Soorten zonnepanelen – de verschillen

Geschatte leestijd: 2 minuten
Zonnepanelen

Ben je aan het kijken of zonnepanelen wat voor jou zijn? Dan vliegen de termen je vaak om de oren: monokristallijn, dunne film, omvormers, wattpiek en ga zo maar door. Een hoop informatie om te verwerken. Daarom zetten we in deze blog voor je op een rijtje welke soorten zonnepanelen er zijn. In de Nederlandse markt zijn er 3 soorten te koop: monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Mono- en polykristallijne panelen vormen veruit het grootste deel van alle installaties, in zo’n 5% van de gevallen wordt voor dunne film gekozen. Staar je echter niet blind op wat het meest wordt gekozen. Afhankelijk van jouw specifieke woonsituatie en overige wensen kunnen namelijk al deze typen voor jou geschikt zijn!

Monokristallijne zonnepanelen

Mono kristallijn

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn goed te herkennen aan de typisch zwarte kleur van het paneel. De zonnecellen in deze panelen zijn gemaakt uit gesmolten silicium en bestaan uit eén kristal. Dit zorgt voor een mooie egale structuur. Vergeleken met polykristallijne zonnepanelen zijn monokristallijnne panelen iets duurder maar hebben ze een hoger opbrengst per m2.

 

 

Voordelen monokristallijne zonnepanelen

 • Hoge stroomopbrengst per m2
 • Mooie egale zwarte structuur
 • Handig als je uit klein dakoppervlak maximale stroomopbrengst wilt halen

Nadelen monokristallijne zonnepanelen

 • Iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijne panelen hebben een kenmerkende blauwe kleur. Net als monokristallijne panelen bestaan ze uit gesmolten silicium. In tegenstelling tot monokristallijne zonnepanelen worden bij de productie van een polykristallijne zonnepaneel de individuele kristallen niet verder bewerkt na stolling. Hierdoor is de opbrengst iets lager. Doordat het productieproces echter korter is zijn ze ook goedkoper dan monokristallijne panelen.

Voordelen polykristallijne zonnepanelen

 • Goedkoper dan monokristallijne panelen
 • Handig als je een groot dak hebt

Nadelen polykristallijne zonnepanelen

 • Veel mensen vinden de blauwe kleur minder mooi dan zwart
 • Iets lagere stroomopbrengst per m2

Dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen

Dunne film panelen

Dunne film zonnepanelen bestaan niet uit silicium maar uit koper, indium en selenide.  Ze hebben een diepzwarte kleur. Vergeleken met mono- of polykristallijne panelen die een vast formaat hebben van 1,6m bij 1m. Dunne film panelen zijn ze wat kleiner en per m2 iets goedkoper. Daar staat tegenover dat de stroomopbrengst per m2 ook lager is.Kenmerkend voor dunne film panelen is dat ze een iets hoger rendement kunnen bij bewolking, schaduw en hoge temperaturen.

 

Voordelen dunne film zonnepanelen

 • Mooi uiterlijk
 • Beter rendement bij warme dagen

Nadelen dunne film zonnepanelen

 • Lagere stroomopbrengst per m2
 • Kleurverval (zwarte kleur vervalt enigszins)

Welk zonnepaneel is het beste?

Zoals je hierboven kunt lezen is elk type paneel weer net anders. Wat voor jouw situatie het meest geschikt is, is echt afhankelijk van je eigen wensen/doelstellingen en de dak situatie. Wanneer je een klein dak hebt, en je wil simpelweg zoveel mogelijk stroom opwekken dan zijn monokristallijne panelen de beste keus. Gaat het jou vooral om de aanschafprijs, dan zijn polykristallijne een goed optie omdat deze het meest voordelig zijn. Wil je hierover een keer met ons over sparren? Boek dan vrijblijvend een adviesgesprek met een van onze GreenHome experts. Hij of zij kan je helpen met  je vragen rondom zonnepanelen.

Onderschat niet het belang van een goede vakspecialist

Welk type zonnepaneel je ook kiest, zolang de installatie niet gebeurt door een vakkundige specialist vergroot je de kans dat de zonnepanelen je uiteindelijk niet het rendement geven wat je beloofd was. Besteed daarom genoeg aandacht aan het kiezen van het juiste bedrijf. Via GreenHome kan je eenvoudig een betrouwbaar bedrijf vinden, met goede reviews en vakcertificaten.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter