Verwarm je huis met infrarood panelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Infrarood panelen zijn hot. Het zijn (vaak witte) panelen die aan de muur of het plafond bevestigd worden. Ze stralen infrarood straling uit, een veilige vorm van straling die aanvoelt als zonnewarmte. Ze verwarmen de ruimte op een andere manier dan de gebruikelijke radiatoren met warm CV water. Infrarood panelen verbruiken elektriciteit in plaats van gas. Met de komst van meer en meer duurzame elektriciteit via bijvoorbeeld zonnepanelen zijn infrarood panelen een interessant alternatief voor het fossiele aardgas.

Infrarood panelen: kenmerken

Een aantal kenmerken van deze nog vrij nieuwe toepassing op een rijtje:

  • De warmte die wordt uitgestraald door de panelen wordt ervaren als prettige warmte (vergelijkbaar met die van de zon).
  • De warmte kan heel goed per ruimte apart worden geregeld.
  • De panelen leveren direct warmte als je ze aan zet.
  • Ze zijn schakelbaar en daardoor beter in te regelen.
  • Je kan via groene stroom een flinke stap richting energieneutraal wonen maken.

Door het gebruik van infrarood panelen ‘stook’ je dus op elektriciteit. Het nadeel hiervan is dat elektriciteit duurder is dan gas. Toch kan het op de langere termijn goedkoper zijn om je huis deels via infrarood te verwarmen. CV-installaties warmen namelijk langzaam op, dit kost veel energie, en zijn bovendien lastiger om goed aan te sturen. Het bekende aan- en uit zetten van de CV-installatie gaat bovendien ten koste van de efficiëntie. Infrarood panelen leveren binnen een minuut na het aanzetten de gewenste warmte. Daarnaast kan je de panelen aansturen: het is mogelijk te schakelen tussen 20%, 60% of 100% vermogen. Heb je zelf zonnepanelen? Dan kan je die ‘gratis’ energie omzetten in warmte.

Infraroodpanelen in combinatie met duurzame verwarmingsinstallatie

Infraroodpanelen zijn zeer interessant in combinatie met een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een houtkachel. Houtkachels hebben even tijd nodig om goed warm te worden, door middel van infrarood panelen kan je de kamer alvast verwarmen tot de houtkachel genoeg warmte afgeeft. Daarnaast is de badkamer een zeer geschikte plek voor de toepassing van een infraroodpaneel. In de badkamer is het doorgaan koud is, tenzij je daar flink stookt.  Dat stoken is uiteraard zonde, aangezien je relatief gezien weinig tijd doorbrengt in de badkamer. Door middel van een infraroodpaneel, welke zelfs kan worden verwerkt in de spiegel, heb je binnen enkele minuten een zeer comfortabele,warme badkamer.

Op de langere termijn zouden infrarood panelen wel eens een groot onderdeel kunnen gaan vormen van de manier waarop we onze huizen verwarmen. Elektriciteit wordt op steeds grotere schaal duurzaam opgewekt, en daarmee vormen infrarood panelen een zeer interessant (en ook comfortabel) alternatief voor gasgestookte CV installaties.

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter