Energie besparen

Subsidie isolatie 2017

Geschatte leestijd: 3 minuten
Subsidie isolatie 2016

Let op! Sinds 26 april 2017 is de subsidie isolatie van de rijksoverheid gestopt en worden er geen nieuwe aanvragen meer behandeld! Voor VVE’s zijn de inschrijvingen nog wel open.

Goed nieuws voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren in 2017! Het Rijk heeft ruim 60 miljoen beschikbaar gemaakt voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen in huis doorvoeren.

Over het algemeen geldt dat als je 2 of meer isolatie maatregelen neemt in je huis (denk aan: vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie, gevelisolatie), je 20 procent van de kosten als subsidie ontvangt. Dit loopt al snel op aangezien een gemiddelde isolatie investering €4.000 kost wat betekent dat de gemiddelde subsidie isolatie €800 is.

Om duidelijk te zien om welke extra isolatie maatregelen dat gaat zijn er drie soorten pakketten samengesteld.

‘Basispakket’

Om voor de basis subsidie in aanmerking te komen dien je minstens twee verschillende soorten isolatie toe te passen in de woning. Dat kan via isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of door het aanbrengen van hoogrendementsglas. Met de subsidie bespaar je zo’n 20% op de totale kosten.

‘Pluspakket’ voor aanvullende maatregelen

Voer je als huiseigenaar 2 of meer energiebesparende maatregelen door? Wanneer je daar bovenop ook nog een van de onderstaande aanvullende energiebesparende maatregelen uitvoert ontvang je hiervoor extra subsidie:

  • Isolerende deuren.

De deur wordt vervangen door een isolerende deur met een maximale U-waarde van 2,0. Hiervoor ontvang je een subsidie van €120,- per m2.

  • Isolerend kozijn bij het plaatsen van triple glas.

Bij het plaatsen van triple glas wordt een isolerend kozijn geplaatst met een max. U-waarde van 1,5. Hiervoor ontvang je een subsidie van €45,- per m2.

  • Energiezuinige ventilatiesystemen.

Drie energiezuinige ventilatiesystemen komen in aanmerking voor ieder een subsidie van €800,-. Deze systemen zijn: CO2-gestuurd ventilatiesysteem, centraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmterugwinning en een decentraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw).

  • Douche met warmterugwinning.

Als je voor het eerst een douche wtw systeem aanlegt ontvang je een subsidie bedrag van €140,- en bij het eerste keer aanleggen van een douchebak wtw systeem ontvang je €390,-.

  • Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem.

Als een monteur ervoor zorgt dat het warme water op een goede manier over je verwarmingssysteem wordt verdeeld verhoogt dit je rendement. Per woning maak je kans op een subsidie van €60,-.

Ook voor al deze maatregelen bedraagt de subsidie zo’n 20% van de kosten.

‘Zeer energiezuinig pakket’ 

Voorzie je als woningeigenaar je gehele huis van een zeer energiezuinig pakket aan energiebesparende maatregelen? Waarbij je een energieneutraal doel ambieert? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het ‘zeer energiezuinig pakket’. Dit is een samenhangend pakket aan maatregelen, waarbij er extra hoge eisen zijn gesteld aan de isolatiewaardes. Wanneer de maatregelen die je treft voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid maak je kans op deze bonus subsidie. Lees de exacte voorwaarden hier.

Subsidie voor maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

Ook is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor een maatwerkadvies en een energieprestatiegarantie.

Maatwerkadvies (max. subsidie € 150)

Bij een maatwerkadvies komt een gecertificeerde adviseur bij je thuis langs voor een woningopname. Na afloop hiervan ontvang je een gedetailleerd rapport met aanbevelingen welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning mogelijk en slim zijn.

Energieprestatiegarantie (max. subsidie €200)

Met een energieprestatiegarantie ben je verzekerd tegen het niet naleven van gemaakte afspraken door de uitvoerder. Met deze verzekering heb je de zekerheid dat de maatregelen ook echt goed uitgevoerd worden en dat de beloofde energiebesparing daadwerkelijk behaald wordt. Let op: de energieprestatiegarantie kan per aanbieder verschillen. De subsidie bedraagt 50% van de afsluitkosten incl. BTW, met een maximum van EUR 200.

Subsidieperiode

De subsidie voor woningisolatie is aan te vragen vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2018.  

Subsidie voorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen zijn er een paar belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • De subsidie isolatie is eenmalig
  • Je neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen,
  • De maatregelen moeten uitgevoerd binnen 4 maanden na het besluit over je aanvraag,
  • Je huis mag geen woonboot, woonwagen, recreatie- of vakantiewoning of tweede huis zijn.
  • Bij dak- en/of vloerisolatie moet je de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van je woning

Bekijk de RVO website voor alle voorwaarden en wat je administratief moet aanleveren om de subsidie te kunnen claimen.

Ook subsidie voor VvE’s

Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie in 2017. Voor VvE’s is er daarnaast ook subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Echter als jouw VvE al een subsidie heeft ontvangen voor isolatie energiebesparende maatregelen heb jij als particulier hier geen recht meer op. Andersom geldt dit ook.  Check dit dus van te voren met jouw VvE. Meer informatie over de isolatie subsidie en de voorwaarden is te vinden op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis.

Meer informatie over de subsidie

Wil je meer weten over de subsidie mogelijkheden en de voorwaarden? Ga dan naar de website van RVO. Hier lees je onder meer de exacte voorwaarden.

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter