Zonnepanelen schoonmaken: 5 tips!

Geschatte leestijd: < 1 minuut
zonnepanelen schoonmaken

Er zit vogelpoep of andere viezigheid op je zonnepanelen. Moet je dan je zonnepanelen schoonmaken? Dat maakt niet zoveel uit als de panelen onder een hoek van 30 graden of meer zijn geplaatst. Deze hoeven in principe niet te worden schoongemaakt, omdat de regen dat voor je doet. Voor zonnepanelen die onder een hoek van 15 graden staan is dat anders.

Voor deze panelen, vooral als ze op een plat dak zijn geplaatst, is het van belang dat deze elk jaar een goede schoonmaakbeurt krijgen. Om de maximale opbrengst uit panelen te behouden moeten deze vrij zijn van vuil. Elk jaar de zonnepanelen schoonmaken is zeker wel aan te raden, zodat je de productie op pijl houdt. Hieronder 5 tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaken

 1. Werk veilig. Kan je er nou niet goed en veilig bij, laat dan een glazenwasser het werk opknappen. Vraag wel even na of hij ervaring heeft met zonnepanelen.
 2. Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit. Werk het liefst ’s op een moment dat er weinig zon op het paneel valt: ’s ochtends als het schemerig is of als het flink bewolkt is. De panelen mogen niet heet zijn.
 3. Leun niet op de panelen en stoot niet met harde voorwerpen op het glas.
 4. Kom niet aan de bekabeling en connectoren.
 5. Gebruik (gedemineraliseerd) water en een zachte spons of doek. Gebruik in elk geval geen bijtende schoonmaakmiddelen en spuit ze ook niet schoon met de hoge druk reiniger. Lees in de handleiding van de zonnepanelen welke schoonmaakmiddelen je mag gebruiken.  Vaak mag glasreiniger wel, maar check het voor de zekerheid.

Wat je niet wilt missen over zonnepanelen

Gratis ebook
Voorkom veelgemaakte fouten
Offerte tips

Je ontvangt het persoonlijk samengestelde ebook gratis direct via email.

Lees ook:

2 reacties

 • Reageren
  Cleanroom reiniging expert
  13 oktober 2016 at 09:00

  Goede tips! Een klein beetje soda in een teiltje met heet water kan ook goed helpen.

 • Reageren
  Jeroen
  5 december 2016 at 17:43

  Goede tips zeg. Zeker voor Nederlandse context waar het gedurende het hele jaar flink wat neerslag valt en de zon niet altijd zich van zijn beste kant laat zien. Zonnepanelen goed onderhouden is dan ook een must hier.

 • Laat een reactie achter