Zonnepanelen kopen of huren?

Geschatte leestijd: 3 minuten
zonnepanelen huren

De lente is weer begonnen en dat betekent hopelijk veel zonneschijn. Misschien heb je al eens nagedacht over het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Een belangrijke vraag is dan: ga ik zonnepanelen huren of kopen? In dit artikel leggen we je de verschillen uit tussen het kopen en huren van zonnepanelen. Zodat jij weet wat voor jouw de beste keus is!

Zonnepanelen kopen versus huren – de verschillen

Als je overweegt om zonnepanelen te nemen ontdek je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast de vele aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar je zonnepanelen kunt huren. Voor het huren van zonnepanelen geldt dat je in plaats de investering die je normaal direct zou doen bij de aanschaf, je nu alleen te maken hebt met een maandelijkse huurprijs. Dat lijkt voordelig, maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? Hieronder leggen we de verschillen uit.

Zonnepanelen huren

Er zijn een klein aantal partijen in de Nederlandse markt die het huren van zonnepanelen aanbieden. Zij financieren op verschillende manieren je systeem voor en rekenen uiteindelijk allemaal een huurprijs per maand. Het grootste voordeel lijkt uiteraard dat je geen investering hoeft te doen. Je geld blijft op de bank staan en het bedrag dat je toch al iedere maand kwijt was voor energie bij je reguliere energieleverancier, betaal je nu aan huur. Meestal kan je het zo organiseren dat het huurbedrag net wat lager is dan het bedrag dat je op je energierekening bespaart. Zo profiteer je vanaf dag 1 van een lagere energierekening en je eigen opgewekte duurzame energie.

Een ander voordeel van zonnepanelen huren is dat het huurbedrijf garant staat voor een goed werkend systeem. Oftewel, alle reparaties en onderhoudskosten zijn voor hen. Voor een kleine prijs heb je zonnepanelen op je dak zonder dat je er naar hoeft om te kijken of je te verdiepen in het materiaal dat ze gebruiken. Ze staan immers zelf garant, dus zouden ze zichzelf in de vingers snijden als ze geen goede materialen zouden gebruiken. Daarnaast kan je vrijwel altijd het systeem tussendoor over kopen, waardoor je eigenlijk geen opties uitsluit, maar alleen het koopmoment uitstelt. Met huren heb je zorgeloos groene energie van je eigen dak, zonder extra kosten.

Een rekenvoorbeeld

Hieronder zie je wat de kosten zijn als je een zonnepanelen systeem met een nieuwprijs van 6.500 euro huurt. De huurprijs is zo’n 60 euro per maand, terwijl je 65 euro bespaart. Netto bespaar je dus 5 euro per maand en vanaf dag 1 wek je jouw eigen duurzame energie op.

Nieuwprijs van de panelen (incl. BTW):€ 6.500,-
Huurprijs:€ 60,- p/maand
Besparing:€ 65,- p/maand
Extra korting bij koop later:€ 260,- per jaar
CO2 besparing:2 ton = 20.000 autokilometers = jaaropname 100 bomen

Zonnepanelen kopen

Heb je een geschikt dak en heb je zelf voldoende spaargeld om de zonnepanelen te betalen? Dan is kopen een goede en interessante optie. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 7 jaar. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee dus na die 7 jaar geniet je nog 18 jaar van gratis groene energie, opgewekt door je eigen systeem op je eigen dak. Hiermee ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van je energieleveranciers. Het voordeel van kopen t.o.v. huren is dat je gemiddeld genomen een aantrekkelijker (financieel) rendement behaalt. Als je zonnepanelen huurt, moet de verhuurder er natuurlijk ook nog wat aan verdienen. Dat ‘nadeel’ heb je niet als je de zonnepanelen direct zelf koopt. Houd er wel rekening mee dat je dan zelf wel verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en onderhoud, dus het is verstandig om daar een reserve voor op te bouwen. Met kopen heb je groene energie van eigen dak en ben je op de lange duur goedkoper uit. Wel dien je rekening te houden met extra kosten door reparaties en onderhoud (van de omvormer). Via GreenHome kan je eenvoudig offertes opvragen bij bedrijven bij jou in de buurt. >>> Bekijk vooraf onze tips voor het kopen van zonnepanelen.

Conclusie: zonnepanelen kopen of huren?

De conclusie is dat beide opties voor- en nadelen hebben:

Zonnepanelen huren

+ Geen zorgen om onderhoud, reparaties etc.
+ Geen investering vooraf nodig
+ Vanaf maand 1 je eigen duurzame energie tegen dezelfde of lagere maandlasten
– Financieel minder voordelig vergeleken met zonnepanelen kopen
– De zonnepanelen zijn niet jouw eigendom

Zonnepanelen kopen

+ Beste financiële rendement
+ Zonnepanelen geheel van jou
– Zelf verantwoordelijk voor onderhoud en vervangen omvormer na 15 jaar
– Vergt flinke investering vooraf

Belangrijk is om goed voor ogen te hebben wat jij belangrijk vindt en daar een aanbieder bij te vinden die goed bij je past. Heb je voldoende spaargeld om de investering te financieren en is terugverdientijd de belangrijkste factor? Dan is kopen waarschijnlijk de beste optie. Wil jij het koopmoment even uitstellen, maar wel zonnepanelen op je dak en de garantie van een goed-werkend systeem? Kijk dan wat huuraanbieders voor jou kunnen betekenen zoals Solease.

Lees ook:

Bekijk ook de thema-pagina zonnepanelen en ontdek of deze maatregel voor jou interessant is.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter