Koplopers in duurzaam wonen: creatieve doe-het-zelver Leonard Fintelman

Geschatte leestijd: 4 minuten
Duurzaamheid

Leonard Fintelman (53) maakt er een sport van zijn energierekening op nul uit te laten komen. Al sinds 2003 is hij fanatiek bezig met het verduurzamen van zijn jarendertigwoning in Utrecht. Die is in 2011 van label F naar A gegaan.

  • Situatie: getrouwd met Martine Kramer, twee zoons (12 en 10)
  • Huis: jarendertigwoning
  • Plaats: Utrecht
  • Energielabel: nu A, was F
  • Laatste energierekening: 67 kWh
  • Koplopersactiviteit: installeerde zonnepanelen en een windmolen op het Schotse eiland Fladda

Vanuit een passie voor techniek, vooral voor zonnepanelen, is Leonard al jaren bezig met het aanpassen en slimmer maken van zijn woning. Met een huis van ruim tachtig jaar oud, begon hij met een flinke achterstand. Door de hele woning zijn foefjes ingebouwd. Deze gebruikt hij om het energieverbruik van apparaten te meten, deze op afstand aan of uit te zetten en realtime te zien hoeveel zijn zonnepanelen opwekken.

“Mijn doel is om de energierekening op nul te krijgen. Vorig jaar, het beste jaar tot nu toe, moest ik maar voor 67 kWh betalen.” Activistisch of idealistisch noemt hij zichzelf niet. “We laten geen dingen om de energierekening zo laag mogelijk te laten uitvallen.”

Toen het gebruik van computers steeg, en daarmee het totale energieverbruik, kocht hij er gewoon een extra zonnepaneel bij. Die liet hij plaatsen op het enige open plekje op zijn dak. “Activisten zijn vaak ook best hypocriet, want ondertussen gaan ze wel op vliegvakantie naar Peru. Daarmee stoot je veel CO2 uit.”

Wel zegt Leonard dat een energietransitie hard nodig is: “hoe het nu gaat kan het natuurlijk niet langer.” Volgens hem is het dan ook absurd dat er nog nieuwbouwhuizen worden gebouwd die geen nul-op-de-meter-woningen zijn.

Van kleins af aan

Al op jonge leeftijd had Leonard interesse in techniek en duurzaamheid. “Mijn opstel in 6 vwo schreef ik over de kleiner wordende olievoorraden.” Maar zelfs daarvoor al was de belangstelling voor zonnepanelen gewekt. Toen hij op z’n twaalfde een spiegelreflexcamera cadeau kreeg, was de eerste foto die hij afdrukte er eentje van de televisie met daarop een foto van de lancering van de Astronomische Nederlandse Satelliet. “Aan die satellieten hingen zonnepanelen. Dat vond ik geweldig.”

Leonard zit aan een grote tafel in de woonkamer. Die ligt bezaaid met interessante boekjes en wat kapotte fietslampjes. De kasten eromheen puilen uit van de Lego en ander bouwspeelgoed.

De zon schijnt fel naar binnen. Het is dan wel eind september, maar het is een goede dag voor de panelen die zowel het schuine dak van de woning als de schuur volledig bedekken. Met een totaal wattpiekvermogen van 4000 per jaar, is Leonard dichtbij de nul op de rekening.

Schot in de zaak

Pas in 2003, in Schotland, kwam hij echt in aanraking met zonnepanelen en de installatie ervan. Hij wist er destijds al wel veel van af, “want alles wat je wilt weten is op het internet te vinden.”

Leonard was met Martine en een groep vrienden in 1995 op avontuurlijke vakantie in het regenachtige land. Op een veerboot naar een afgelegen eiland leerde hij een stel kennen dat op het nog afgelegener eilandje Fladda, dat er pal naast ligt, een tweede huisje heeft.

Het was winter en ijzig koud. ’s Nachts daalde het kwik tot onder de 20 graden onder nul, er lagen meters sneeuw. Vanaf de wal was het nog zes kilometer lopen naar een afgelegen huisje, maar het was al donker. Na een paar kilometer wisten Leonard en Martine wel dat voortzetting van hun wandeling een slecht idee was. Vooral toen Martine tot haar kin wegzakte in de sneeuw.

Op het kleine eiland naast hun zagen ze dat de lampen aanstonden in het huisje van het eerder ontmoete stel. Daar naartoe gaan was zonder twijfel een beter idee dan een noodkampement opzetten. De beslissing was gauw gemaakt. “We gleden van een besneeuwde berg af en staken over naar het eilandjex. Het was eb.” Daar werden ze hartelijk opgevangen. “Sindsdien zijn we goede vrienden. We gaan er elk jaar naartoe.”

Toen hij er in 2003 op bezoek was en zag dat ze met een energieprobleem kampten, bood hij aan zonnepanelen te installeren. Hij adviseerde hen wat ze moesten kopen, ging naar huis en kwam wat maanden later terug om de boel op te zetten. “Voorheen deden ze alles met zware gastanks en petroleumlampen en kaarsen. Nu hadden ze voor het eerst een lamp die gelijk aan ging na het omzetten van het schakelaartje.” Leonard zette er een zonnepaneel en windmolen neer, die er nog altijd in precies dezelfde opstelling staan.

Het Schotse eiland Fladda waar Leonard zonnepanelen en een windmolen installeerde.

Het Schotse eiland Fladda waar Leonard zonnepanelen en een windmolen installeerde.

Van F naar A

Eenmaal thuis, met behulp van hoge subsidies, liet Leonard een installatie van 500 kWh per jaar op zijn dak plaatsen. Dat kostte hem toen maar zo’n 150 euro. Pas in 2011 kwam daar zo’n 2500 kWh bij. Dat was niet het enige. In datzelfde jaar ging het energielabel van F naar A door bodemisolatie, spouwmuurisolatie en een nieuwe cv-combiketel. Sindsdien verliest de woning minder warmte en is het gasverbruik drastisch gedaald.

Leonard is een passievolle doe-het-zelver. Omdat het lastig was de oude voordeur te isoleren, heeft hij de achterkant ervan met dubbelzijdige radiatorfolie bedekt. “Het ziet er niet uit, maar het werkt perfect.” Om vochtigheid in de schuur tegen te gaan, maakte hij een gat in het raampje, precies groot genoeg voor een computerventilator. Die draait op de opbrengst van een klein zonnepaneeltje en blaast regelmatig vochtige lucht het schuurtje uit. Ook dat is geen gezicht, maar werken doet het wel.

Zonnepanelen

Een klein deel van Leonards panelen. 

Toekomstmuziek

Het ziet er naar uit dat Leonard en Martine dit voor het eerst een nul op de energierekening zullen zien. Kijkend naar wat hij dit jaar heeft terug geleverd aan het net en wat hij heeft afgenomen, is Leonard positief gestemd. Het plaatsen van een warmtepomp is het enige wat ze nog concreet aan hun huis kunnen verbeteren. Het dak zit vol, dus nog meer zonnepanelen plaatsen zit er niet in.

Beiden dromen ze ervan zelf ergens in Nederland een off-grid huis te bouwen, niet aangesloten op het elektriciteitsnet. “Ik weet al hoe die eruit moet zien”, zegt Martine opgewekt. Maar dat blijft nog even toekomstmuziek.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter