Het verschil tussen vloer en bodemisolatie

Geschatte leestijd: 1 minuut
Warme vloer

Vloerisolatie en bodemisolatie zijn twee verschillende manieren om de woning te isoleren. Beide vormen van isolatie worden vaak in de kruipruimte van de woning aangebracht. In deze blog lees je meer over beide isolatiemaatregelen en welke vorm van isolatie jij moet hebben.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt in het algemeen aan de bovenkant van de kruipruimte aangebracht (onderkant van de vloer dus). Er zijn verschillende vormen van isolatiemateriaal die hier voor gebruikt worden. Veelgebruikt zijn: isolatiefolie (o.a. TonZon), PUR (schuim) of isolatieplaten (PIR). 

Bodemisolatie

Bodemisolatie wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Ook hier zijn verschillende varianten van: parels (piepschuim balletjes), vlokken (piepschuim vlokken), isolatiematrassen en natuurlijke schelpen.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Vloerisolatie isoleert beter en levert over het algemeen warmere voeten op dan bodemisolatie. Maar om vloerisolatie aan te brengen moet de kruipruimte wel een hoogte van zo’n 50 cm hebben. Anders is er te weinig ruimte om het aan te brengen. Bodemisolatie wordt over het algemeen vooral toegepast als te weinig ruimte is in de kruipruimte. Of als er flinke vochtproblemen zijn in het huis.
Let op: er zit nog een aardig verschil tussen de verschillende isolatiematerialen, maar hierbij een kleine opsomming van de generieke voor- en tegens van beide maatregelen:

De voor- en nadelen van vloerisolatie:

+ Hoge isolatiewaarde

+ Hogere energiebesparing

+ Meer comfort

– Vaak iets duurder

– Er moet voldoende hoogte in de kruipruimte zijn

De voor- en nadelen van bodemisolatie:

+ Goedkopere oplossing

+ Snel aangebracht

+ Goed tegen vochtproblemen

– Lagere energiebesparing

Hopelijk helpt dit artikel een richting te geven welke oplossing voor jouw huis het meest geschikt is. Twijfel je, kan kan je altijd contact met ons opnemen. Of vind op de GreenHome-marktplaats een of meerdere betrouwbare installateurs die je kunnen adviseren over welke maatregel voor jouw huis het meest (kosten)effectief is.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter