Stemmen: wat is de beste partij voor het klimaat?

Geschatte leestijd: 3 minuten
Regeerakkoord

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer en indirecte regering. In de politieke jungle is het lastig om te beslissen waar je op moet stemmen. Welke partijen richten zich op duurzaamheid? En wat is de beste partij als je kijkt naar het klimaat en energie?

Eerste hulp bij het stemmen

Als je echt geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je via een stem- of kieswijzer een heel eind komen. Deze geven je vaak een goede eerste indicatie, welke partijen het beste bij jou passen. Er zijn verschillende stem- en kieswijzers in omloop. Hieronder geven we een selectie.

 • Groen Kieskompas: Deze stemwijzer is een initiatief van Milieudefensie, Greenpeace, IVN, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds en richt zich als enige volledig op duurzaamheid, klimaat en milieu. Het mooie aan deze stemwijzer is dat je in het resultaat verschillende thema’s zoals ‘energie’ en ‘klimaat’ aan kan zetten en overige thema’s uit kan zetten zodat je kunt zien welke partijen het beste passen bij jouw opvattingen hierover en waar je het beste op kunt stemmen.
 • Klimaatlabel: De Nederlandse Klimaatbeweging heeft politieke partijen een klimaatlabel gegeven. De partijen zijn gerangschikt op basis van stemmingen in de Tweede Kamer van de afgelopen jaren.
 • Kieswijzer Duurzame Economie: De Groene Zaak en Duurzaambedrijfsleven.nl namen samen het initiatief voor de Kieswijzer Duurzame Economie waarin o.a. het waarborgen van het Klimaatakkoord van Parijs een rol speelt.
 • Stemwijzer: Dit is een van de bekendste stemwijzers. Deze is niet specifiek gericht op duurzaamheid, maar bevat wel een aantal vragen over duurzaamheid.
 • Kieskompas: Door andere thema’s uit te vinken kun je hier een duurzame kieswijzer van maken.

Verder verdiepen

Wanneer je de bovenstaande stem- en kieswijzers hebt bekeken heb je waarschijnlijk een goed idee op welke partijen je mogelijk kunt stemmen. Wanneer je twijfelt is het verstandig om je verder te verdiepen in de standpunten die de partijen aannemen over kwesties die jij belangrijk vindt.

Klimaat

Voor het klimaat is het belangrijk dat de C02 uitstoot op korte termijn flink omlaag gaat. Hoewel de PVV tegen het klimaatakkoord stemde, waren alle overige partijen gelukkig voor. De meeste partijen hanteren de doelstelling voor een reductie van 40% ten opzichte van 1990. Een aantal partijen is ambitieuzer in hun doelstelling:

 • GroenLinks 55%
 • PvdA 55%
 • Partij voor de Dieren 65%

Energiebesparing

Energiebesparing is een belangrijke manier om de CO2-uitstoot te verminderen. De meeste partijen geven aan dat ze willen dat gebouwen energie-neutraal worden. Er zijn echter grote verschillen in de termijn en in de uitwerking van de plannen:

 • De VVD spreekt in het verkiezingsprogramma over extra geld voor woningsisolatie, maar hiervoor is geen post terug te vinden op de begroting.
 • D66 wil in 2030 3 miljoen energie-neutrale woningen.
 • ChristenUnie, GroenLinks en CDA willen dat alle gebouwen in 2035 energie-neutraal zijn.
 • De PvdA is de enige die een aparte begrotingspost opvoert voor energie besparing. Ze willen in 2025 een hoogwaardige isolatie van alle woningen en maken hier jaarlijks EUR 200 miljoen voor vrij. Bij de andere partijen moet een verhoging van de SDE-pot of de belasting op gas tot energiebesparing leiden omdat dit isolatiemaatregelen extra aantrekkelijk maakt.

Energie opwekken

Naast het besparen van energie is het belangrijk dat we overstappen op duurzame energie.

Sluiting kolencentrales

We weten allemaal dat kolencentrales slecht zijn voor het milieu, maar wist je dat we de CO2-uitstoot voor de elektriciteitssector met maar liefst 31% kunnen verminderen door deze centrales te sluiten? Nadeel is wel dat hierbij geen rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat kolenstroom vanuit Duitsland geïmporteerd wordt en dat het sluiten van de centrales duur is. De verschillende partijen denken als volgt over het sluiten van de kolencentrales:

 • SP heeft hiervoor een aparte uitgavenpost opgenomen in de begroting. Zij willen EUR 0,5 miljard vrij maken voor het sluiten van de twee oudste centrales: de Hemweg en Amercentrale.
 • De SP is samen met de D66 de enige partij die een uiterste datum geeft waarop alle centrales gesloten moeten zijn: 2025.
 • Ook PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat alle centrales zo snel mogelijk sluiten maar geven hiervoor geen concrete termijn.
 • CDA, SGP en de VVD willen geen versnelde sluiting van de centrales omdat ze pleiten tegen kapitaalvernietiging.

Zonne-energie

duurzaam wonen ouderenIn Nederland wonen zo’n 400.000 eigenaren van zonnepanelen. Als je zonnepanelen hebt, kan een partij die pleit voor het verlengen van de salderingsregeling na 2020 een aantrekkelijke keuze zijn om op te stemmen.

 • De PvdA is de enige die de ambitie om de regeling na 2020 door te zetten heeft opgenomen in het programma.
 • Verder geven andere partijen weinig zekerheid. CDA, GroenLinks, D66, PvdD en SP spreken uit voorstander van de salderingsregeling te zijn, maar hangen hier geen termijn aan.

 

Hopelijk heeft deze blog je weer wat verder geholpen met het bepalen op wie je gaat stemmen. Wij wensen je in ieder geval veel succes met het maken van je keuze!

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter