Reactie: Goedkope zonnepanelen (Radar uitzending 9 nov 2015)

Geschatte leestijd: 2 minuten
Wildgroei installateurs(1600x600)

Op 9 november 2015, werd aandacht besteed in het programma Radar aan zonnepanelen. De markt voor zonnepanelen kenmerkt zich door een wildgroei aan installateurs en leveranciers. Dit gaat gepaard met flinke problemen. In deze blog een korte samenvatting van de punten die door het programma aan het licht werden gebracht.

Wildgroei aan installateurs van zonnepanelen

De markt van installateurs van zonnepanelen is fors gegroeid. Van een paar honderd bedrijven enkele jaren geleden, noemen nu zo’n 1.600 bedrijven in Nederland zich installateur van zonnepanelen. Dit is een gigantische toename. In deze vleugelvlucht zitten veel cowboys verborgen die graag willen meeliften op de groei. Noem het handige ondernemers, noem ze cowboys. In deze blog een paar tips om deze cowboys te vermijden.

De grote toename aan het aantal zonnepanelen installateurs zorgt voor een enorme concurrentie in de Nederlandse markt. Gevolg: de markt ontwikkelde zich naar een heuse vechtmarkt die vooral door de laagste prijzen wordt gedreven. Dat werkt kwaliteit van de installaties niet in de hand. Zonnepanelen zijn een technisch ingewikkeld product is. Ze zijn lastig van elkaar te onderscheiden en daarnaast hebben niet veel mensen eerder een zonnepaneel gekocht. Dat maakt dat het aanschaffen van een goede installatie best een lastige klus kan zijn, waar men niet op eerdere ervaringen kan rusten. Dat biedt voor de goudzoekers een kans slechte producten te verkopen. Ze maken misbruik van de onwetendheid bij huiseigenaren.

Bij GreenHome helpen wij huiseigenaren inzicht te geven in belangrijke aspecten waar zij op moeten letten in de aanschaf van panelen. Dat doen wij overigens niet alleen. Wij vragen ervaren experts mee te denken en hun kennis op ons platform te delen.

Een paar tips:

  1. Vraag door als bedrijven over garanties beginnen. Wat betekent die garantie en wie dekt de garantie? Een garantie die niet door een solide partij wordt gedekt is niet veel waard. Zeker niet als het over een termijn van 10 jaar gaat. Doe zelf dus wat research op het internet. Garanties voor consumenten in bijvoorbeeld een land als China kan je op je buik schrijven.
  2. Als een installateur zegt dat het niet uitmaakt wat voor paneel het precies is (fabrikant en type) of waar het vandaan komt (land van origine), wees dan op je hoede. Uiteraard zit er wel verschil tussen panelen en de fabrikanten er van. Lees meer over prestaties van panelen.
  3. De kwaliteit van de installatie wordt deels door de materialen bepaald, maar ook voor een belangrijk deel bepaald door de installateur. Kies daarom zorgvuldig je installateur. Op GreenHome helpen wij mensen bij het vinden van goede installateurs. Bekijk hier betrouwbare lokale en regionale partijen die wij hebben geselecteerd.
  4. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zonnepanelen blijven een schitterend product en als u overweegt zonnepanelen te kopen moet u zich zeker niet laten tegenhouden door hetgeen hierboven geschreven. Maar let goed op tijdens het aanschaf proces. Wilt u iemand hebben die meekijkt? Neem dan contact met ons op.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter