Subsidiepot ISDE kan dit jaar nog opraken.

Geschatte leestijd: 4 minuten
Subsidie ISDE

Ben jij van plan om binnenkort een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel aan te schaffen? Wist je dat je hiervoor, zeker in het geval van een warmtepomp, een flinke subsidie voor kan krijgen? De ISDE subsidie is voor energiebesparende maatregelen voor jouw huis. De overheid heeft deze sinds 2016 beschikbaar gesteld voor particulier huiseigenaren en loopt tot eind 2020. De grote vraag is alleen, hoeveel geld zit er nog in de subsidiepot ISDE? De warmtepomp is het afgelopen jaar behoorlijk populair geworden en dit betekent een flinke toename in de vraag naar subsidies. In dit artikel lees je wat de inhoud van de pot is en wanneer deze naar schatting opraakt.

Wat is de ISDE subsidie?

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

De overheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot.

Hoeveel levert de ISDE subsidie jouw op?

Voor de verschillende energiebesparende maatregelen zijn aparte subsidiebedragen bedacht. Sterker nog, voor elk afzonderlijk apparaat is er een subsidiebedrag vastgesteld. Grofweg komt dat neer op de volgende bedragen voor een gemiddeld huishouden:

 • Warmtepomp: €1.400 t/m €3.800 (voor warmtepompen met maximaal 20kW vermogen)
 • Zonneboiler: €300 t/m €2.000 (afhankelijk van het aantal opgewekte kWh op jaarbasis)
 • Biomassaketel: €2.500 (voor ketels met maximaal 40kW vermogen)
 • Pelletkachel: €500 t/m €1.000 (voor kachels met maximaal 20kW vermogen)

De exacte bedragen kun je vinden in de apparatenlijsten op de website van de RVO.

Van deze 4 duurzame maatregelen heeft vooral de warmtepomp flink aan populariteit gewonnen in het afgelopen jaar. 2017 was het jaar dat de warmtepomp omarmt is door Nederlandse woningeigenaren. Dat is niet zonder reden uiteraard. De warmtepomp is tot nu toe hét middel om huizen van het aardgas af te krijgen.

Bekijk in 2 min. hoe jij het beste energie kunt besparen

Benieuwd wat de beste energiebesparende maatregelen zijn voor jouw woning? Doe de HuisScan en krijg een persoonlijk besparingsadvies!

Start de HuisScan

Hoeveel subsidiegeld is er beschikbaar?

Dit is een belangrijk vraagstuk. In 2017 had je als huiseigenaar geen zorgen over het opraken van de subsidiepot aangezien er ruim voldoende geld aanwezig was. Je was er behoorlijk zeker van dat je subsidie zou ontvangen voor een duurzame investering. In 2018 is dat anders. De pot van de ISDE subsidie is nog lang niet op maar de bodem is wel inzicht. Je kunt nu speculeren over het moment wanneer de pot echt op is. Hoeveel geld is er nog?

Nog maar 34 miljoen euro beschikbaar

De overheid publiceert elke maand de huidige stand van zaken. Daarin wordt bekend gemaakt hoeveel subsidie geld er geclaimed is, hoeveel aanvragen er zijn gedaan en wat de totale inhoud van de subsidiepot is. Per 1 januari 2018 is de volgende stand bekend:

Het subsidiebudget voor ISDE in 2018 is vastgesteld op 100 miljoen euro. In 2017 was er een bedrag van 90 miljoen euro en in 2018 is dit bedrag met 10 miljoen euro verhoogd naar 100 miljoen euro. Van dit bedrag is naar schatting tot 1 december 2017 al 66 miljoen euro geclaimed voor duurzame investeringen. Dit betekent dat er een resterend bedrag van 34 miljoen euro beschikbaar is.

In 2017 is er in totaal een bedrag van 56 miljoen euro geclaimed. Dat is meer dan de helft van de totale pot. Dit betekent dat dit jaar, wanneer de huidige aankopen gestaag doorgaan, de subsidiepot leeg kan raken!

Ontwikkeling aanvragen 2016 tot en met nu

De ISDE subsidie is sinds 2016 beschikbaar. Sindsdien is er flink gebruik gemaakt van de subsidieregeling. In onderstaand overzicht zie je het verloop van de subsidiepot in de afgelopen jaren. Wat hierbij opvalt is dat de geclaimede bedragen in 2017 een ontzettende stijging laten zien. Daartegenover staat dat de stijging van de subsidiepot minder is geworden. Medio 2017 werdt er nog 20 miljoen bijgestort. Per januari is dat slechts een extra bedrag van 10 miljoen geweest.

Per wanneer?Inhoud Subsidiepot (totaal)Aangevraagd (totaal)
201670 miljoen euro10,5 miljoen euro
2017 tot 1 juli70 miljoen euro40 miljoen euro
2017 vanaf 1 juli90 miljoen euro66 miljoen euro
2018100 miljoen euro

Conclusie: de pot raakt op?!

Je kunt concluderen dat het zeer waarschijnlijk is dat de ISDE subsidiepot dit jaar opraakt. Net zoals eerder de subsidiepot voor isolerende maatregelen in 2017 opgeraakt is, staat dit nu weer te gebeuren voor de investering in duurzame energieopwekkers.

Wat is het toekomstscenario? Gaat de pot bijgevuld worden en zo ja met hoeveel? Is het verstandig om haast te maken met investeringen in duurzame energie?

Toekomstscenario: alle ogen zijn gericht op de nieuwe regering

Met het nieuwe kabinet en een regeerakkoord waar klimaatverandering een belangrijke rol in speelt is het te verwachten dat de overheid duurzame investeringen stimuleert. Het kabinet kan dit op meerdere manieren doen. Je kunt subsidies beschikbaar stellen waardoor energiebesparende maatregelen aantrekkelijker worden of je beboet de vervuiler. Dit laatste doe je door meer belasting te heffen op het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas, kolen of stookolie. Hierdoor worden energiebesparende maatregelen niet goedkoper maar wel rendabeler en aantrekkelijker. Je bespaart namelijk nog meer met dezelfde maatregel.

Het begint langzamerhand ook duidelijker te worden hoe de huidige regering energiebesparende maatregelen wil stimuleren. De belasting op gas is namelijk flink verhoogd terwijl er op het gebied van subsidies voor energiebesparende maatregelen nauwelijks iets is veranderd. Het is dus niet ondenkbaar dat de de subsidies in 2018 nog opraken.

Een alternatief scenario is dat naast verhoging van de prijs voor brandstoffen, de subsidiepot voor energiebesparende maatregelen wel aangevuld wordt. Dat zou betekenen dat de huidige ISDE subsidieregeling in stand wordt gehouden om er zo voor te zorgen dat de energietransitie onverminderd door kan gaan.

Moet ik dan nu gaan investeren?

Je kunt niet voorspellen wat er dit jaar nog gaat gebeuren maar de tekenen zijn aanwezig dat de pot met geld voor ISDE subsidies op kan raken. Wanneer dit moment exact is, is moeilijk te voorspellen. Net zoals in 2017, toen de subsidiepot voor isolatiemaatregelen op raakte, komen zulke berichten onaangekondigd.

Maar… als je toch al aan het overwegen bent om te investeren in energiebesparende dan is dit het moment om het daadwerkelijk te doen. Je kan nu nog profiteren van aantrekkelijke subsidies en het zou zonde zijn als je net te laat bent en daardoor een mooie subsidie misloopt.

Wil je meer weten over zonneboilers of warmtepompen? Op onze kennisbank van GreenHome vindt je verschillende kennisartikelen en kun je ebooks downloaden met een handig overzicht van de kosten, rendement en handige tips. Natuurlijk kan je ons ook altijd even bellen of mailen als je een vraag hebt.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

3 reacties

 • Reageren
  Caspar
  9 april 2018 at 09:55

  Maar 34 miljoen beschikbaar voor 2018? Nee toch? Ik schrok even met t oog op eenbeoogde wp aanschaf dit jaar.

  De pot voor 2018 is 100 miljoen per 1 jan 2018, dus de teller is opnieuw begonnen dit jaar volgens de RVO site. Er is nog 87 miljoen beschikbaar vanaf 28 feb 2018. Van de RVO site:

  Het subsidiebudget voor ISDE in 2018 is vastgesteld op € 100 miljoen.

  Stand van zaken
  Per 28 februari 2018
  Subsidieclaim (schatting)
  € 12.900.000

  Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/stand-van-zaken-isde

  • Reageren
   Theodoor
   9 april 2018 at 13:54

   Beste Caspar,

   Het totale subsidiebudget (dat sinds 2016 is opengesteld) is aangevuld met 10 miljoen euro. Het was tot eind 2017 90 miljoen euro en dat is dus nu verhoogd naar 100 miljoen. Het gaat dus niet om een een ‘nieuw’ subsidiebudget van 100 miljoen euro.

   Het geclaimde bedrag tot 1 januari 2018 is 66 miljoen euro (aanvragen van 2016 en 2017 gecombineerd). Dat betekent een restant van 34 miljoen euro waar nu inmiddels al weer enkele miljoenen vanaf zijn.

   In het verleden communiceerde de RVO dit op haar website op een andere manier, namelijk met het totale budget er bij vermeld. Dit is sinds januari aangepast door dit totale budget niet meer te vermelden. Mijn vermoeden is dat dit te maken heeft met het eenvoudige rekensommetje wat in bovenstaand artikel staat en de subsidiepot dus opraakt. Als de installatiebranche weet dat de laatste maand is aangebroken dat de subsidies verstrekt worden is het mogelijk dat ze een soort ‘veiling’ gaan houden onder hun potentiële klanten. Wie het meest betaalt wordt het eerst geholpen en krijgt de subsidie. Dat is een onwenselijke situatie dus wordt deze informatie niet helemaal volledig meer weergegeven.

   Na een belletje met de RVO is het overigens snel duidelijk dat wat in dit artikel staat over de budgetten wel degelijk klopt.

 • Reageren
  Caspar
  10 april 2018 at 20:41

  Je hebt inderdaad gelijk, dank voor het uitzoekwerk Theodoor. Het is wel heel bijzonder van de RVO dat ze dit zo weergeven, want het maakt het erg onduidelijk. Ik heb weer wat geleerd, vaart maken met de beoogde warmtepomp dus!

 • Laat een reactie achter