Salderingsregeling zonnepanelen na 2020

Geschatte leestijd: 5 minuten
salderingsregeling na 2020

Update September 2017: Er gaan veel geruchten over de verlenging van de salerderingsregeling tot 2023. Tot nu toe is er nog niets definitiefs besloten en loopt de salderingsregeling door tot 2020.

Wie zonnepanelen gaat kopen, of deze al op het dak heeft liggen, krijgt te maken met de zogeheten salderingsregeling. Maar wat is dat salderen en wat is het voordeel daarvan? Waarom is de salderingsregeling zo belangrijk voor de opwekking van duurzame energie? In dit artikel vindt je antwoord op deze vragen en lees je wat de toekomstplannen zijn voor de salderingsregeling.

Wat is salderen?

Op het moment dat je stroom opwekt maar thuis niet direct verbruikt, dan lever je elektriciteit aan het net. Deze teruglevering van elektriciteit wordt weggestreept tegen de elektriciteit die je op een ander moment weer afneemt van het net. Salderen is in een administratieve handeling waardoor je aan het einde van het jaar de energieleverancier betaalt voor het nettogebruik van elektriciteit. De regeling geldt tot 2020 waarna het nog niet zeker is wat er dan gebeurt. De overheid maakt op dit moment plannen om de salderingsregeling in de toekomst anders te regelen en versoberen. Dit artikel informeert je over de toekomstige plannen van de regering om de salderingsregeling aan te passen en wat dit betekent voor mensen met zonnepanelen.

De toekomst van salderen

Voordat we vooruit blikken, even kort iets meer uitleg bij het begrip salderen. Als we inzoomen op een normale zonnige dag dan verbruik je in de ochtend en avond meer elektriciteit, terwijl je overdag meer elektriciteit opwekt. Gedurende de dag zijn er dus momenten dat je elektriciteit verbruikt van het net en momenten dat je energie opwekt en terug levert aan het net. Je schakelt tussen afnemen en produceren zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Er wordt bij je jaarlijkse eindafrekening gekeken wat er is verbruikt en wat er is opgewekt. Wanneer je jaarlijks bijvoorbeeld 4.000 kWh aan elektriciteit afneemt van het net, en 2.500 kWh met je zonnepanelen opwekt, betaal je voor 1.500 kWh aan elektriciteit. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je elektriciteit verbruikt en opwekt. Als je aan het einde van het jaar minder stroom opwekt via panelen dan dat je afneemt, is een energieleverancier wettelijk verplicht de stroom die je terug levert te verrekenen met de stroom die je afneemt. Als je jaarlijks meer elektriciteit levert dan dat je afneemt van het elektriciteitsnet dan is de energieleverancier niet verplicht jou hetzelfde tarief te betalen per kWh als wat je normaal gesproken betaalt per kWh. De bedragen en voorwaarden hiervoor verschillen per energieleverancier.

Versobering salderingsregeling

Klinkt goed die salderingsregeling. En dat is het ook. Het heeft voor een flinke groei gezorgd van het aantal zonnepanelen installaties bij particulieren. Helaas kost het de overheid veel geld om deze regeling door te zetten. Net als met benzine is een groot deel van de prijs die je betaalt per kWh voor de overheid. Iedereen met zonnepanelen maakt gebruik van de salderingsregeling en daardoor ontvangt de overheid minder energiebelasting. Daarnaast moet er voor het terugleveren van energie extra investeringen in het elektriciteitsnet gedaan worden. Het is namelijk ooit bedoeld en gebouwd voor eenrichtingsverkeer van de elektriciteitscentrale naar de woningen. Nu gaat het steeds meer op en neer: tweerichtingsverkeer.

Het belangrijkste argument van minister Kamp is dat particulieren met zonnepanelen minder belasting betalen. Volgens minister Kamp komt het belastingvoordeel voor deze groep particulieren neer op 77 miljoen euro per jaar en wordt dit gefinancierd door mensen zonder zonnepanelen. Je kan je afvragen wat daar mis mee is (vragen wij ons ook af), maar Den Haag denkt er anders over. De huidige salderingsregeling blijft in elk geval tot 2020 in deze vorm van kracht.

Salderen na 2020

Minister Kamp heeft, op verzoek van Holland Solar (de branchevereniging van Nederlandse experts in zonne-energie), een uitspraak gedaan in de Tweede Kamer over de toekomst van het salderen. Salderen is in ieder geval tot 2020 mogelijk. Daarna zal er volgens de minister een goede overgangsregeling komen. De nieuwe regeling zal vanaf 2017 ontwikkeld worden en in 2020 ingaan. Het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk moeten zijn na 2020.

Het onlangs verschenen rapport ‘De effecten van en oplossingen voor aanpassingen van de salderingsregeling op NOM-woningen in 2020’ laat twee opties zien die een nieuwe regeling kunnen worden. In optie 1 wordt het salderen volledig afgeschaft. Je betaalt het volledige bedrag van € 0,22 per kWh voor de afgenomen energie en krijgt voor de zelf opgewekte elektriciteit de netto marktprijs van ca. € 0.06 per kWh. Variant 2 is een iets gunstigere variant waarin je een extra vergoeding van € 0,075 bovenop de marktprijs ontvangt.

Zonnepanelen kopen nog aantrekkelijk met nieuwe salderingsregeling?

Ok, het salderen wordt dus misschien versoberd of afgeschaft. Wat betekent dat voor jou?  Is het dan nog interessant en/of verstandig om nu zonnepanelen te kopen.

1. Batterijen (of auto’s) kunnen uitkomst bieden

Nu is het zo dat je de elektriciteit die je opwekt en niet direct zelf verbruikt, teruglevert aan het net. Daar krijg je in de toekomst dus misschien niet meer dezelfde ‘vergoeding’ voor als die je nu ook betaalt voor elk kWh dat je van het net afneemt. Maar er is hoop…. de ontwikkeling van batterijen waarin je energie kan opslaan die je zelf hebt opgewekt gaat hard. Het bekende voorbeeld is de PowerWall van Tesla. Dit is een thuis-batterij die gebruik maakt van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen om je woning in de avond van stroom te voorzien. Op die manier hoef je dus niet terug te leveren aan het net voor een (te) lage vergoeding. Je verbruikt deze stroom gewoon zelf op een moment dat je het nodig hebt. Elektrische auto’s kunnen ook als een krachtige batterij functioneren. In de wijk Lombok in Utrecht loopt nu een test waarbij elektrische auto’s als buffer worden gebruikt om energie op te slaan die in de wijk wordt opgewekt via zonnepanelen.

2. Een alternatief – houd je (oude) analoge meter

Een andere optie om eigenlijk te kunnen blijven salderen, is dat je jouw oude (analoge) meter aanhoudt i.p.v. de slimme meter. Een ouderwetse draaischijfmeter draait gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Wanneer je een analoge meter hebt weet de netbeheerder niet exact of en wanneer er elektriciteit wordt teruggeleverd en later weer verbruikt wordt. De verwachting is dat deze meters voor 2020 alsnog vervangen zullen worden en er dus op deze manier niet meer automatisch gesaldeerd kan worden.

3. De salderingsregeling blijft vermoedelijk gunstig zodat zonnepanelen zich binnen 7 jaar terugverdienen

Ondanks dat na 2020, de salderingsregeling, waarschijnlijk wat versobert wordt, zal deze naar ons idee gunstig blijven. Waarom? We lopen in Nederland zwaar achter op duurzaamheidsgebied. De doelstellingen die we onszelf hebben gesteld voor na 2020 gaan we met het huidige tempo simpelweg niet halen. Tegelijkertijd zie je een gigantische toename in de belangstelling en aanschaf van zonnepanelen. Het zou onlogisch zijn als de minister ineens besluit de salderingsregeling onaantrekkelijk te maken met als gevolg dat veel mensen wachten met het kopen van zonnepanelen.

