Zonnepanelen

Zonnepanelen: de prestaties spreken voor zich

Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnepanelen

Moeilijke typenamen en veel technische informatie. Soms is het onduidelijk waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Kun jij door de bomen het bos niet meer zien? Wees gerust, wij kunnen je helpen.

Het belangrijkste zijn de prestaties van zonnepanelen: tot op welke hoogte halen deze het watt piekvermogen? Regel één: dat vermogen wordt nooit volledig gehaald, door geen enkel paneel. Maar het ene paneel presteert wel (aanzienlijk) beter dan de andere.

Wat de beste panelen zijn is natuurlijk erg afhankelijk van de behoefte van de consument. De een wil hele strakke zwarte panelen die de aandacht niet te veel van het huis afleiden. Weer een ander stelt de garantieduur als belangrijkste voorwaarde. Omdat over smaak niet te twisten valt, focust GreenHome in deze blog op de prestaties van panelen. Want over cijfers valt niet te twisten.

Als je naar zonnepanelen zoekt, struikel je over de technische termen. Vooral Wp (wattpiek) en kWh (kilowattuur) zijn veelgebruikte afkortingen. KWh geeft aan hoeveel elektriciteit je in een uur verbruikt of opbrengt. Dit is het getal op je meter en dat reken je af bij de energiemaatschappijen. Hoe werken deze eenheden precies? En wat kun je verwachten van je zonnepanelen?

De prestaties van zonnepanelen worden gemeten door te kijken welk percentage van het watt piekvermogen een paneel opbrengt per tijdseenheid. Het aangegeven vermogen door de fabrikant is de hoeveelheid elektriciteit dat een zonnepaneel onder vaste testomstandigheden (aardig ideaal uiteraard) kan opwekken per seconde. Testomstandigheden zijn een zoninstraling van 1000 watt per vierkante meter en een paneeltemperatuur van 25 graden Celsius.

Onder deze omstandigheden levert een paneel van 250 Wp je 250 Wattuur. Dit is gelijk aan 0,25 kWh. Dit maximale vermogen behaal je niet vaak, omdat de omstandigheden op je dak niet vaak ideaal zijn. Hoeveel wek ik dan op thuis? De hoeveelheid kWh die je zonnepanelen per jaar op zullen brengen is voornamelijk afhankelijk van de oriëntatie van het dak, hellingshoek waarin ze zijn geplaatst, of er schaduw valt op de panelen en het aantal zonuren in een jaar.

In Nederland wekken zonnepanelen gemiddeld zo’n 85 procent op van het totale aantal kWh dat ze maximaal zouden kunnen leveren. Een zonnepaneel van 250 Wp brengt dan +/- 212,5 kWh per jaar op.

Voor het echie
Genoeg technische praat. Er zijn instanties en vakbladen die zonnepanelen testen in standaard weercondities, om zo te testen welke panelen het beste presteren buiten de ideale omstandigheden. Zoals Photon, een internationaal vakblad dat al sinds 2005 zonnepanelen kritisch test. Deze panelen worden in het veld gelegd en gemonitord, en worden dus onder dezelfde realistische omstandigheden bekeken. Ook belangrijk: de opbrengsten zijn onafhankelijk van het type omvormer. Maandelijks publiceert Photon de resultaten in haar vakblad, wat in 2014 de volgende top-10 opleverde.

Score 2014 Fabrikant Model Prestatie (%) Type materiaal
1 Sopray Energy SR-190 94,9% Mono
2 Risen Energy SYP190S-M 94,7% Mono
3 Sonalis SL190TU-36M 94,4% Mono
4 Sunpower SPR-245NE-WHT-D 93,9% Mono
5 Renesola JC245M-24/Bbv 93,7% Quasi-mono
6 Hanwha Q Cells Q.PRO-G2 235 93,6% Poly
7 Huanghe Photovoltaic HH230(30)P 93,6% Poly
8 Sunpower SPR-327NE-WHT-D 93,5% Mono
9 Risen Energy SYP250M 93,4% Mono
10 ET Solar ET-M660250WW 93,2% Mono

De tests worden uitgevoerd in het veld in Aken en zijn dus zeer realistisch voor de situatie in Nederland. Door de prestaties van de zonnepanelen met elkaar te vergelijken ontstaat er een goed beeld van de verschillen.

Het is belangrijk om op te merken dat zonnepanelen jaarlijks degraderen. Elk jaar neemt het rendement wat af. Vandaar dat je zult zien dat in de opbrengstlijstjes van Photon de panelen die het meest recent geïnstalleerd zijn bovenaan staan.  Heel eerlijk vergelijken is het dus niet, maar het geeft wel een indruk.

Ons advies: kijk wel even naar de lijst, maar staar je er niet blind op. De gerenommeerde merken laten hun panelen over het algemeen testen. Hierbij een link naar een lijst met de resultaten van 2014.

De kwaliteit en de opbrengst van jouw gewenste zonne-installatie wordt voor een deel door het gebruikte materiaal bepaald. Toch is een groot deel van van het goed functioneren van de installatie ook afhankelijk van het werk van de installateur. Kies de installateur daarom zorgvuldig. Mocht je daar hulp bij willen, dan kun je ons bereiken op het volgende telefoonnummer: 085-016 0210. Of vind zelf betrouwbare installateurs van zonnepanelen in jouw buurt via de GreenHome marktplaats.

 

Lees ook:

2 reacties

 • Reageren
  Zonnepanelen aanschaffen: vijf handige tips - Bleeve Blog
  25 september 2015 at 07:57

  […] onze andere blogs kun je lezen dat je goed moet kijken of de zonnepanelen die jij op het oog hebt opbrengen wat ze claimen. En of je niet eerst een vergunning aan moet vragen als je panelen op je dak wilt […]

 • Reageren
  Reactie: Goedkope zonnepanelen (Radar uitzending 9 nov 2015) - Bleeve Blog
  10 november 2015 at 17:48

  […] wees dan op je hoede. Uiteraard zit er wel verschil tussen panelen en de fabrikanten er van. Lees hier meer over prestaties van […]

 • Laat een reactie achter