Maak kennis met Josefine!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het team van GreenHome en het Regionaal Energieloket bestaat uit een kleine 20 man die dag in dag uit enthousiast bewoners helpen met het verduurzamen van de woning. Van klantenservice en technisch advies tot projectmedewerkers en programmeurs: een divers team met veel verschillende achtergronden en vaardigheden. ten, 

Wij maken graag persoonlijk contact met onze klanten en partners en geven u daarom graag een ‘kijkje in onze keuken’. 

Deze week stellen we u graag voor aan Josefine! 

Dit is Josefine Rook, 28 jaar en werkt sinds april een jaar bij het Regionaal Energieloket en GreenHome. 

Wie is zij?

Josefine is projectmanager duurzame buurtacties en wijkaanpakken. Ze helpt gemeenten en bewoners door het hele land om gezamenlijk de wijk de verduurzamen. Aan de hand van een energie bespaarrapport met daarin een stappenplan voor een duurzame woning helpt zij bewoners op weg. Tijdens lokale informatieavonden presenteert zij in vele buurten de belangrijkste lessen uit de adviesrapporten en beantwoord ze de uiteenlopende vragen. 

Op een gemiddelde werkdag overlegt Josefine veel met gemeenten, installateurs en woningeigenaren. Zo kan zij het project zo goed mogelijk laten aansluiten op de situatie in de wijk en bewoners helpen waar dat nodig is. 

Toen Josefine begon bij het Regionaal Energieloket bestond de wijkaanpak nog niet. Op basis van de al wel bestaande ‘groepsaankoop’ (een ander project van het Regionaal Energieloket) heeft ze uitgedacht hoe dit project eruit moest komen te zien. Het moest een buurtactie worden waarbij mensen zich betrokken voelden bij hun wijk en samen de uitdaging van verduurzaming aan gingen. 

Het project aardgasvrije wijken is een succesvolle manier geworden om woningen te verduurzamen. Volgens Josefine komt dit omdat je er samen mee bezig bent. 

Met de buurman die je normaal alleen bij de bakker ziet of als je de hond uitlaat heb je opeens contact in een ander soort setting. Je leert op een kleine schaal hoe jouw wijk in elkaar zit je kunt samen iets ondernemen.” 

Josefine is voor de bewoners van de wijk een bekend en persoonlijk aanspreekpunt.

Omdat ik persoonlijk de mailtjes verstuur en de informatieavonden presenteer, leren mensen mij kennen als het gezicht achter het project. Dat vind ik heel leuk. Zo komen mensen echt bij mij terug met vragen of feedback, en zelfs maanden later zoeken ze soms opnieuw contact om toch nog iets te vragen of te vertellen. Ik vind dat persoonlijk contact heel leuk, en ik merk dat ik mensen echt kan helpen.” 

Verduurzaming in haar leven

Zelf is ze al vanaf haar master bezig met de verduurzaming van de samenleving. Zo heeft ze hiervoor ook al bij een organisatie gewerkt die onderzoek doet naar duurzame alternatieven voor warmte en partijen samenbrengt: Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Ook buiten werk is ze veel met verduurzaming bezig. Bijvoorbeeld thuis, waar haar huurwoning uit de jaren 20 nog lang niet zo duurzaam is als ze zou willen. 

Ik heb op verschillende manieren geprobeerd om de verhuurder actie te laten ondernemen. Dat is tot op heden nog niet gelukt. Daarom neem ik zelf kleine maatregelen, zoals tochtstrips en raamfolies. Heel cool al die nieuwe snufjes waardoor jezelf al zo veel kan doen.” 

Het doel bereikt

Een wijkaanpak is voor Josefine geslaagd als zij mensen heeft kunnen bereiken en echt op weg naar verduurzaming heeft geholpen. Ook als niet iedereen actie heeft ondernomen is zij toch tevreden. 

Als er maar bewoners aan de slag zijn gegaan. Ik ben blij als we iets kunnen veranderen, dat mensen tevreden zijn over de informatie die we ze gegeven hebben en er iets mee kunnen. Ik hoop dat mensen het gevoel hebben dat ze op weg zijn geholpen en dat ze daardoor zelf betere keuzes kunnen maken. 

Ik hoop dat we uiteindelijk iedereen in de wijk op zijn eigen manier op weg kunnen helpen. Dat er voor iedereen een plekje in het proces is. Mijn doel is om mensen samen te brengen in het verduurzamen van hun woning en uiteindelijk 100 procent duurzame wijken te kunnen maken.”


Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter