PVT-systeem: slim energie en warmte combineren

Geschatte leestijd: 3 minuten
PVT panelen

Heb je een klein dak, en wil je zonnepanelen én zonnecollectoren? Het kan door middel van een PVT-systeem. Hierdoor kan jij besparen op gas en elektriciteit tegelijk! Een PVT-systeem levert elektriciteit en warmte. Het is in feite een zonnepaneel bovenop een zonnecollector. Het zonnepaneel zorgt voor de elektriciteit en de zonnecollector zorgt voor de warmte. Een voordeel hiervan is dat er veel ruimte wordt bespaard op je dak en hiermee verhoog je de opbrengst per m2 op je dak dat je beschikbaar hebt! Zonnepanelen presteren namelijk een stuk beter als ze niet te warm zijn. De totale efficiëntie van een PVT-systeem ligt zo’n 40 procent hoger dan een standaard paneel.

Twee soorten PVT-systemen

Er zijn twee soorten PVT-systemen. Namelijk PVT panelen en PVT collectoren. Het verschil hierin zit hem in de focus op warmte of elektriciteit. PVT panelen zijn zonnepanelen met daarachter een absorbeerplaat met koperen leidingen die de warmte opneemt van de zon. Met deze warmte wordt de vloeistof in de leidingen opgewarmd en deze vloeistof zorgt ervoor dat het water in het voorraadvat wordt verwarmd. Het voorraadvat zorgt er dus voor dat jouw tapwater wordt verwarmd, deze is aangesloten tussen het PVT paneel en de Cv-ketel. Bij PVT panelen ligt de nadruk dus vooral op elektriciteitsproductie.

Een PVT collector heeft een geïsoleerde beglazing om het paneel heen. Hierdoor krijg je een hogere opbrengst aan warmte. Dit zorgt er wel voor dat het systeem een stuk warmer wordt en hierdoor neemt het rendement van de elektriciteit juist af.

PVT collectoren zijn dus geschikt voor huishoudens met een groot warmtegebruik. PVT panelen zijn geschikt voor huishoudens met een hoge elektriciteitsvraag of in combinatie met een warmtepomp.

Als je een PVT-systeem wilt aanschaffen moet je dus een keuze maken tussen PVT collectoren of panelen. Overleg daarom met je installateur wat de beste optie is voor jouw huis.

Waarom een PVT systeem nemen?

Een PVT-systeem is vooral aan te raden wanneer je weinig dakoppervlak hebt en dus veel energie per vierkante meter wilt opwekken. Een PVT-systeem is zeer geschikt voor gezinnen die in de zomer behoefte hebben aan warm water. In de zomer kunnen de panelen namelijk heel warm worden, waardoor ze minder elektriciteit opwekken. Het PVT-systeem gebruikt het water dat door het paneel loopt om het paneel af te koelen, hierdoor leveren de panelen meer elektriciteit. Tot slot is het goed om een zolder te hebben om het voorraadvat te plaatsen, deze variëren tussen de 80 en 300 liter. Het voorraadvat moet namelijk zo dicht mogelijk bij de panelen staan.

Nadelen van een PVT-systeem

PVT systemen zijn een vrij nieuwe techniek. Het is dan ook een techniek die nog veel ontwikkelingen doormaakt maar veel potentie heeft en op dit moment al een interessante investering is in sommige omstandigheden. Een PVT systeem is echter wel een vrij dure investering ten opzichte van normale zonnepanelen.

Wat levert een PVT systeem op?

Een PVT-systeem levert warmte en elektriciteit. Dit betekent dat je gaat besparen op jouw gas- en elektriciteitsrekening. De besparing die een PVT-systeem oplevert is natuurlijk per huis anders en hangt af van welk systeem je kiest. Gemiddeld kun je al met één PVT paneel 120 m3 gas besparen en door het koelen van het paneel levert deze 10 tot 15 procent meer elektriciteit dan een monokristallijn zonnepaneel!

Wat zijn de kosten?

De prijs van een PVT-systeem varieert natuurlijk per merk en type paneel/collector. Een paneel kost ongeveer 900 euro. Voor een gemiddeld gezin moet je voor het gehele systeem denken aan 8.000 tot 16.000 euro. De levensduur van de PVT panelen is zo’n 30 jaar. Dit zorgt ervoor dat de panelen goed terug te verdienen zijn.

Als je zelf duurzame energie wilt opwekken, kun je ook dit jaar weer een subsidie aanvragen. Deze subsidie geldt voor warmtepompen, biomassaketels en zonneboilers. PVT-systemen vallen hierbij onder de zonneboilers. Hiermee wordt een PVT-systeem nog voordeliger.

PVT-systeem kopen?

Wil je een PVT-systeem aanschaffen of ben je benieuwd of een PVT-systeem de juiste oplossing voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Het is wel goed om te weten dat er nog vrijwel geen installateurs zijn die de PVT systemen installeren.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter