Nu zonnepanelen kopen of wachten?

Geschatte leestijd: 4 minuten
Zonnepanelen plat en schuin dak(1600x600)

Is het verstandig om nu zonnepanelen te kopen of kan je beter wachten? Meer dan 7% van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen. En deze groep is snel groeiende. De laatste jaren verdubbelde het aantal geregistreerde zonnepanelen systemen in Nederland.  Uit onderzoek van GreenHome en Motivaction blijkt echter dat ruim 35% van de Nederlanders investeringen in duurzame, energiebesparende maatregelen uitstelt omdat men verwacht dat de prijzen de komende jaren dalen. Vandaar dat we verder onderzoeken of het handig is om nu zonnepanelen te kopen of dat je beter nog even kunt wachten. Kortom, de argumenten voor en tegen nú zonnepanelen kopen op een rijtje.

Want waarom is het ook al weer interessant om nu zonnepanelen te kopen?

1. Een aantrekkelijk en stabiel rendement

Met de huidige lage rentes kun je je spaargeld beter in je woning investeren als je op zoek bent naar rendement op je geld. Het financiële rendement van zonnepanelen ligt tussen de 5-7%, terwijl je op dit moment op je bank amper 1% rente krijgt.  Indien je nu dus voldoende spaargeld hebt dan kan het erg lucratief zijn dit geld in je woning te investeren. Tevens zijn de inkomsten van zonnepanelen erg goed te voorspellen. Het levert dus niet alleen een hoog rendement, het is ook een erg stabiel en voorspelbaar rendement. Iets wat met bijvoorbeeld aandelen niet het geval is. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kan een duurzaamheidslening uitkomst bieden. Dit soort leningen hebben een aantrekkelijke rente. Het rendement dat je haalt op de zonnepanelen investering is hoger dan de rente die je betaalt, daarmee is dit een interessant alternatief om te overwegen.

2. Verhoging van de woningwaarde

Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg en de Universiteit van Maastricht blijkt dat woningen met een energielabel A, tot wel tien procent meer op leveren bij verkoop dan vergelijkbare woningen met label G. Daarnaast blijkt ook dat energiezuinige woningen sneller verkocht worden. Kortom, de aanschaf van zonnepanelen is niet alleen gunstig vanwege de lagere energierekening die het met zich meebrengt, maar ook voor je woningwaarde. Dubbel rendement dus!

3. Direct minder afhankelijk van het energiebedrijf

Afhankelijk van je stroomverbruik en je beschikbare dakoppervlak, kan je met zonnepanelen vaak al gauw 50% tot 100% van je stroomverbruik dekken. Hiermee maak je jezelf minder afhankelijk van het energiebedrijf en wek je bovendien je eigen schone zonnestroom op in plaats van de grijze stroom van de fossiele energiebedrijven.

Waarom je zou kunnen wachten met zonnepanelen kopen

Sommige mensen denken dat het beter is om nog te wachten met het kopen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat over een paar jaar de zonnepanelen dubbel zo efficiënt zijn of een stuk goedkoper zijn geworden. In hoeverre lijken deze gedachten reëel? Hieronder gaan we daar wat dieper op in.

1. Je verwacht sterk dalende prijzen voor zonnepanelen

Zonnepanelen prijs dalingVeel mensen twijfelen of ze niet een paar jaar moeten wachten met het kopen van  zonnepanelen omdat de panelen dan bijvoorbeeld veel goedkoper zijn of veel efficiënter energie opwekken. Als we kijken naar de afgelopen 5 jaar, dan is de prijs van zonnepanelen met ruim 50% gedaald. Uit onderzoek van de stichting Monitoring Zonnestroom blijkt dat het grootste deel van deze daling tussen 2011 en 2013 plaats vond . Sindsdien is de prijs maar langzaam gedaald. Ook de prijs van omvormers daalde maar heel licht (-0,3%) sinds hun laatste inventarisatie. Daarnaast zijn de installatiekosten in de vorm van arbeid ook een flink onderdeel van de offerteprijs. Die kosten zullen niet dalen. Kortom, het idee om 2 jaar te wachten met zonnepanelen kopen omdat ze dan 2x zo goedkoop zijn lijkt niet heel realistisch.

2. Je verwacht een snelle verhoging van het rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen efficiency dalingEn hoe zit het dan met de toename in de efficiëntie van zonnepanelen? In tegenstelling tot Moore’s law bij computers (die zegt dat het aantal transistors in een processor verdubbelt door de technologische vooruitgang elke twee jaar) is de stijging in efficiëntie van zonnepanelen een stuk lager (zo’n 0,3% per jaar). Het plaatje aan de linkerkant laat de efficiency toename zien van verschillende typen zonnepanelen. De blauwe lijnen zijn zonnepanelen die in de residentiële sector vaak worden gebruikt. Je ziet duidelijk dat de efficiency gestaag toeneemt. Kortom, wachten met het kopen van zonnepanelen omdat de efficiency in een paar jaar tijd fors is toegenomen lijkt niet heel realistisch.

3. Je gaat verhuizen

Indien je plannen hebt om te gaan verhuizen binnen een periode van 5 jaar, dan kan je je afvragen of het handig is om een investering te doen in zonnepanelen. Je verdient deze immers niet direct terug. Wat we echter zien is dat het nemen van energiebesparende maatregelen of zonnepanelen steeds meer tot uiting komt in de woningwaarde. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat zo’n 45% van de woningeigenaren die gaan verhuizen een huis met zonnepanelen even of zelfs interessanter te vinden. Als je nu panelen koopt en binnen een paar jaar verhuisd, is het dus niet direct weggegooid geld. Nota bene heb je met 4 jaar al de helft van de installatie terug verdiend.

Zonnepanelen als dakbedekking (1600x600)

Zonnepanelen als dakbedekking

4. Je vindt de huidige zonnepanelen niet mooi

Er zijn veel mensen die geen zonnepanelen willen om esthetische redenen; “ze zijn gewoon lelijk” is iets wat we wel vaker horen. Gelukkig voor deze mensen zijn er op dat vlak wel veel ontwikkelingen: de zonnepanelen fabrikanten krijgen steeds meer oog voor het esthetische aspect. Zo zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Ook zijn er zonnepanelen die in het dak worden geïntegreerd.

Moet ik nu meteen zonnepanelen kopen?

Uiteindelijk is het aan jou om de keus te maken welke argumenten het zwaarst wegen. In ieder geval kunnen we rustig stellen dat het kopen van zonnepanelen op dit moment niet snel iets is waar je later spijt van zult krijgen. Je kan uiteraard een jaartje wachten, maar de kans dat dat zich uitbetaalt achten we klein. Je betaalt namelijk een vol jaar energiekosten die je niet hebt als je de zonnepanelen nu koopt. Die elektriciteitskosten wegen vaak niet op tegen de lichte prijsdaling van de panelen elk jaar. Conclusie: je investeert in panelen tegen een rendement wat je niet snel op de bank of beurs behaalt, het verhoogt de woningwaarde en misschien wel het belangrijkste: je gaat onafhankelijk van het energiebedrijf je eigen schone stroom opwekken.

Benieuwd naar hoeveel jij kan opwekken met zonnepanelen? Doe nu de HuisScan.

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter