Drie onwaarheden over spouwmuurisolatie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Heel wat fabels en onwaarheden doen de ronde over spouwmuurisolatie, die je keuze bij het aanschaffen hiervan kunnen veranderen.  GreenHome zet er drie op een rij en legt uit waarom deze niet waar zijn.

De spouwmuur zelf heeft al een goede isolatiewaarde

Dat is niet waar. De lucht tussen de binnen- en buitenmuur, de spouw, laat makkelijk kou door en isoleert helemaal niet goed.  De isolatiewaarde van moderne materialen is zeven keer hoger dan die van lucht. Dat scheelt veel.

Ik moet al mijn muren isoleren wil het zin hebben

Dat hoeft niet. In een slecht geïsoleerd huis gaat een groot deel van de warmte in huis verloren. Dit gebeurt via kieren, ramen en muren. Deze energie stook je dus onnodig. Je verwarmt de planeet, maar niet je huis. De hoeveelheid warmte die weg vloeit via ramen en muren hangt af van de isolatiewaarden van deze ramen en muren. Slecht of niet geïsoleerde delen zullen dus niet meer warmte verliezen als maar een deel van je huis wordt uitgerust met spouwmuurisolatie. Uiteraard heeft het de voorkeur het hele huis direct goed te isoleren, omdat dit ook een kostenvoordeel met zich meebrengt. Maar ook het isoleren van een deel van het huis heeft direct een positief effect: minder warmte gaat verloren.

Buitenwanden van huizen moeten kunnen ademen

Muren hoeven niet te ademen. Met ademen wordt bedoeld dat vocht op de juiste wijze uit een woning moet worden weggevoerd. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er een vochtprobleem. Een gouden regel: hoe meer je isoleert, hoe meer je ventileert. Frisse lucht is niet alleen belangrijk voor de toevoer van verse zuurstof, maar ook om een juiste vochthuishouding te blijven houden. Om te voorkomen dat er te veel vocht in huis ontstaat, worden bij isolatiewerkzaamheden vaak extra ventilatieroosters geplaatst.

Conclusie: eens, niet elk huis is geschikt voor spouwmuurisolatie. Maar spouwmuurisolatie is voor veel huizen een zeer goede isolatiemaatregel. Laat daarom een gecertificeerd bedrijf de mogelijkheden onderzoeken. Zij zullen je adviseren of jouw huis geschikt is of niet.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter