roepen dat we duurzamer moeten leven, maar je moet het gewoon doen.”

Comfort is een belangrijke drijfveer gebleven. Zijn vrouw heeft het graag warm thuis, dus de thermostaat wordt gerust een graadje hoger gezet. Doordat zijn huis nu goed geïsoleerd is hoeft hij minder hard te stoken in huis. Dat scheelt enorm op zijn energierekening!

Welke stappen heeft Cor genomen in zijn huis?

Hij heeft alle ramen van de bovenste etages vervangen voor HR++ ramen en gelijk de kozijnen daarvan laten vervangen door kunststof kozijnen. Daarnaast heeft hij dakisolatie en spouwmuurisolatie aangebracht. Ook heeft hij een slimme oplossing gevonden om zijn vloer warmer te krijgen door een laag schelpen in de kruipruimte neer te leggen. Hierdoor is zijn vloer droog geworden en is het ook warmer in huis. Daar bleef het echter niet bij want naast het isoleren van zijn woning wou Cor ook zijn energie opwekken. Daarom heeft nu 9 zonnepanelen en een zonneboiler. De laatste maatregel, de zonneboiler, heeft hij alleen genomen om zijn energielabel naar A te verhogen. Qua terugverdientijd kon het niet uit namelijk, maar dat vindt hij niet erg. Hij is gefascineerd geraakt door zonneboilers sinds zijn vakantie in Kenia. Hier zag hij dat er daar al veel gebruik werd gemaakt van zonneboilers om warm water te krijgen.

Tips van Cor

Of dit allemaal in één keer goed ging? Cor vergelijkt het investeren in duurzame maatregelen met Wadlopen:

“Je loopt één stap en dat gaat goed, je doet een tweede stap en je zakt in de blub en moet daar eerst uit zien te komen. Dat gaat telkens opnieuw en kan je niets aan doen.”

Toch weerhoudt het hem niet om te blijven investeren in energiebesparende maatregelen. Hij heeft het ervoor over! De problemen waar Cor tegen aan is gelopen zijn erg divers. Zo was bijvoorbeeld het bedrijf die zijn zonneboiler had geïnstalleerd failliet op het moment dat zijn zonneboiler een reparatie nodig had. Ook had hij te maken met installateurs die geen verantwoording namen voor de (door hen veroorzaakte) problemen waardoor hij zelf met de kosten zat. Zijn tip hiervoor?

“Doe je huiswerk en lees je goed in. Het voordeel van het internet tegenwoordig is dat je gemakkelijk reviews kan bekijken. Zo kom je er snel achter welke installateur betrouwbaar is en wie niet. Ik kies ook liever voor iemand met jarenlange ervaring, al zegt dat niet alles.”

Daarnaast vergelijkt hij altijd meerdere offertes met elkaar. Hij controleert dan op installatietechnieken en kosten. Je moet ook goed nadenken of de geadviseerde constructie wel mogelijk is in jouw eigen huis. Het is wel fijn dat hij daar al verstand van heeft, anders zegt Cor dat je je beter door een externe partij kan laten adviseren. Dat heeft Cor zelf ook gedaan. Zo is er bijvoorbeeld ooit een bouwkundige bij hem langs gekomen voor een EPA-advies (een maatwerkadvies dat je inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische maatregelen) en vraagt hij geregeld adviesgesprekken aan.

Ondanks dat Cor geen ‘geitenwollensokken’ persoon is, weet hij wel goed waar hij het over heeft en praat hij met veel passie over duurzame energie. Waarom blijft hij investeren in duurzame maatregelen?

“Ik vind het leuk om andere mensen te vertellen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame energie. Het is ook een stukje idealisme, want ik hou er geen rekening mee hoe snel ik alles terugverdien. Dat is niet mijn uitgangspunt.”

Hij begrijpt het natuurlijk wel dat niet iedereen overstapt. Je kan je geld maar één keer uitgeven en er zijn veel één verdieners in zijn buurt. De afweging blijft lastig en de keuze blijft persoonlijk. Gelukkig staat hij achter zijn eigen keuzes!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter