Slimme thermostaat kopen

Geschatte leestijd: 4 minuten
Slimme Thermostaat

Steeds meer Nederlanders hebben een Toon of Nest in huis hangen of denken er over na een slimme thermostaat te kopen. Maar wat is er nou eigenlijk slim aan die thermostaat? En waarom zou je zo’n slimme thermostaat willen hebben? In dit artikel leggen we je uit wat een slimme thermostaat is, wat de voordelen zijn en geven we je 7 tips waar je op kan letten bij de aanschaf.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat houdt bij het verwarmen van de woning rekening met jouw gedrag. Het prettige aan een slimme thermostaat is dat je, in tegenstelling tot ouderwetse thermostaten, niet meer zelf de klok hoeft te programmeren. Je kunt eenvoudig de verwarming op afstand bedienen met een tablet of smartphone. Sommige slimme thermostaten geven je ook inzicht in je energieverbruik, bijvoorbeeld of je veel of weinig gas verbruikt ten opzichte van andere vergelijkbare huishoudens. Doordat een slimme thermostaat het opwarmen van het huis automatisch inregelt, en daarbij leert van jouw gedrag, kan je uiteindelijk fors besparen op je stookkosten. Dit kan oplopen tot een besparing van 20% op je stookkosten. Daarbij geldt natuurlijk wel dat als je al zuinig en bewust stookt je een dergelijke besparing niet zal halen. Gemiddeld genomen is een besparing van 10-15% op je gasverbruik realistischer om vanuit te gaan. 

De voordelen van een slimme thermostaat

 • Besparen op je energierekening
  We zijn en blijven Nederlanders, geld besparen is altijd fijn! Een slimme thermostaat kost vaak tussen de 200-300 euro (let op: bij sommige energiemaatschappijen krijg je er eentje gratis bij een meerjarig contract). Uitgaande van een besparing van 10% op je stookkosten, heb je voor een gemiddelde woning dit in een jaar of 3 terugverdiend. Kortom, een slimme investering!
 • Gemak
  Het handige aan een slimme thermostaat is dat je zelf minder hoeft na te denken. Ben je vergeten de verwarming lager te zetten als je weg gaat? Geen probleem, je kan eenvoudig je verwarming op afstand bedienen. Sommige thermostaten weten bovendien of basis van bewegingssensors of via je mobiele telefoon of je thuis bent en passen op basis daarvan de verwarming aan. Ook zijn er thermostaten die het mogelijk maken om kamers los van elkaar te verwarmen. Dan heb je wel iets meer regeling nodig in huis, maar dan kan je wel extra veel besparen. Natuurlijk helemaal top als je dit via een app kunt doen!
 • Inzicht in je energieverbruik
  Sommige slimme thermostaten hebben sensoren die aan je energiemeter worden verbonden. De sensoren registreren het energieverbruik en sturen dit door naar de app van je slimme thermostaat. Zo heb je direct inzicht in je energieverbruik. Een app als de Toon coach geeft je bovendien tips hoe je jouw energieverbruik verder kan verlagen.

Tips voor het aanschaffen van een slimme thermostaat

Nieuwsgierig en enthousiast geworden over een slimme thermostaat? Wanneer je op zoek gaat naar een slimme thermostaat voor jouw huis, let dan op de volgende zaken:

 1. Zelflerend gebruikerspatroon
  Een zelf programmerende thermostaat ‘leert’ op welke tijden je er niet bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. Als je een regelmatig dag/nacht ritme hebt is dit erg handig.
 2. Kan je de thermostaat bedienen met je smartphone?
  Geen regelmatig ritme van thuiskomen en vertrekken? Dan is het erg makkelijk als je zelf via de app handmatig de thermostaat aan en uit kan zetten.
 3. Aanwezigheidsdetectie
  Check of de slimme thermostaat via bewegingssensors of via je mobieltje kan waarnemen of je thuis bent. Als geconstateerd wordt dat je niet thuis bent wordt automatisch de verwarming uitgeschakeld. Nuttig als je vaak vergeet om de verwarming uit te zetten als je weggaat. Maar let op: als je in een hoek zit waar de sensor je niet opmerkt kan het wel eens koud worden.
 4. Regeling per kamer
  Wil je kamers in huis los van elkaar verwarmen? Dan is het handig te kiezen voor een thermostaat met regeling per kamer. Dit vereist wel dat de kranen op de radiatoren worden vervangen door speciale thermostaatkranen.
 5. Inzicht in verbruik
  Sommige thermostaten kunnen je ook inzicht geven in je energieverbruik. Dat is leuk, omdat je direct kan zien wat het effect is van bijvoorbeeld het isoleren van je vloer of dak. Uit ervaring weten we dat het daadwerkelijk zien dalen van de energierekening aanstekelijk werkt om het verbruik nog verder te doen dalen.
 6. Zelflerend opwarmen
  Slimme thermostaten met een zelflerende functie onthouden hoe snel de kamer opwarmt. Ze houden bij hoeveel tijd het kost om de kamer op te warmen tot een bepaalde temperatuur. Op die manier berekenen ze wanneer ze aan moeten om de volgende dag de woning op het gewenste tijdstip op de juiste temperatuur te krijgen. De thermostaat houdt ook rekening met het seizoen. Ook houden dit soort thermostaten er rekening mee hoe lang het nog warm blijft nadat de verwarming uit is gegaan. Zo bepaalt de thermostaat zelf wanneer hij moet afschakelen.
 7. Modulerend stoken
  Traditioneel gezien werken thermostaten en cv-ketels op basis van de aan/uit regeling. Hierbij laat de thermostaat de ketel branden totdat de kamer op de juiste temperatuur is. Vervolgens schakelt de ketel steeds uit en weer aan als het nodig is. Hierdoor krijg je niet alleen temperatuurschommelingen, ook is het minder zuinig. Vergelijk het maar met cruise control rijden, dat is ook zuiniger dan continu gas geven en gas loslaten. Met een modulerende thermostaat brandt de ketel op verschillende standen, wat zuiniger en comfortabel is omdat je minder temperatuurschommelingen hebt. Vraag de installerende partij of de slimme thermostaat  het Opentherm protocol ondersteunt. De Nest kan dit bijvoorbeeld niet en dat betekent dat de besparing ook lager uit zal vallen. Let daar dus op.

Belangrijk: vergeet niet het belang van goede isolatie

De slimme thermostaat vinden wij een hele gave en relevante ‘gadget’. Als je graag wilt besparen op je stookkosten is het een slimme investering. Vergeet echter niet te kijken naar andere manieren om je gasverbruik te verlagen. Wil je het goed aanpakken dan is het slim om eerst de warmtevraag van de woning naar beneden te brengen. Bijvoorbeeld door je dak, vloer of spouwmuur te isoleren. Of door je woning te voorzien van HR(+++) glas of triple glas. Dit levert je niet alleen jaar in jaar uit aanzienlijke besparingen op, ook zorgt het voor een forse toename in het wooncomfort. Eigenlijk ga je daarna pas met een slimme thermostaat de resterende warmtevraag goed inregelen.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter