Waar in Nederland zijn zonnepanelen het meest populair?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Elk jaar schaffen steeds meer Nederlanders zonnepanelen aan. Op dit moment hebben zo’n 400.000 huishoudens zonnepanelen op hun dak liggen. En dat aantal groeit ieder jaar flink door. Wij vroegen ons af: waar in Nederland zijn zonnepanelen het meest populair? Zijn er grote verschillen te ontdekken tussen de verschillende gemeenten? Het antwoord is: jazeker! Er zijn duidelijk verschillen te zien tussen gemeenten als het gaat om het aantal geregistreerde zonnepaneleninstallaties. Het kaartje hieronder laat voor alle gemeenten in Nederland zien hoeveel zonnepaneel installaties er zijn bekend zijn per 100 woningen.


Zonnepanelen in Groningen het meest populair

Bij meer dan 1 op de 10 woningen in de omgeving Groningen en liggen er zonnepanelen op het dak. Absolute koploper is de gemeente Slochteren waar 22% van de woningen reeds zonnepanelen hebben. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een gekke uitschieter. Toch is dat het niet. Veel Groningers hebben gebruik gemaakt van de subsidie van €4.000 die beschikbaar is gesteld door de NAM ter compensatie van aardbevingschade. Die subsidie konden woningeigenaren inzetten voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen.

Relatief weinig zonnepanelen in de grote steden

Op het kaartje zie je duidelijk de rode plekjes bij onder andere Amsterdam, Breda, Den Haag, Rotterdam en Maastricht. Dat is natuurlijk niet zo gek. In steden hebben we natuurlijk te maken met veel mensen die in een appartement wonen (en onderdeel zijn van een VvE). Dat maakt het plaatsen van zonnepanelen vaak een stuk lastiger. De daken zijn vaak klein en de besluitvorming ligt lastig in veel VvE’s. Ook hebben huizen in de grote steden vaker een monumenten status waardoor zonnepanelen plaatsen niet altijd is toegestaan.

Wist je dat…

De zonkracht sterker is in het kustregio en waddengebied van Nederland? Over het algemeen is de zoninstraling daar hoger dan in het oosten van het land. Dit scheelt in sommige gevallen wel 10% in opbrengst. 

Andere gemeenten met relatief veel zonnepanelen

Op het kaartje zie je naast Groningen nog een aantal ‘groene’ plukjes. Bijvoorbeeld Waddeneiland Texel waar op bijna 15 van de 100 huizen zonnepanelen liggen. Ook dat verbaast ons niet, aangezien Texel al jaren geleden een duurzame koers is ingeslagen met haar inwoners. In Noord-Holland valt een groene plukje op bij de gemeente Heerhugowaard met 12,74 installaties per 100 inwoners. Hier ligt de ‘stad van de zon’, de eerste energieneutrale woonwijk van Nederland met 1.400 huizen die allemaal zonnepanelen op het dak hebben liggen. Daarnaast zie je delen van Drenthe, Overijssel en Zeeland die naar verhouding veel zonnepanelen hebben.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Benieuwd hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen? Doe de HuisScan en krijg direct een indicatie hoeveel zonnepanelen er op je dak kunnen, wat de kosten zijn voor plaatsing en wat je dit jaarlijks bespaart.

Meer lezen over zonnepanelen?

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Toelichting op deze analyse

De data en het kaartje wat hierboven is getoond zijn afkomstig van Klimaatmonitor. Het is belangrijk om te beseffen dat er allerlei variabelen impact hebben op de hoeveelheid zonnepanelen installaties per 100 inwoners. Denk aan de verhouding huurwoningen/koopwoningen die flink kunnen verschillen tussen gemeenten. De analyse hierboven dient dan ook te worden gezien als een grove indicatie en geen ‘absolute waarheid’. Verder betreft dit data t/m 2015. Zodra er nieuwe data beschikbaar is updaten wij deze blog.

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter