Koploper in duurzaam wonen: Gerrit Jan van der Kolm

Geschatte leestijd: 2 minuten
Gerrit Jan van der Kolm

We hebben de aarde in bruikleen, laten we er voorzichtig mee omgaan

Situatie: Vrouw, kinderen en kleinkinderen 🙂
Huis: Rijtjeswoning
Plaats: Dordrecht
Energielabel: A
Laagste energierekening: Maandelijks 30 euro
Koplopers activiteit: Sinds de jaren ‘70 zet Gerrit Jan zich in voor een duurzame energie via zijn energie coöperatie en op persoonlijk vlak.

De passie voor duurzame energie van Gerrit Jan komt vanuit een hoek die je misschien niet direct verwacht. Zijn studie Theologie heeft hier namelijk voor gezorgd. Dankzij deze studie heeft hij in de jaren ’70 veel kennis opgedaan over het behoud van de wereld. Destijds werd hem al duidelijk dat olie en gas zou opraken. Er moest dus naar andere mogelijkheden worden gezocht. Hij raakte gelijk geïnspireerd om zijn steentje bij te dragen.

Dat begon allemaal met de het oprichten van een kringloopbedrijf: Werkeloze jongeren haalden in de buurt schillen, kleding en huisraad op om die weer door te verkopen. Maar ook in zijn eigen huis ging hij aan de slag. Eerste stap was daarbij het isoleren van de woning.

“Ik heb een tijdje in een slecht geïsoleerd huis gewoond en weet hoe vervelend dat is, daarom was mijn uitgangspunt altijd om in een goed geïsoleerd huis te wonen.”

Koploper in duurzame energie

Zo heeft Gerrit Jan een houtskelet woning. Deze manier van bouwen is energiezuinig en isoleert goed, mede dankzij het isolatiemateriaal dat aan de binnenwand zit. In dit type woning zijn geen zogenaamde ‘koude-bruggen’. In veel andere woningen van na de oorlog zijn er bijvoorbeeld betonnen vloeren die overlopen naar buiten via een balkon, waardoor de kou van buiten mee in huis komt. Vervolgens heeft hij een ‘hybride’ warmtepomp in huis genomen: deze werkt in combinatie met de bestaande HR-gasketel, en reduceert het gasverbruik tot een minimum. Achteraf had hij liever eerst driedubbel glas in huis aangebracht. Hij kwam erachter dat hij de woning eerst goed moest isoleren voordat hij echt profijt van zijn warmtepomp had.

Mijn tip voor woningeigenaren die veel duurzame maatregelen in huis toepassen; isoleer je huis eerst goed voor je zelf energie gaat opwekken.”

Koploper in duurzame energie

Nadat hij driedubbel glas in zijn huis had, kwam de zonneboiler in huis. Dankzij deze maatregelen was zijn gasverbruik tot bijna nul geraakt, maar door de warmtepomp steeg het elektriciteitsverbruik wel enigszins Dat was voor Gerrit Jan het moment om te investeren in zonnepanelen. Hierdoor heeft hij ook zijn elektriciteit rekening kunnen verminderen. Als allerlaatste stap heeft hij onlangs ook nog zijn dak beter geïsoleerd. Deze maatregel was nodig omdat hij merkte dat nog veel warmte en energie via die weg verloren ging. Kosten van al deze investeringen? Minder dan €10.000! Met een besparing van €90 per maand heeft hij al deze investering dus al binnen 9 jaar eruit.

“Achteraf had ik liever in één klap een ‘all-electric’- warmtepomp gekocht. Dan had ik helemaal van het gas afgesloten kunnen worden. Nu betaal ik namelijk nog een beetje gas en vooral leveringskosten, terwijl dat in principe niet nodig is.”

Duurzame energie

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter