4 redenen om je woning te isoleren

Geschatte leestijd: 3 minuten
4 redenen om je woning te isoleren

Last van koude voeten en een vochtige woning? Dan is het van extra belangrijk om je woning te isoleren zodat je minder kostbare warmte verliest. Een huis met goede isolatie is vele malen comfortabeler dan een woning waar de kamertemperatuur snel verandert. 

Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Bijgevolg moet je je huis minder verwarmen, wat je een aanzienlijk goedkopere energiefactuur oplevert. Misschien kan je zelfs met een kleinere en dus goedkopere verwarmingsketel af voor dezelfde te verwarmen oppervlakte.

Bovendien is het niet alleen prettig voor de portefeuille, maar ook voor het milieu. Je hebt nu eenmaal minder brandstof nodig en dat leidt tot minder CO2-uitstoot.

Comfort

Isolatie komt de behaaglijkheid van de woning ten goede. Het na-isoleren van van vloer, gevels en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter en langer blijft hangen in de woning. Koude voeten, tocht en vocht behoren in een goed geïsoleerde woning tot het verleden. De temperatuur van de vloer gaat een aantal graden omhoog na het doorvoeren van vloerisolatie. Een ander bijkomend voordeel is dat isolatie in de gevel of dak buitengeluiden absorbeert. Zo wordt je woning niet alleen warmer maar ook stiller. Het gevolg? Stijging van het (woon) comfort.

Besparing

Isoleren levert je heel wat op. Vooral als je het vergelijkt met de rente die je tegenwoordig krijgt op je bank. Sommige isolatiemaatregelen leveren een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van 12% op je spaarrekening. En daar blijft het niet bij. De investering die je doet in isolatiemaatregelen verhoogd namelijk ook het energielabel en daarmee de woningwaarde. Dit is gebleken uit onderzoek van Calcasa die geanalyseerd heeft wat het effect is van een beter energielabel op de verkoopwaarde van een woning. Vergelijkbare woningen die met een beter energielabel worden verkocht, leveren gemiddeld 2% meer op. Wanneer je woning €250.000 waard is; Levert een beter energielabel €6.000 meer op. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop vaak meer op dan een niet geïsoleerde woning. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. Een dubbel financieel voordeel dus.

Gezondheid

Vocht in wanden en kruipruimtes van de woning vormen een risico voor de gezondheid van bewoners. Het gevolg is het ontstaan van schimmels en huisstofmijten.  Het zijn deze beestjes die allergische stoffen (allergenen) verspreiden. Is de woning niet geïsoleerd, dan bestaat de kans dat de warme binnenlucht gaat condenseren. Het gevolg?  Vochtige wanden. Dit zelfde effect ontstaat ook wanneer een koud glas wijn wordt ingeschonken. Aan de buitenzijde zijn dan direct de druppeltjes zichtbaar. Met isolatie worden de wanden warmer. Dit positieve effect voorkomt dat de warme lucht in de woning gaat condenseren. Toch kan ook isolatie vochtproblemen opleveren. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door een erkend isolatiebedrijf. Zij zullen jouw huis opmeten en controleren. Zij weten heel goed wanneer er wel en niet geïsoleerd kan worden en zullen je daarover adviseren.

Milieu

Ons leefmilieu is de voedingsbodem van ons bestaan. Zorgvuldig hiermee omgaan is van levensbelang. Door te investeren in energiebesparing lever je een zeer belangrijke bijdrage aan ons leefmilieu. Niet alleen nu maar ook onze toekomstige generatie kan hiervan profiteren. We stoken in Nederland alleen al een enorme hoeveelheid gas die we eigenlijk niet nodig hebben.

Oftwel, er zijn een aantal goede redenen om je huis goed te isoleren. Benieuwd naar wat jij kan besparen met isolatiemaatregelen? Doe dan hier de HuisScan vanGreenHome. Of ben je er al uit? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan met een isolatiespecialist.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter