Koplopers in duurzaam wonen: interview met Frits Lakemeier

Geschatte leestijd: 4 minuten

Met hart en ziel zet hij zich in voor verduurzaming van de samenleving. De omslag kwam geleidelijk voor Frits (51). Een combinatie van 1) zijn rol als projectmanager van de organisatie van een nieuwe duurzame race om de wereld, 2) het bijwonen van een congres van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid over de relatie tussen inkomensverdeling en kwaliteit van een samenleving en 3) samen met 20 buren het verduurzamen van hun jaren 60 woningen

Situatie: getrouwd met Caroline, twee kinderen (beiden begin twintig, wonen niet meer thuis)
Huis: jaren zestig woning, twee-onder-een-kap
Plaats: Zwijndrecht
Energielabel: energielabel B (voorlopig label was F)
Laagste energierekening: wordt in 2016 verwacht; hun stroomgebruik van ruim 4.000 kWh wekken ze inmiddels volledig zelf op met zonnepanelen.
Koplopersactiviteit: is actief als projectleider voor lokale duurzame burgerinitiatieven o.a. Stichting Drechtse Stromen, De Groene Stroom en Hoeksche Waard Duurzaam. Hij heeft afgelopen jaar 4 collectieve zonnepanelenprojecten opgezet op basis van de postcoderoosregeling en is voorzitter van duurzame energie coöperatie Zon op Zwijndrecht.

Duurzame energie is pas sinds kort zo’n groot thema in zijn leven. Eind 2014 was hij aanwezig bij een jaarlijks congres van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarbij het  thema ‘Inkomensverdeling in relatie tot  kwaliteit van een samenleving’ werd behandeld. Een eye-opener voor Frits die diep onder de indruk was van de presentaties. De combinatie van deze informatie en de enorme uitdaging die de wereld heeft om van de fossiele brandstoffen af te komen zorgden bij Frits voor de vonk die de basis was voor zijn verandering van focus. Sindsdien zet hij zich in zijn eigen woonregio in voor verduurzaming met een focus op energiegebruik bij woningeigenaren. Vakinhoudelijk heeft hij een opleiding gedaan en is hij erkend deskundige energielabel woningbouw.

In 2015 wordt Frits projectmanager van een nieuwe race om de wereld, de ‘80 Day Race’: een nieuwe legendarische race met avontuurlijke mensen en slimme, duurzame technologie. “In deze rol kwam ik veel te weten over het mondiale gebruik van fossiele brandstoffen en de enorme klimaatproblematiek die we als mensheid hierdoor hebben veroorzaakt. Ik vond het erg zinvol om hier iets in te kunnen betekenen en ik kreeg ongelofelijk veel energie om aan het project te werken. De eerste editie van de 80 Day Race staat gepland in 2017.”

Met 20 buren de woning verduurzamen
In de hoedanigheid van projectmanager voor de 80 Day Race werd Frits gevraagd voor een pitch bij het energiecafé van Dordrecht Duurzaam. Hier hoorde hij een spreker van Stichting Drechtse Stromen een presentatie houden over het project Blok voor Blok, waarbij huiseigenaren met eenzelfde type woning gezamenlijk worden begeleid in het verduurzamen van hun woning. Frits raakt meteen geïnteresseerd en biedt zich aan bij Drechtse Stromen voor zo’n project met z’n eigen woning en buren. Het project met z’n 20 buren is een groot succes. “Niet alleen omdat we met elkaar als collectief diverse maatregelen hebben laten doen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en zonnepanelen, maar ook omdat we als buren redelijk intensief met elkaar zijn gaan samenwerken en dat was gewoon ontzettend leuk. Het onderling contact is hierdoor veel sterker en leuker geworden en dat maakt het leven in je buurt veel prettiger. Geweldig toch?! Het is leuker wonen in de buurt, we besparen enorm op onze energierekening en we leveren een mooie bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem.”

Bewuster omgaan met energie
Volgens Frits zijn hij en zijn vrouw op  tal van gebieden veel bewuster geworden als het gaat om wat en hoe ze consumeren. Het maken van een verschil zit volgens hem niet alleen in de grote, maar ook zeker in de kleine dingen, zoals een trui aan, een led-lamp en een spaardouchekop. Nu spelen er slechts twee elementen die bepalen waar het gezin Lakemeier heen gaat op vakantie: “wat is het budget en waar kunnen we komen zonder te hoeven vliegen, nou ik kan je verzekeren dat we uitzonderlijke plekken in Nederland en Europa hebben gezien!” Frits glundert.

Van energielabel F naar B
Twintig jaar geleden zijn Frits en zijn vrouw in hun huis komen wonen. Het is een twee-onder-een-kap woning uit de

photography you desire - martins mazonis - +31614457046 - www.photographydesire.nl-54

Het isoleren van de vloer van Frits

beginjaren zestig. Voorheen had de woning een voorlopig label F, inmiddels is het huis stukken energiezuiniger met een label B. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR-beglazing en 18 zonnepanelen op het dak. “Sinds kort is onze jongste de deur uit en gaan we zijn zolderkamer nog beter isoleren. Door de veranderingen aan ons huis en in ons gedrag is ons gasverbruik de afgelopen 12 maanden gehalveerd ten op zichte van voorgaande jaren. En al onze elektriciteit (4.500 kWh per jaar) wekken we volledig zelf op met onze zonnepanelen. Dat levert met elkaar een flinke vermindering op van onze CO2-uitstoot.” Inmiddels is Frits een erkend deskundige energielabel woningbouw, hij lacht: “maar dat is vooral ter verdieping van mijn kennis hoor”. Het nieuwste snufje in huize Lakemeier betreft een infrarood warmtepaneel: “dat is heerlijk want het voelt net alsof je in de zon zit. Daarbij werkt het niet op gas maar op de stroom van onze zonnepanelen. Als ik nu alleen thuis zit te werken zet ik het paneel naast me neer en hoef ik niet meer het hele huis te verwarmen. Het geeft net zoveel comfort en ik bespaar heel veel gasverbruik; slim toch?”

Van Gas los

De zonnepanelen op het dak van Frits

De zonnepanelen op het dak van Frits

Of hij soms een beetje doorslaat? Frits vind zelf van niet maar zijn vrouw vindt het soms wel wat fris in huis. Weer die aanstekelijke lach: “ik vind het prima als de verwarming op 19 staat, maar mijn vrouw wil het graag hoger. Nu trekt ze eerder een trui aan of kijkt ze TV op de bank met een plaid over zich heen. Nu we beseffen hoeveel fossiele brandstoffen wij gemiddeld in Nederland gebruiken, vinden we het logisch dat we ons best doen om dat te veranderen. Minder energie gebruiken en zoveel mogelijk schone energie gebruiken. We worden erg blij als we weer iets gevonden hebben waarmee we onze mondiale voetafdruk verbeteren.”

Frits straalt als hij over energie praat. Hij heeft van zijn passie zijn werk kunnen maken. “Hoewel ik het zelf niet ervaar als werk. Ik kan mijn tijd maar een keer besteden. Ik wil bijdragen aan zinvolle veranderingen en concrete projecten en resultaten realiseren. En ik vind het belangrijk en erg leuk om mensen te verbinden.” Waar ziet Frits hemzelf en Caroline over tien jaar? Frits lacht en grapt: “onze ambitie is om volledig zonder gas te wonen en alles op groene stroom te doen. Binnen tien jaar zijn we zeker zo ver en misschien wel eerder!!”

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog aan Frits? Laat het ons weten: mail naar vragen@GreenHome.nl.

Ben jij net als Frits benieuwd hoe groot jouw ecologische voetdruk is? Doe dan nu de ecologische voetafdruk test.

Hier lees je meer over de projecten van Stichting Drechtse Stromen.

Hier lees je meer over de 80 Day Race.

Wil je weten of jouw huis valt te verduurzamen? Doe de online HuisScan!

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter