Regeerakkoord “Nederland wordt duurzaam”

Geschatte leestijd: 4 minuten
Regeerakkoord

Dat is wat de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord heeft geschreven. Een messcherpe uitspraak waarvan de vraag is in hoeverre dit wordt waargemaakt. Er komt een nationaal Klimaat- en energieakkoord. Als uitgangspunt geldt de doelstelling van 49% reductie in 2030. We gaan het daarmee als Nederlanders iets beter doen dan de doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs (40%).

Op dit moment is Nederland in Europa een van de slechts presterende landen op het gebied van duurzaamheid. Daar moet dus verandering in gaan komen. Vooral woningen moeten energiezuiniger gemaakt worden. Gaat daar met deze nieuwe regering verandering in komen? Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? Komen er subsidies beschikbaar of worden energie besparingsmaatregelen financieel interessanter? We nemen het regeerakkoord onder de loep en lichten de belangrijkste onderwerpen op het gebied van wonen er voor je uit.

Nieuwbouw aardgasvrij

Aan het eind van de regeerperiode in 2021 zullen nieuwe huizen en andere nieuwe gebouwen niet meer op gas verwarmd worden. Het doel is om in 2021 per jaar 50.000 nieuwbouwwoningen aardgasvrij op te leveren.

De energieprestatie-eisen (EPC) voor nieuwbouw zal daarom nog strenger worden. De meeste nieuwe gebouwen hebben nog nauwelijks energie nodig om te verwarmen. En er moet een alternatief zijn voor gasgestookte cv-ketels.

Huidige woningen

De nieuwe regering wil per jaar 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij maken. Het is alleen onduidelijk wie er voor de kosten gaat opdraaien. In het regeerakkoord is namelijk geen budget opgenomen om dit te kunnen financieren.

Huiseigenaren kunnen nu al gebruik maken van financieringsconstructies zoals extra hypotheekruimte en een energiebespaarlening. Met deze constructies behaal je een iets lager rendement maar is de investering mooi verspreid. De nieuwe regering gaat banken en pensioenfondsen stimuleren speciale leningen beschikbaar te stellen. Door de energiebesparing te gebruiken voor rente en aflossing kan je deze leningen op lange termijn afbetalen.

Huiseigenaren moeten zelf aan de slag gaan om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

 

Huurwoningen

Woningbouwcorporaties die investeren in verduurzaming van de huurwoningen krijgen daar een vergoeding voor. Het nieuwe kabinet reserveert hier 100 miljoen euro per jaar voor. Dat is ongeveer €40 per huurwoning. De nieuwe regering stimuleert corporaties daarmee niet erg veel om huurwoningen te verduurzamen.

Isoleren wordt ietsje duurder met dit regeerakkoord

Het lage BTW tarief gaat van 6% naar 9%. Dit betekent dat voor het toepassen van isolatiemaatregelen de belasting op arbeid omhoog gaat. Op dit moment is er een verlaagd tarief ingesteld waardoor je niet 21% maar 6% belasting op arbeid betaalt. Dit wordt dus iets minder gunstig.

Elektrisch rijden

In 2030 mogen nieuwe auto’s geen fijnstoffen en CO2 meer uitstoten. Dit betekent dat er vanaf dat moment alleen nog auto’s mogen rijden die waterstof of elektriciteit als brandstof gebruiken. De bpm-belasting op auto’s wordt daar ook op aangepast en zal dus elektrisch rijden bevoordelen. Auto’s die op fossiele brandstoffen rijden worden daarmee minder aantrekkelijk. Op korte termijn zal je als huiseigenaar nog niet merken wat het effect hiervan is. Het is wel interessant om vanaf nu te kijken naar de ontwikkeling van elektriciteitsopslag en -opwekking thuis. Dan kan je later mooi die elektrische auto energieneutraal laten rijden.

Prijs gas en elektriciteit

De belasting op elektriciteit en gas verandert. De energiebelasting op gas wordt €0,03 duurder. Op dit moment is dat een bedrag van €0,25 per m3 gas. De belasting op elektriciteit gaat met €0,0075 (driekwart cent) naar beneden. De energiebelasting op elektriciteit is nu vastgesteld op €0,1013 per kWh. Je gaat dus binnenkort €0,22 per m3 gas en €0,0938 per kWh betalen aan energiebelasting. Hiermee komt de gemiddelde gasprijs uit op €0,63 per m3 en de elektriciteitsprijs op €0,19 per kWh

Gasverbruik wordt minder aantrekkelijk en het elektriciteitsverbruik wordt interessanter. De transitie van gas naar elektrisch verwarmen wordt daarmee gestimuleerd.

 

Minder belastingvermindering op energie

De belastingvermindering in de energiebelasting wordt verlaagt met €51 per jaar. Nu ontvang je per jaar een compensatie van €308 voor het energieverbruik. Gratis energie om in een basisbehoefte te voorzien. Dit gaat in de komende regeerperiode naar een bedrag van €257. Je bent dus per jaar €51 meer kwijt aan energie, ongeacht het energieverbruik.

Per jaar betaal €51 extra op je energierekening. Voor gas betaal je 5% meer en elektriciteit 4% minder geld volgens dit regeerakkoord.

 

Salderingsregeling

Voor de salderingsregeling is in het regeerakkoord een budget van ruim 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de jaren na 2020. Dit betekent dat er een alternatief komt op de huidige regeling voor huizenbezitters. Helaas is het wel zo dat dit een versobering is van het huidige budget voor de salderingsregeling. Wanneer de huidige salderingsregeling behouden wordt gaan de kosten voor de overheid flink omhoog. In de jaren na 2020 wordt de grens van 200 miljoen euro per jaar ruim gepasseerd.

Energie Coöperaties

Er komt een aparte regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden makkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun omgeving. De postcoderoosregeling, waarbij je alleen in je eigen en nabijgelegen postcodegebied mag investeren, wordt daarmee wellicht afgeschaft of versoepeld.

Energie besparen loont nog meer dan ooit!

Het is jammer dat investeren in zonnepanelen niet extra gestimuleerd wordt door een concreet vervolg op de salderingsregeling na 2020. Daartegenover staat de gunstige 21% BTW aftrek voor woningeigenaren die wel actief blijft. Samen met het hoge financiële rendement is het daarom ook niet zo gek is dat er niet iets voor de salderingsregeling in de plaatst komt. Met de opkomst van de elektrische auto, en daarmee ook energieopslag technieken, moet het in de toekomst niet moeilijk zijn om elektriciteit op te slaan en te gebruiken wanneer jou dat uitkomt.

Elektrisch verwarmen wordt nog interessanter!

Het nieuwe regeerakkoord stimuleert huiseigenaren om minder energie te verbruiken. De verlaging van de belastingvermindering op energie, compenseert jouw energieverbruik minder dan voorheen. Daarnaast stimuleert de overheid het overschakelen van gas op elektriciteit. De gasprijs gaat met 5% omhoog en elektriciteit wordt 4% goedkoper. Investeren in zonneboilers, warmtepompen en infraroodverwarming is daarmee een stuk interessanter geworden.

Meer weten over zonneboilers, warmtepompen of infrarood verwarming?

Lees hier meer over warmtepompen
Lees hier meer over Infrarood panelen
Lees hier meer over zonneboilers

Ga nu isoleren!

Ook isolatiemaatregelen worden een stuk interessanter als straks de gasprijs omhoog gaat. Idealiter investeer je in isolatiemaatregelen en maak je nog gebruik van de 6% btw op arbeidskosten. Op die manier maak je optimaal gebruik van het nieuwe regeerakkoord.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter