Koploper in Energie Transitie: Gerard Kolkman

Geschatte leestijd: 3 minuten
Gerard Kolkman

Het liefst krijg ik een Nul op de Meter woning

Situatie: 59 jaar jong, getrouwd en heeft 3 kinderen die allen uitwonend zijn.
Huis: Gerard is geboren en getogen in een woonboerderij die hij deelt met zijn zus
Energielabel: Schommelt tussen B en A
Laagste energierekening: Hij had eerst een rekening van 240 euro, deze is nu 90 euro
Koplopers activiteit: Zet zich op meerdere vlakken in (lid bij Energiecoöperatie De-A en werkzaam bij WKZ) en is daarom ook benoemd als Duurzame Ambassadeur in Apeldoorn.

Wie woonachtig is in de regio Apeldoorn en duurzame maatregelen in zijn of haar huis heeft toegepast kent hem wel, Gerard Kolkman. Met zijn grote enthousiasme en inzet voor duurzame energie op vele vlakken wordt hij met recht de Duurzame Energie Ambassadeur van Apeldoorn genoemd. Hij heeft zelfs een lintje van GroenLinks mogen ontvangen voor zijn inzet, dat hij met veel trots draagt.

Gerard is nu al 30 jaar bezig met duurzame energiemaatregelen. Destijds raakte hij geïnspireerd door zijn huidige werkgever die een enorme motivatie had om de energierekening van woningeigenaren goedkoper te krijgen. Een goedkopere energierekening betekent natuurlijk ook een duurzamer huis. Zo is hij langzaam aangestoken geraakt om ook na te denken over duurzame technieken, zonder dat hij zichzelf direct een ‘geitenwollensokken’ persoon wil noemen. Samen met zijn werkgever heeft hij slimmigheden bedacht zoals het dunner maken van waterleidingen. Op die manier komt er sneller warm water bij de kraan, terwijl er minder energie nodig is.

“Mijn grootste drijfveer om woningen te verduurzamen is het enthousiasme van woningeigenaren wat ik terugkrijg. Het werkt erg aanstekelijk om met duurzame maatregelen bezig te zijn. Daarnaast is het fijn om te weten dat je niet in je eentje bezig bent met dit onderwerp.”

Zonnepanelen Gerard Kolkman

Een van de eerste grote projecten die hij mee maakte was het verduurzamen van het kantoor van Centraal Beheer Achmea. Doordat het kantoor zich boven een parkeergarage bevond had men vaak last van een koude vloer. Vloerverwarming was dus gewenst, maar Gerard en consorten dachten verder. Niet alleen vloerverwarming werd aangelegd, ook werd de energie voor de vloerverwarming uit de restwarmte van het koelsysteem van het kantoorpand gehaald.

“Zo probeer ik altijd een stapje verder te denken om lagere energierekening te realiseren.”

Daarnaast heeft Gerard ook zijn eigen huis verduurzaamd. Toen ik hem vroeg wat hij allemaal in huis heeft toegepast moest hij lachen: “Tja, wat heb ik niet in mijn huis gedaan?”. Toegegeven, Gerard zijn huis zit vol met technische snufjes om een lage energierekening te realiseren. Met zijn 23 zonnepanelen, meerdere warmtepompen, het waterzijdige inregeling van de verwarmingsinstallatie zijn er moeilijk nog oplossingen te verzinnen die hij nog niet heeft toegepast. De energie die zijn zonnepanelen opwekken kan hij ook dagelijks in de gaten houden met de app van Plugwise. Alle duurzame maatregelen bij elkaar hebben zo’n €21.000 gekost, waarmee hij jaarlijks een kleine €2.000 bespaart. Naast deze zeer forse besparing op zijn energierekening vindt hij het vooral fijn dat het leef comfort in huis hoog blijft. Zonder aanpassingen in zijn dagelijkse routine heeft hij deze besparingen gerealiseerd. Zijn passie voor duurzame techniek stopt ook niet bij zijn eigen huis. Ook de huizen van zijn drie kinderen worden verduurzaamd. Trots verteld hij dat zijn dochter nu ook al bij de kapper verteld over duurzame energie. Op die manier wordt iedereen een ambassadeur voor duurzame energie.

“Mijn grootste advies voor iedereen is, investeer in de toekomst door te helpen investeren in het huis van je kinderen. Zij hebben er op dit moment misschien geen geld voor, maar zullen er wel het langste profijt van hebben. Zo heb je dus een echte impact.”

Zonnepanelen Gerard Kolkman

Ben je benieuwd naar het verhaal van Gerard achter zijn duurzame huis? Of benieuwd hoe bepaalde duurzame technieken er uit zien? Dat kan! Gerard doet namelijk vaak mee met het openstellen van zijn woning tijdens De Duurzame Huizenroute of Solardays. Ook op zijn eigen website www.kolkmanzon.nl is meer informatie te vinden over het verduurzamen van zijn woning.

Warmtepomp Gerard Kolkman

Lees ook:

2 reacties

 • Reageren
  giel klaver
  19 september 2017 at 11:51

  Begonnen met energie transitie in 1979 en ons huis terugverdiend in 30 jaar door besparing van stookkosten .
  70 € per maand bruto voor een brink , warm water suppletie en een los huisje B&B.

  • Reageren
   Joppe Out
   27 september 2017 at 17:43

   Hoi Giel. Leuk om te horen, dat zijn de mooie voorbeelden:)

  Laat een reactie achter