4. Niets doen kost ook geld

Het klinkt misschien gek, maar een jaartje wachten met de aankoop kost ook geld. In dat jaar betaal je namelijk wederom een flinke som geld aan de energiemaatschappij. Geld wat je had bespaart als je panelen had genomen. De saldering gaat niet voor 2020 veranderen, dus je kan beter nu tot aanschaf overgaan en zo lang mogelijk genieten van de huidige regeling. De helft van de investering heb je al terug tegen de tijd dat de regeling aangepast wordt.

Conclusie

Al met al lijkt het er op dat we na 2020 niet meer exact dezelfde salderingsregeling hebben als nu. Voor de elektriciteit die je terug levert aan het net zal je zeer waarschijnlijk een iets lagere vergoeding krijgen dan voor de elektriciteit die je afneemt. Toch hoeft dit niet te betekenen dat zonnepanelen daarmee niet meer interessant zijn. Wellicht dat de terugverdientijd met 1 of 2 jaar toeneemt. Zonnepanelen blijven altijd een veel rendabelere investering dan dat je jouw geld nu op de bank laat staan tegen 0,8% rente. Bovendien hebben zonnepanelen ook een positieve impact op de woningwaarde en ben je met zonnepanelen minder afhankelijk van de energieleverancier en heb je minder last van stijgende energieprijzen.

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

3 reacties

 • Reageren
  Hein Mulder
  21 december 2016 at 21:39

  Dank je. Een helder stuk!

 • Reageren
  Peter Smit
  12 november 2017 at 12:32

  U noemt 3 opties: 1) batterijen toevoegen. Hoe duur is dat? Welke installateurs leveren dat? Hoeveel ruimte neemt dat in huis in beslag? Moet dat dicht bij de elektriciteits-meter of dicht bij de panelen?
  2) oud type meter behouden. In mijn geval niet meer mogelijk.
  3) vertrouwen op een goede nieuwe regeling. Vertrouwt u een overheid die het liefste bezuinigt?
  Is er ook een vierde optie: een energiebedrijf zoeken dat een goede teruglever-prijs biedt. Is er al een bedrijf dat zich vast legt op tarieven na 2020? Kunt u een overzicht noemen of er zelf een maken van de energiebedrijven in dit opzicht?

  • Reageren
   Theodoor
   23 november 2017 at 11:32

   Hallo meneer Smit,

   Een batterij is op dit moment nog erg duur. De verwachting is dat dit in de loop van de jaren sterk zal gaan dalen. ABB heeft bijvoorbeeld een omvormer in combinatie met 2 kWh opslag voor een prijs van 7,500 (excl. BTW). Dat is behoorlijk duur nog. Wat de prijs zal zijn na 2020 is onduidelijk.

   Wat de overheid gaat doen is erg onduidelijk. Voor de jaren 2020 tot 2023 zal er een alternatief komen op basis van de regeling die er nu bestaat. De vorm waarin ze dit aanbieden blijft wel bestaan.

   De vierde optie zoals u zegt is inderdaad de meest hoopvolle. Slim uitwisselen van energie via netbeheerders, energieleverancier en de directe omgeving maakt de kans op goede terugleverprijzen mogelijk. Vooral netbeheerders vinden het fijn dat energie lokaal wordt opgewekt en gedeeld. Dit scheelt veel kabels die lange afstanden moeten overbruggen om stroom te distributeren. Als u bijvoorbeeld niet thuis bent u wekt energie op met zonnepanelen. Dan kan een bedrijf in uw buurt de hele dag uw stroom afnemen. Dat is dan een optimale manier van energie uitwisselen zonder dat er elektriciteit uit een verre bron moet komen. In de toekomst zullen we dus vooral dit soort oplossingen gaan zien die beloont worden.

  Laat een reactie achter